Vodná plocha (záhradná stavba)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Záhradné vodné plochy – patria sem jazierka, potôčiky, vodné nádrže, vodopády, kaskády, vodomety, vodotrysky a bazény.

Jazierka, potôčiky a vodné nádrže[upraviť | upraviť zdroj]

Dodávajú záhrade osobitý ráz. Voda pôsobí blahodarne, preto ju často pridávame do kompozície záhrady. Minimálne hĺba jazierok je 300 mm (môžeme ju opticky zväčšiť natrením dna na čierno). Obruba musí byť vyššia minimálne o 50 mm. Dno vodnej plochy izolujeme použitím geotextílie, lepenky a asfaltového náteru. V jazierkach môžu byť nášlapné kamene, ktoré umožňujú osadzovanie vodných rastlín. Jazierko musí obsahovať výpustné odpadové potrubie, a ak budú v jazierku živé organizmy, je potrebné zabezpečiť okysličovanie.

Vodopády, kaskády a vodomety[upraviť | upraviť zdroj]

Navrhujú sa samostatne pre jedno jazierko alebo sústavu jazierok. Navrhujú sa pre malý prietok vody s použitím čerpadla. V zimných mesiacoch sa odporúča vodu vypustiť.

Ekologická vodná nádrž[upraviť | upraviť zdroj]

Je viacúčelová vodná plocha určená na kúpanie, chov okrasných rýb a vodné rastliny. Jednotlivé zóny nádrže sú spojené do jednej plochy, ale pod hladinou sú rozdelené na plytkú a hlbšiu zónu.

Bazény[upraviť | upraviť zdroj]

Bazény sa stavajú kvôli kúpaniu a plávaniu. Situovanie bazéna je na chránenom slnečnom mieste v blízkosti domu. Okolie bazéna musí byť dostatočne priestranné, aby umožňovalo slnenie a malo by byť chránené pred cudzími pohľadmi (napríklad živým plotom). Materiál používame – železobetón, plast alebo bazénovú fóliu.