Waveboard

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Waveboard (foneticky „vejvbord“) je jeden z druhov športového náčinia používaného v skateboardingu. Skladá sa z 2 dosiek spojených torznou tyčou. Tá je spravidla vyrobená z pružných nitovaných oceľových plátov (zapuzdrených v kovovej či plastovej rúrke) či z vysoko pružného nylonového plastu. Ku každej doske je pomocou casteru upevnené jedno koliesko. Obe kolieska sú pri otáčaní od seba nezávislé. Caster je okolo svojej osi otočený o 360°. Dĺžka waveboardu je zvyčajne 85 cm a váži cca 3 kg.[1]

Princíp pohybu[upraviť | upraviť zdroj]

Kľúčovou súčiastkou waveboardu je Caster, ktorý je k základnej doske namontovaný v sklone 30 °. V počiatočnej pozícii je caster v jednej osi so smerom jazdy a doska waveboardu je pritom k povrchu zeme najbližšie. Keď je doska jazdcom vychýlená do strany, caster sa natočí a dosku oproti povrchu zeme nepatrne nadvihne. Vznikne tak potenciálna energia. Následne sa táto energia premení v silu, ktorá posunie waveboard dopredu. Je to preto, že hmotnosť jazdca tlačí na dosku zhora a caster sa opäť natočí do svojej najnižšej počiatočnej polohy, pri ktorej je doska k povrchu zeme najbližšie. Výhodou jazdy na waveboarde je to, že ho možno poháňať dopredu bez toho, aby sa jazdec musel odrážať nôh od zeme (a to aj do kopca).

História vývoja[upraviť | upraviť zdroj]

Princíp waveboardu bol vynájdený v Kórei v roku 2003. V roku 2004 boli na americký trh dodané prvé waveboardy pod názvom „casterboard“. V Európe sa začali predávať v roku 2005. Na trhu v Česku sa waveboardy prvýkrát objavili v roku 2009. Sú tu známe pod označením waveboard, snakeboard, ripstik, casterboard, vigorboard, landsurf board. Svetovo známe značky waveboardu sú The Wave od firmy Street Surfing a RipStik od firmy Razor - obe pochádzajú z USA a majú svoje výrobky patentované.

Základná jazda[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pre nácvik základnej jazdy je vhodný veľmi mierny svah či rovina
  2. Predná noha je položená na stred prednej dosky waveboardu (teda nad Caster) a celý waveboard potom jazdec postaví na obe kolieska - takže sú obe dosky waveboardu rovnobežné s povrchom.
  3. Zadnou nohou sa jazdec odrazí od zeme (ako na kolobežke) a následne chodidlo umiestni na stred zadnej dosky.
  4. Po odraze je nutné mať kvôli rovnováhe rovný chrbát, nepredklonenú hlavu (pozerať sa do smeru jazdy) a pokrčené kolená.
  5. Ihneď po odraze je tiež treba poháňať waveboard dopredu v "S" krivke a to tak, že jazdec pohybuje bokmi do strany (twist) a chodidlá nakláňa zo špičky na pätu.
  6. Po zvládnutí tohto pohybu waveboard ide bez toho, aby sa jazdec odrážal nohami od zeme. Zákruta sa vyberá naklopením prednej dosky do požadovaného smeru.[2]

Triky[upraviť | upraviť zdroj]

S Waveboardom je možné vykonávať celý rad trikov - od základných až po pokročilé ako sú Kickflip a Nollie.[3] Na waveboarde možno tiež jazdiť slalom z mierneho kopca podobne ako na snowboarde.

Bezpečnosť pri jazde[upraviť | upraviť zdroj]

Pri jazde je potrebné dávať pozor na prekážky (kamienky, konáriky), o ktoré by sa mohlo predné koliesko zaseknúť. Nie je možné jazdiť na mäkkom alebo klzkom povrchu ako je voda, olej, blato či piesok. Pre jazdu nie je vhodná ani zámková dlažba. Hoci sa dá s waveboardom dobre jazdiť na asfalte, nejazdí sa tam, kde jazdia autá. V každom prípade je pri jazde odporúčaná bezpečnostná helma a chrániče na lakte, kolená a dlane (ako pre in-line korčule).

Zdravý pohyb[upraviť | upraviť zdroj]

Jazda na waveboarde spája zábavu so športom. Pri jazde v tvare vlny sa svalstvo zapája rovnomerne a kĺby sa nepreťažujú. Vylepšuje sa rovnováha a s ňou aj celá koordinácia tela. Je to tiež veľmi dobrá príprava pre ďalšie športy.

Nezávislá štúdia Salfordskej University (USA) zistili, že v porovnaní s pokojovým stavom sa počas jazdy na waveboarde zvýši srdcový tep v priemere o 127% a výdaj energie o 435%. Štúdia ďalej zmerala, že výdaj energie počas jazdy na waveboarde (407 kcal/h) bol o 133% vyšší ako pri chôdzi rýchlosťou 5 km/h (174.5 kcal/h). Autori tak dospeli k záveru, že jazda na waveboarde môže byť vhodnou aktivitou pre zvyšovanie fyzickej kondície a výdaj energie a to najmä pre tých, ktorí nemajú v obľube klasické športy. Zároveň je to účinný nástroj na boj s detskou obezitou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Waveboard

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Všetko o waveboarde (po česky)
  2. Domovská stránka Street Surfing (po anglicky)
  3. Výukové video Jak začít na waveboardu (po česky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Waveboard na českej Wikipédii.