Wozoco

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wozoco

Wozoco je obytný súbor v Amsterdame v Holandsku. Autormi sú architekti z holandského ateliéru MVRDV. Práve táto realizácia budovy zapísala MVRDV do širokého povedomia nielen architektonickej obce.

Realizácia stavby sa uskutočnila v rokoch 1994 – 1997. Na konštrukciu budovy bol použitý vystužený betón. Konzoly obrovských rozmerov sú z oceľových nosníkov.

Miesto stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Miesto stavby je Ookmeerweg, Amsterdam, Holandsko. Bývanie pre seniorov WoZoCo formálne vychádza zo svojho okolia – sídliska zo šesťdesiatych rokov, resp. z jeho typických niekoľkopodlažných blokov. Rešpektuje pôvodnú zástavbu a celkovo zlepšuje urbanistické riešenie miesta.

Objekt vznikol v rámci projektu zelené mesto, v západnom Amsterdame, Amsterdam-Osdorp, čo bolo dôvodom úzkeho pásu zastavaného územia. Minimalizáciou zastavaného územia sa mu úspešne darí maximalizovať zelené plochy mesta. (Možným negatívom je chýbajúci poloverejný priestor)

Určenie[upraviť | upraviť zdroj]

Určenie bytového domu je pre seniorov, ako špeciálnej sociálnej skupine, na ktorú sa v minulosti pri tvorbe bytových domov zabúdalo. WoZoCo je jedným z prvých obytných domov pre seniorov, ktorý nie je klasickým „domovom dôchodcov za dedinou“. Dobrá je identifikácia starších obyvateľov s novým domovom, ktorým sa chvália, keďže je často navštevovaný turistami z radov architektov a študentov. Tento aspekt bývania je veľmi dôležitý pre seniorov, ktorý si často ťažšie zvykajú na nové obytné prostredie a nechcú opúšťať svoje staré byty.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Tento bytový dom, v súčasnosti známy aj ako Oklahoma, sa stal ikonou architektúry vďaka svojej odvážnej hmote s niekoľkými až 11-metrovými severnými konzolami, v ktorých sú umiestnené byty. Nezvyčajný tvar 9-podlažnej budovy vznikol kvôli požiadavke investora umiestniť na danú úzku parcelu 100 bytov, čo sa však ukázalo ako nemožné pri zachovaní určitých štandardov bývania.

Bytový dom Wozoco je parafrázou klasického pavlačového domu – pavlač umiestnená na sever a balkóny 87 malometrážnych sociálnych bytov orientované na juh. Tieto byty sa ešte vtesnali do úzkeho pásu zastavaného územia. Problém s umiestnením zvyšných 13-tich bytov vyriešil ateliér MVRDV. Riešením sú obrovské konzoly na severnej strane objektu, kde sú umiestnené zvyšné byty. Aby splnili požiadavku preslnenia aj byty umiestnené v severných konzolách, boli konzoly vysunuté až do 11-tich metrov a byty sú orientované východ – západ.

Vzhľadom na to, že ide o sociálne bývanie, sú obrovské konzoly prekvapujúce. Toto originálne riešenie umožnila minimalizácia nákladov povrchových materiálov.

Fasáda[upraviť | upraviť zdroj]

Celá južná fasáda je cikcakovitá a rozohraná, čo je typické pre ateliér MVRDV. Na zábradlia balkónov je použité rôznofarebné plexisklo, alebo vertikálne kovové mriežky, ktoré umožňujú obyvateľom priehľady do okolia aj v sediacej polohe (zvlášť vhodné pre seniorov). Živá farebnosť balkónových plexiskiel prispieva k charakteru a optimistickému vzhľadu celého objektu. Drevený obklad už v súčasnosti nepôsobí tak atraktívne ako po kolaudácii stavby, napriek tomu stále dodáva stavbe príjemný vzhľad.

Severnou fasádou prebiehajú zasklené pavlače. Jej monotónnosť však narúšajú šokujúce konzoly s rovnakou povrchovou úpravou ako južná fasáda.

Byty[upraviť | upraviť zdroj]

Bezbariérové byty majú všetko, čo starší človek potrebuje: bezbariérová kúpeľňa, kuchynka, obývací priestor a spálňa. Objekt ale nerieši potrebu seniorov stretávať sa a nevytvára im v komunikačnom priestore bytového domu miesto na stretávanie a vzájomnú komunikáciu. Pavlač je zasklená a tým vytvára ochranu pred vetrom a dažďom. Je to však jednoduchá chodba (prístupová komunikácia k jednotlivým bytom) bez pridanej hodnoty priestoru na stretávanie obyvateľov. Týmto riešením sa bývanie v bytovom dome Wozoco stáva anonymnejším a univerzálnejším.

Externé odkazy a zdroje[upraviť | upraviť zdroj]