Zoznam 72 mien vedcov na Eiffelovej veži

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Umiestnenie nápisov na veži

Konštruktér Alexandre Gustave Eiffel, dal na Eiffelovu vežu napísať mená 72 vedcov ako uznanie a pripomienku toho, že bez ich teoretických aj praktických príspevkov vede by jej vybudovanie nebolo možné. Toto Eiffelovo gesto malo vyjadriť jeho uznanie vede. Minimálne 34 ľudí z tohto zoznamu sú odborníci z technických oborov. Väčšina z nich bola členmi Francúzskej akadémie vied. Okrem Švajčiara Bregueta a rodáka z Talianska Sturma ide o francúzskych vedcov, vynálezcov a konštruktérov.

Mená sú umiestnené na všetkých štyroch stranách veže na oceľovej konštrukcii balkónu medzi oblúkmi a prvou plošinou. Na začiatku 20. storočia boli mená pri natieraní veže zatreté farbou, v rokoch 1986 - 1987 boli všetky mená pri renovácii, ktorú vykonala Société nouvelle d'exploitation de la tour Eiffel (SNTE), opäť zviditeľnené.

Zoznam bol kritizovaný[1] pre vylúčenie Sophie Germainovej, známej francúzskej matematičky, bez ktorej základov teórie pružnosti by nebolo postavenie veže takto konštruovanej vôbec možné.[2] Životopisec Sophie Germainovej John Augustine Zahm (píšucí pod pseudonymom H. J. Mozans) predpokladal, že bola zo zoznamu vylúčená len preto, že bola žena.[3]

Mená[upraviť | upraviť zdroj]

Severozápadná strana[upraviť | upraviť zdroj]

Mená na severozápadnej strane
Č. Nápis Osoba Rok narodenia a úmrtia Profesia Obrázok
1. SEGUIN Marc Seguin 1786–1875 konštruktér Seguin.jpg
2. LALANDE Jérôme Lalande 1732–1807 matematik a astronóm Jérôme Lalande.jpg
3. TRESCA Henri Tresca 1814–1885 konštruktér Henri Tresca.JPG
4. PONCELET Jean-Victor Poncelet 1788–1867 matematik, konštruktér a fyzik Jean-Victor Poncelet.jpg
5. BRESSE Jacques Antoine Charles Bresse 1822–1883
 
  
konštruktér a matematik

JAC BRESSE.jpg

6. LAGRANGE Joseph Louis Lagrange 1736–1813 matematik a astronóm Joseph-Louis Lagrange.jpeg
7. BELANGER Jean-Baptiste-Charles-Joseph Bélanger 1790–1874 matematik Jean-Baptiste Bélanger.png
8. CUVIER Georges Cuvier 1769–1832 prírodovedec Georges Cuvier large.jpg
9. LAPLACE Pierre Simone de Laplace 1749–1827 matematik a astronóm Pierre-Simon Laplace.jpg
10. DULONG Pierre Louis Dulong 1785–1838 fyzik a chemik Pierre Louis Dulong.jpg
11. CHASLES Michel Chasles 1793–1880 matematik Michel Chasles.jpg
12. LAVOISIER Antoine Lavoisier 1743–1794 chemik Antoine lavoisier.jpg
13. AMPERE André-Marie Ampère 1775–1836 matematik a fyzik Ampere1.jpg
14. CHEVREUL Eugène Chevreul 1786–1889 chemik Michel Eugène Chevreul.jpg
15. FLACHAT Eugène Flachat 1802–1873 konštruktér Flachat.png
16. NAVIER Claude Louis Marie Henri Navier 1785–1836 matematik a fyzik Claude-Louis Navier.jpg
17. LEGENDRE Adrien-Marie Legendre 1752–1833 matematik Legendre.jpg
18. CHAPTAL Jean-Antoine Chaptal 1756–1832 chemik Jean-Antoine Chaptal 1.jpg

Juhozápadná strana[upraviť | upraviť zdroj]

Mená na juhozápadnej strane
Č. Nápis Osoba Rok narodenia a úmrtia Profesia Obrázok
19. JAMIN Jules Célestin Jamin 1818–1886 fyzik Jules Celestin Jamin.jpg
20. GAY-LUSSAC Joseph Louis Gay-Lussac 1778–1850 chemik a fyzik Gaylussac.jpg
21. FIZEAU Hippolyte Fizeau 1819–1896 fyzik Hippolyte Fizeau.jpg
22. SCHNEIDER Eugène Schneider 1805–1875 priemyselník Schneider, Eugène.jpg
23. LE CHATELIER Louis Le Chatelier 1815-1873 konštruktér Louis Le Chatelier.jpg
24. BERTHIER Pierre Berthier 1782–1861 geológ Pierre Berthier.jpg
25. BARRAL Jean-Augustin Barral 1819–1884 agronóm, chemik, fyzik Barral.png
26. DE DION Henri de Dion 1828–1878 konštruktér De Dion.png
27. GOUIN Ernest Goüin 1815–1885 konštruktér a priemyselník Ernest Gouin.jpg
28. JOUSSELIN Louis Didier Jousselin 1776–1858 konštruktér
 
 
29. BROCA Paul Broca 1824–1880 chirurg a antropológ Paul Broca.jpg
30. BECQUEREL Antoine Henri Becquerel 1788-1878 fyzik Antoine Becquerel 2.jpg
31. CORIOLIS Gaspard-Gustave de Coriolis 1792–1843 matematik a fyzik Gustave coriolis.jpg
32. CAIL Jean-François Cail 1804–1871 priemyselník Jean Francois Cail.jpg
33. TRIGER Jules Triger 1801–1867 konštruktér Jules Triger.jpg
34. GIFFARD Henri Giffard 1825–1882 konštruktér Giffard portrait 1 200.jpg
35. PERRIER François Perrier 1833–1888 geodet a generál Francois Perrier - Project Gutenberg eText 16671.png
36. STURM Charles-François Sturm 1803–1855 matematik Charles Sturm.jpeg

Juhovýchodná strana[upraviť | upraviť zdroj]

Mená na juhovýchodnej strane
Č. Nápis Osoba Rok narodenia a úmrtia Profesia Obrázok
37. CAUCHY Augustin Louis Cauchy 1789–1857 matematik Cauchy Augustin Louis dibner coll SIL14-C2-03a.jpg
38. BELGRAND Eugène Belgrand 1810–1878 konštruktér Eugène Belgrand.jpg
39. REGNAULT Henri Victor Regnault 1810–1878 chemik a fyzik Henri Victor Regnault.jpg
40. FRESNEL Augustin Jean Fresnel 1788–1827 fyzik a inžinier Augustin Fresnel.jpg
41. DE PRONY Gaspard de Prony 1755–1839
 
  
konštruktér Gaspard de Prony.jpg
42. VICAT Louis-Joseph Vicat 1786–1861 konštruktér LouisVicatJ.JPG
43. EBELMEN Jacques-Joseph Ebelmen 1814–1852 chemik Jacques-Joseph Ebelmen.jpg
44. COULOMB Charles Augustin de Coulomb 1736–1806 fyzik Coulomb.jpg
45. POINSOT Louis Poinsot 1777–1859 matematik Pointsot2.jpg
46. FOUCAULT Léon Foucault 1819–1868 fyzik Foucault.jpg
47. DELAUNAY Charles Eugène Delaunay 1816–1872 matematik a astronóm Charles Eugene Delaunay.jpeg
48. MORIN Arthur Morin 1795–1880 matematik a fyzik Morin.png
49. HAUY René Just Haüy 1743–1822 mineralóg Rene just hauy.jpg
50. COMBES Charles Combes 1801–1872 konštruktér a metalurg CPM Combes.jpg
51. THENARD Louis Jacques Thénard 1777–1857 chemik Louis Jacques Thénard.jpg
52. ARAGO François Arago 1786–1853 fyzik François Arago.jpg
53. POISSON Siméon Denis Poisson 1781–1840 matematik a fyzik SiméonDenisPoisson.jpg
54. MONGE Gaspard Monge 1746–1818 matematik a fyzik Gaspard Monge.jpg

Severovýchodná strana[upraviť | upraviť zdroj]

Mená na juhovýchodnej strane
Č. Nápis Osoba Rok narodenia a úmrtia Profesia Obrázok
55. PETIET Jules Petiet 1813–1871 konštruktér Jules Petiet.png
56. DAGUERRE Louis Daguerre 1787–1851 maliar a fyzik Jean-Babtiste Sabarier-Blot L.J.M.Daguerre.1844.JPG
57. WURTZ Charles Adolphe Wurtz 1817–1884 chemik Wurtz Charles-Adolphe.jpg
58. LE VERRIER Urbain Le Verrier 1811–1877 matematik a astronóm Urbain Le Verrier.jpg
59. PERDONNET Albert Auguste Perdonnet 1801–1867
 
  
konstruktér Auguste Perdonnet.png
60. DELAMBRE Jean Baptiste Joseph Delambre 1749–1822 astronóm Delambre Jean Baptiste Joseph Dibner coll smithsonian SIL14-D2-17a.jpg
61. MALUS Étienne-Louis Malus 1755–1812 fyzik a konštruktér Etienne-Louis Malus.jpg
62. BREGUET Louis Clément François Breguet 1804–1883 fyzik a konštruktér Louis Breguet.jpg
63. POLONCEAU Camille Polonceau 1813–1859 konštruktér  
 
 
64. DUMAS Jean Baptiste André Dumas 1800–1884 chemik Jean Baptiste André Dumas.jpg
65. CLAPEYRON Émile Clapeyron 1799–1864 fyzik Benoit Clapeyron.png
66. BORDA Jean-Charles de Borda 1733–1799 matematik Jean Charles Borda.jpg
67. FOURIER Jean Baptiste Joseph Fourier 1768–1830 matematik a fyzik Joseph Fourier.jpg
68. BICHAT Marie François Xavier Bichat 1771–1802 anatóm a fyziológ Marie François Xavier Bichat.jpg
69. SAUVAGE François Clément Sauvage 1814–1872 geológ a konštruktér François Clément Sauvage.png
70. PELOUZE Théophile-Jules Pelouze 1807–1867 chemik Théophile-Jules Pelouze.jpg
71. CARNOT Lazare Carnot 1753–1823 matematik Portrait Lazare Carnot.jpg
72. LAME Gabriel Lamé 1795–1870 matematik a fyzik Gabriel-Lamé.jpeg

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. GRAY, Mary. Sophie Germain (1776-1831). Ed. Louise S. Grinstein a Paul Campbell. [s.l.] : Greenwood, 1978. ISBN 978-0-313-24849-8. S. 47-55.
  2. William P. Berlinghoff, Fernando Quadros Gouvêa. Math Through the Ages: A Gentle History for Teachers and Others. MAA, 2004, p. 52. ISBN 0-88385-736-7.
  3. Lynn M. Osen. Women in Mathematics. MIT Press, 1975, p. 92-93. ISBN 0-262-65009-6.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku 72 jmen na Eiffelově věži na českej Wikipédii.