Zoznam najdlhších visutých mostov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam najdlhších visutých mostov podľa dĺžky hlavného rozpätia.

Dokončené[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Poradie Názov Rozpätie (m) Rok otvorenia Miesto
Akashi Bridge.JPG [1] Akaši-kaikjó óhaši 1991 1998 Japonsko Kobe, Japonsko
Xihoumen Bridge in Zhoushan.jpg [2] Xihoumen Bridge 1650 2009 Čína Čou-šan, Čína
GreatBeltBridgeTRJ1-edit.JPG [3] Storebæltsbroen 1624 1998 Dánsko Korsør, Dánsko
Yi Sun-sin Bridge in construction1.jpg [4] Yi Sun-sin Bridge 1545 2012 Južná Kórea Josu, Južná Kórea
Bushes in Runyang Bridge Park.JPG [5] Runyang Bridge 1490 2005 Čína Čen-ťiang, Čína
Fourth Nanjing Yangtze Bridge.JPG [6] Nanjing Fourth Yangtze Bridge 1418 2012 Čína Nanking, Čína
Humber Bridge - geograph.org.uk - 1028625.jpg [7] Humber Bridge 1410 1981 Spojené kráľovstvo Hessle, UK
Jiangyin Yangtze River bridge.jpeg [8] Jiangyin Bridge 1385 1999 Čína Ťiang-su, Čína
Lantau Link Visitors Center 7.JPG [9] Čching-ma ta-čchiao 1377 1997 Čína Hong Kong, Čína
Hardangerbrua-August-2013.JPG [10] Hardangerbrua 1310 2013 Nórsko Hordaland, Nórsko
New York - Verrazano-Narrows Bridge from Air.jpg [11] Verrazano Narrows Bridge 1298 1964 USA New York City, NY, USA
Golden Gate Bridge Aerial.jpg [12] Golden Gate Bridge 1280 1937 USA San Francisco, CA, USA
WuhanYangluoYangtzeBridgePanorama.jpg [13] Yangluo Bridge 1280 2007 Čína Wu-chan, Čína
Högakustenbron-2-edit.jpg [14] Högakustenbron 1210 1997 Švédsko Utansjö, Švédsko
Aizhai Bridge-1.jpg [15] Aizhai Bridge 1176 2012 Čína Chu-nan, Čína
Mackinac Bridge from the air2.jpg [16] Mackinac Bridge 1158 1957 USA Mackinaw City, MI, USA
Huangpu bridge-edit.jpg [17] Huangpu Bridge 1108 2008 Čína Kanton, Čína
GreatSetoBridge2-edit.jpg [18] Minami Bisan-Seto óhaši 1100 1989 Japonsko Sakaide, Japonsko
İstanbul 5712.jpg [19] Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 1090 1988 Turecko Istanbul, Turecko
Balinghe Bridge-3.jpg [20] Balinghe Bridge 1088 2009 Čína Kuej-čou, Čína
Taizhou Yangtze River Bridge.JPG [21] Taizhou Bridge 1080 2012 Čína Tchaj-čchou, Čína
MaanshanBridgeView.jpg [22] Ma'anshan Bridge 1080 2013 Čína Ma-an-šan, Čína
Bosporus Bridge from Ortaköy 03.JPG [23] Boğaziçi Köprüsü 1074 1973 Turecko Istanul, Turecko
GW Bridge.jpg [24] George Washington Bridge 1067 1931 USA New York City, NY, USA
Kurushimakaikyou ohashi.jpg [25] Kurušima Kaikjó óhaši III 1030 1999 Japonsko Ehime, Japonsko
Kurushima Kaikyo Bridge-1.jpg [26] Kurušima Kaikjó óhaši II 1020 1999 Japonsko Ehime, Japonsko
MSC Splendida passes under 25 de Abril Bridge.JPG [27] Ponte 25 de Abril 1013 1966 Portugalsko Lisabon, Portugalsko
Forth Road Bridge - geograph.org.uk - 612.jpg [28] Forth Road Bridge 1006 1964 Spojené kráľovstvo Edinburgh, Spojené kráľovstvo
Kita Bisan-Seto Bridge-3.jpg [29] Kita Bisan-Seto óhaši 990 1988 Japonsko Sakaide, Japonsko
Severn Bridge (M48) full view - geograph.org.uk - 1742850.jpg [30] Severn Bridge 988 1966 Spojené kráľovstvo Bristol, Spojené kráľovstvo
Yichang Yangtze Highway Bridge 3.jpg [31] Yichang Bridge 960 2001 Čína I-čchang, Čína
Shimotsui-Seto Bridge who saw from Okayama Prefecture.JPG [32] Šimotsui-Seto óhaši 940 1988 Japonsko Okajama, Japonsko
Xiling Yangtze River Bridge.JPG [33] Xiling Bridge 900 1996 Čína Chu-pej, Čína
Siduhe Bridge-3.jpg [34] Si Du River Bridge 900 2009 Čína Chu-pej, Čína
Humen Bridge-5.jpg [35] Humen Pearl River Bridge 888 1997 Čína Tung-kuan, Čína
Big Naruto Bridge05n3872edit.jpg [36] Ohnaruto óhaši 876 1985 Japonsko Naruto, Japonsko
[37] Lishui River Bridge 856 2013 Čína Chu-nan, Čína
Tacoma Bridge Puget.jpg [38] Tacoma Narrows Bridge I 853 1950 USA Tacoma, WA, USA
Tacoma Narrows Bridge, by train.jpg [39] Tacoma Narrows Bridge II 853 2007 USA Tacoma, WA, USA
Askoy Bridge - Bergen (1544060759).jpg [40] Askøybroen 850 1992 Nórsko Hordaland, Nórsko
Nanxi Yangtze River Bridge.JPG [41] Nanxi Bridge 820 2012 Čína S-čchuán, Čína
Qingcaobei Yangtze River Bridge.jpg [42] Qincaobei Bridge 788 2013 Čína Čchung-čching, Čína
Innoshima Bridge-2.JPG [43] Innošima óhaši 770 1983 Japonsko Hirošima, Japonsko
Akinada Bridge 319865 2.jpg [44] Akinada Bridge 750 2000 Japonsko Hirošima, Japonsko
Semipalatinsk Bridge small.jpg [45] Semipalatinsk Bridge 750 2002 Kazachstan Semej, Kazachstan
Alfred zampa memorial bridge.jpg [46] New Carquinez Bridge 728 2003 USA Vallejo, CA, USA
Hakucho Bridge 9086532 2.jpg [47] Hakuchō Bridge 720 1998 Japonsko Muroran, Japonsko
Angostura.JPG [48] Puente de Angostura 712 1967 Venezuela Bolívar, Venezuela
Kanmonkyo bridge.jpg [49] Kanmon Bridge 712 1973 Japonsko Kitakjúšú, Japonsko
Bay Bridge July 2012.JPG [50] San Francisco–Oakland Bay Bridge 704 1936 USA San Francisco, CA, USA
Whitestone Bridge 2007-2.jpg [51] Bronx-Whitestone Bridge 701 1939 USA New York City, NY, USA
Stordabrua.jpg [52] Stordabrua 677 2001 Nórsko Hordaland, Nórsko
Ponts à Québec.jpg [53] Pont Pierre-Laporte 668 1969 Kanada Quebec, Kanada
Delaware Memorial Bridge shooting from the Pennsville, NJ side3.jpg [54] Delaware Memorial Bridge I 656 1951 USA New Castle, DE, USA
Delaware Memorial Bridge shooting from the Pennsville, NJ side3.jpg [55] Delaware Memorial Bridge II 656 1968 USA New Castle, DE, USA
Haicang Bridge.jpg [56] Haicang Bridge 648 1999 Čína Fu-ťian, Čína
Beipanjiang Highway Suspension Bridge-3.jpg [57] Beipanjiang River 2009 Bridge 636 2009 Čína Kuej-čou, Čína
Gjemnessund Bridge, Norway-edit.jpg [58] Gjemnessundbrua 623 1992 Nórsko Møre og Romsdal, Nórsko
Yuzui Yangtze River Bridge.JPG [59] Yuzui Yangtze Bridge 616 2009 Čína Čchung-čching, Čína
Walt Whitman Bridge 2.jpg [60] Walt Whitman Bridge 610 1957 USA Philadelphia, PA, USA
Vallée de Seine (Tancarville).JPG [61] Pont de Tancarville 608 1959 Francúzsko Tancarville, Francúzsko
Lillebæltsbroen.jpg [62] Nye Lillebæltsbro 600 1970 Dánsko Middelfart, Dánsko
Kurushima Kaikyo Bridge-2edit.jpg [63] Kurušima Kaikjó óhaši I 600 1999 Japonsko Ehime, Japonsko
E'gongyan Bridge-1.jpg [64] E'gongyan Bridge 600 2000 Čína Čchung-čching, Čína
Osteroybroen.JPG [65] Osterøybrua 595 1997 Nórsko Hordaland, Nórsko
[66] Flaming Gorge Reservoir Pipeline Bridge 585 1962 USA Flaming Gorge Reservoir, WY, USA
Second Wanzhou Yangtze Bridge.JPG [67] Second Wanxian Bridge 580 2003 Čína Čchung-čching, Čína
Indre Bømlafjorden-2.jpg [68] Bømlabrua 577 2001 Nórsko Hordaland, Nórsko
JP-tokio-rainbow-bridge.jpg [69] Rainbow Bridge 570 1993 Japonsko Tokio, Japonsko
Ambassador Bridge.jpg [70] Ambassador Bridge 564 1929 USA Detroit, MI, USA/Kanada Windsor, Kanada
The Hakata Bridge comes into view.jpg [71] Hakata Ošima óhaši 560 1988 Japonsko Ehime, Japonsko
Zhongxian Yangtze River Bridge-2.jpg [72] Zhongxian Yangtze River Bridge 560 2001 Čína Čchung-čching, Čína
Throgs Neck Bridge from Fort Totten-edit.JPG [73] Throgs Neck Bridge 549 1961 USA New York City, NY, USA
豊島大橋渡り切った.jpg [74] Toyoshima Bridge 540 2008 Japonsko Hirošima, Japonsko
[75] Liujiaxia Bridge 538 2012 Čína Kan-su, Čína
2014 Ben Franklin Bridge in winter.jpg [76] Benjamin Franklin Bridge 534 1926 USA Philadelphia, PA, USA
Skjombrua.jpg [77] Skjomen bru 525 1972 Nórsko Nordland, Nórsko
Finnmark Brücke nach Hammerfest 1.JPG [78] Kvalsundbrua 525 1977 Nórsko Kvalsund, Nórsko
P1270477dalsfjordbrua.JPG [79] Dalsfjordbrua 523 2013 Nórsko Sogn og Fjordane, Nórsko
Pont Marechal, Matadi, Congo.jpg [80] Matadi Bridge 520 1983 Kongo (býv. Zair) Matadi, Konžská demokratická republika
Emmerich am Rhein, Rheinbrücke, Rhine Bridge.jpg [81] Rheinbrücke Emmerich 500 1965 Nemecko Emmerich am Rhein, Nemecko
Dazi Bridge-1.jpg [82] Dazi Bridge 500 1984 Čína Tibet, Čína
[83] Wanjiazhai Dam Bridge 500 1994 Čína Wanjiazhai Dam, Čína
The Gwangan Bridge-edit.jpg [84] Gwangan Bridge 500 2002 Južná Kórea Pusan, Južná Kórea
Bear Mtn Bridge crop.jpg [85] Bear Mountain Bridge 497 1924 USA Peekskill, NY, USA
Above Williamsburg Bridge.jpg [86] Williamsburg Bridge 488 1903 USA New York City, NY, USA
Chesapeake Bay Bridge-1.jpg [87] Chesapeake Bay Bridge I 488 1952 USA Anne Arundel County, MD, USA
Newport Bridge RI.jpg [88] Claiborne Pell Newport Bridge 488 1969 USA Newport, RI, USA
Chesapeake Bay suspension bridge.jpg [89] Chesapeake Bay Bridge II 488 1973 USA Anne Arundel County, MD, USA
Lion's Gate Bridge and North Vancouver.jpg [90] Lions' Gate Bridge 473 1938 Kanada Vancouver, Kanada
[91] Hegigio Gorge Pipeline Bridge 470 2005 Papua-Nová Guinea Otoma, Papua-Nová Guinea
Sotra Bridge.jpg [92] Sotrabrua 468 1971 Nórsko Hordaland, Nórsko
Bridge to Hirado-2.jpg [93] Hirado óhaši 465 1977 Japonsko Nagasaki, Japonsko
MidHudson2.JPG [94] Mid-Hudson Bridge 457 1930 USA Poughkeepsie, NY, USA
Vincent Thomas Bridge.jpg [95] Vincent Thomas Bridge 457 1963 USA Los Angeles, CA, USA
Suspension bridge in Shantou0342.jpg [96] Shantou Bay Bridge 452 1995 Čína Kuang-tung, Čína
Fengdu Bridge-1.jpg [97] Fengdu Bridge 450 1997 Čína Čchung-čching, Čína
Manhattan Bridge 02 (9427280846).jpg [98] Manhattan Bridge 448 1909 USA New York City, NY, USA
Lysefjordbrua.jpg [99] Lysefjordbrua 446 1997 Nórsko Rogaland, Nórsko
Another Time.jpg [100] Angus L. Macdonald Bridge 441 1955 Kanada Halifax, Kanada
[101] Shuangyong Bridge 430 2012 Čína Liou-čou, Čína
Sunway lagoon 036.jpg [102] Sunway Lagoon Bridge 428 1993 Malajzia Petaling Jaya, Malajzia
Mackay bridge small.jpg [103] A. Murray MacKay Bridge 427 1970 Kanada Halifax, Kanada
Triborough Bridge and Hell Gate New York City Queens-edit.jpg [104] Triborough Bridge 421 1936 USA New York City, NY, USA
Röda sten.jpg [105] Älvsborgsbron 417 1966 Švédsko Göteborg, Švédsko
[106] Ganzhou Bridge 408 2010 Čína Kan-čou, Čína
[107] Taohuayu Yellow River Bridge 406 2013 Čína Čeng-čou, Čína
Thuan Phuoc bridge,DN city.jpg [108] Thuận Phước Bridge 405 2009 Vietnam Đà Nẵng, Vietnam
NamhaeBridge-N.jpg [109] Namhae Bridge 404 1973 Južná Kórea Namhaedo, Južná Kórea
[110] Similkameen Ore Conveyor Bridge 404 1980 Kanada Princeton, Kanada
[111] Siyasu Bridge 400 200? India Uttarákhand, India
[112] Piplaldal Bridge 400 200? India Uttarákhand, India

Dokončené na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Názov Rozpätie (m) Rok otvorenia Miesto
Potrubný most[1] 156  ? Slovensko Bratislava
Zimný prístav
Potrubný most[1] 105  ? Slovensko Veľké Bierovce
Lávka[1] 100 1967 Slovensko Dolný Kubín
Lávka[113] ~95[2] 1970 Slovensko Kameničany
Lávka[1] 80  ? Slovensko Oravský Podzámok
časť Za Vodou

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d PAULÍK, Peter (2012). Mosty na území Slovenska. Jaga. ISBN 978-80-8076-103-5.
  2. Odhad