Zoznam sopiek Atlantického oceánu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Atlantický oceán[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
"bez mena" podmorský vulkán -1 650 49°00'00'' N 34°30'00'' W 1884
"bez mena" podmorský vulkán -2 835 39°57'00'' N 25°50'00'' W ???
"bez mena" podmorský vulkán -4 200 38°45'00'' N 38°05'00'' W 1865
"bez mena" podmorský vulkán -1 415 7°00'00'' N 21°50'00'' W ???
"bez mena" podmorský vulkán -2 900 4°12'00'' N 21°27'00'' W ???
"bez mena" podmorský vulkán -1 528 0°35'00'' S 15°50'00'' W 1836
"bez mena" podmorský vulkán -5 300 3°30'00'' S 24°30'00'' W ???

Brazília[upraviť | upraviť zdroj]

Trindade a Martim Vaz[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Trindade stratovulkán > 600 20°30'52'' S 29°19'50'' W ???

Kapverdy[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Brava stratovulkán 900 14°51'00'' N 24°43'00'' W ???
Monte Verde stratovulkán 725 16°51'00'' N 24°58'00'' W ???
Pico stratovulkán 2 829 14°57'00'' N 24°21'00'' W 1995

Nórsko[upraviť | upraviť zdroj]

Bouvetov ostrov[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Wilhelmplatået štítový vulkán 780 54°25'00'' S 3°21'00'' E 50 pred Kr.

Portugalsko[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Madeira štítový vulkán 1862 32°44'00'' N 16°58'00'' W 4500 pred Kr.

Azory[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
"bez mena" troskové kužele 350 37°47'00'' N 24°40'00'' W 1652
Agua de Pau stratovulkán 947 37°46'00'' N 25°28'00'' W 1564
Corvo stratovulkán 715 39°40'00'' N 31°04'00'' W ???
Don Joao de Castro podmorský vulkán - 14 38°14'00'' N 26°38'00'' W 1720
Faial stratovulkán 1 043 38°36'00'' N 28°44'00'' W 1958
Flores stratovulkán 915 39°24'00'' N 31°10'00'' W 950 pred Kr.
Furnas stratovulkán 805 37°46'00'' N 25°19'00'' W 1630
Graciosa stratovulkán 402 39°01'00'' N 27°58'00'' W ???
Monaco podmorský vulkán - 197 37°36'00'' N 25°53'00'' W 1911
Ponta do Pico stratovulkán 2 351 38°28'00'' N 28°24'00'' W 1720
São Jorge trhlinová erupčná zóna 1 053 38°39'00'' N 28°05'00'' W 1907
Santa Barbara stratovulkán 1 023 38°44'00'' N 27°19'00'' W 2000
Sete Cidades stratovulkán 856 37°52'00'' N 25°47'00'' W 1880

Španielsko[upraviť | upraviť zdroj]

Kanárske ostrovy[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Caldera de Taburiente stratovulkán 2426 28°45'00'' N 17°52'12'' W ???
Cumbre Vieja stratovulkán 1 949 28°34'00'' N 17°50'00'' W 1971
Fuerteventura trhlinová erupčná zóna 529 28°21'30'' N 14°01'00'' W ???
Gran Canaria trhlinová erupčná zóna 1 950 28°00'00'' N 15°35'00'' W 20 pred Kr.
El Hierro štítový vulkán 1 500 27°44'00'' N 18°02'00'' W 550 pred Kr.
Lanzarote trhlinová erupčná zóna 670 29°02'00'' N 13°38'00'' W 1824
Pico de Teide stratovulkán 3 715 28°16'17'' N 16°38'27'' W 1909

Veľká Británia[upraviť | upraviť zdroj]

Svätá Helena[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Ascension stratovulkán 858 7°57'00'' S 14°22'00'' W ???
Queen Mary’s Peak štítový vulkán 2 060 37°05'30'' S 12°17'00'' W 2004

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]