Zoznam víťazok ženskej dvojhry na Wimbledone

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Martina Navrátilová získala rekordných deväť titulov v dvojhre
Wimbledonská víťazka z roku 2011 Petra Kvitová s misou Venus Rosewater
Helen Willsová Moodyová je osemnásobnou wimbledonskou víťazkou
Suzanne Lenglenová vyhrala turnaj šesťkrát
Steffi Grafová vybojovala sedem víťazstiev v rokoch 1988-1996

Toto je zoznam víťazok ženskej dvojhry na turnaji Wimbledon, ktoré od roku 1886 získavajú misu Venus Rosewater.

Rekordy[upraviť | upraviť zdroj]

Najmladšia víťazka:

Najstaršia víťazka

Tri a viac titulov[upraviť | upraviť zdroj]

Tenistka Počet titulov Rok
Československo / USA Martina Navrátilová 9x 1978, 1979, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1990
USA Helen Willsová Moodyová 8x 1927, 1928, 1929, 1930, 1932, 1933, 1935, 1938
Nemecko Steffi Grafová 7x 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1995, 1996
Spojené kráľovstvo Dorothea Douglassová Chambersová 7x 1903, 1904, 1906, 1910, 1911, 1913, 1914
USA Billie Jean Kingová 6x 1966, 1967, 1968, 1972, 1973, 1975
Francúzsko Suzanne Lenglenová 6x 1919, 1920, 1921, 1922, 1923, 1925
Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová 6x 1886, 1889, 1894, 1897, 1899, 1900
USA Serena Williamsová 5x 2002, 2003, 2009, 2010, 2012
USA Venus Williamsová 5x 2000, 2001, 2005, 2007, 2008
Spojené kráľovstvo Lottie Dodová 5x 1887, 1888, 1891, 1892, 1893
Spojené kráľovstvo Charlotte Cooperová 5x 1895, 1896, 1898, 1901, 1908
USA Louise Broughová 4x 1948, 1949, 1950, 1955
USA Maureen Connollyová 3x 1952, 1953, 1954
USA Chris Evertová 3x 1974, 1976, 1981
Brazília Maria Buenová 3x 1959, 1960, 1964
Austrália Margaret Courtová 3x 1963, 1965, 1970

Listina víťaziek[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Víťazka Porazená finalistka Výsledok finále
1884 Spojené kráľovstvo Maud Watsonová Spojené kráľovstvo Lillian Watsonová 6-8, 6-3, 6-3
1885 Spojené kráľovstvo Maud Watsonová Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová 6-1, 7-5
1886 Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová Spojené kráľovstvo Maud Watsonová 6-3, 6-3
1887 Spojené kráľovstvo Lottie Dodová Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová 6-2, 6-0
1888 Spojené kráľovstvo Lottie Dodová Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová 6-3, 6-3
1889 Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová Spojené kráľovstvo Lena Riceová 4-6, 8-6, 6-4
1890 Spojené kráľovstvo Lena Riceová Spojené kráľovstvo May Jacksová 6-4, 6-1
1891 Spojené kráľovstvo Lottie Dodová Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová 6-2, 6-1
1892 Spojené kráľovstvo Lottie Dodová Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová 6-1, 6-1
1893 Spojené kráľovstvo Lottie Dodová Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová 6-8, 6-1, 6-4
1894 Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová Spojené kráľovstvo Edith Austinová 6-1, 6-1
1895 Spojené kráľovstvo Charlotte Cooperová Spojené kráľovstvo Helen Jacksonová 7-5, 8-6
1896 Spojené kráľovstvo Charlotte Cooperová Spojené kráľovstvo Alice Simpsonová Pickeringová 6-2, 6-3
1897 Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová Spojené kráľovstvo Charlotte Cooperová 5-7, 7-5, 6-2
1898 Spojené kráľovstvo Charlotte Cooperová Spojené kráľovstvo Louise Martinová 6-4, 6-4
1899 Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová Spojené kráľovstvo Charlotte Cooperová 6-2, 6-3
1900 Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová Spojené kráľovstvo Charlotte Cooperová 4-6, 6-4, 6-4
1901 Spojené kráľovstvo Charlotte Cooperová Spojené kráľovstvo Blanche Bingleyová 6-2, 6-2
1902 Spojené kráľovstvo Muriel Robbová Spojené kráľovstvo Charlotte Cooperová 7-5, 6-1
1903 Spojené kráľovstvo Dorothea Douglassová Chambersová Spojené kráľovstvo Ethel Thomsonová Larcombeová 4-6, 6-4, 6-2
1904 Spojené kráľovstvo Dorothea Douglassová Chambersová Spojené kráľovstvo Charlotte Cooperová 6-0, 6-3
1905 USA (1896-1908) May Suttonová Spojené kráľovstvo Dorothea Douglassová Chambersová 6-3, 6-4
1906 Spojené kráľovstvo Dorothea Douglassová Chambersová USA (1896-1908) May Suttonová 6-3, 9-7
1907 USA (1896-1908) May Suttonová Spojené kráľovstvo Dorothea Douglassová Chambersová 6-1, 6-4
1908 Spojené kráľovstvo Charlotte Cooperová Spojené kráľovstvo Agnes Mortonová 6-4, 6-4
1909 Spojené kráľovstvo Dora Boothbyová Spojené kráľovstvo Agnes Morton 6-4, 4-6, 8-6
1910 Spojené kráľovstvo Dorothea Douglassová Chambersová Spojené kráľovstvo Dora Boothbyová 6-2, 6-2
1911 Spojené kráľovstvo Dorothea Douglassová Chambersová Spojené kráľovstvo Dora Boothbyová 6-0, 6-0
1912 Spojené kráľovstvo Ethel Thomsonová Larcombeová Spojené kráľovstvo Charlotte Cooperová 6-3, 6-1
1913 Spojené kráľovstvo Dorothea Douglassová Chambersová Spojené kráľovstvo Winifred McNairová 6-0, 6-4
1914 Spojené kráľovstvo Dorothea Douglassová Chambersová Spojené kráľovstvo Ethel Thomsonová Larcombeová 7-5, 6-4
1915 prvá svetová vojna
1916
1917
1918
1919 Francúzsko Suzanne Lenglenová Spojené kráľovstvo Dorothea Douglassová Chambersová 10-8, 4-6, 9-7
1920 Francúzsko Suzanne Lenglenová Spojené kráľovstvo Dorothea Douglassová Chambersová 6-3, 6-0
1921 Francúzsko Suzanne Lenglenová USA (1912-1959) Elizabeth Ryanová 6-2, 6-0
1922 Francúzsko Suzanne Lenglenová USA (1912-1959) Molla Bjurstedtová Malloryová 6-2, 6-0
1923 Francúzsko Suzanne Lenglenová Spojené kráľovstvo Kathleen McKaneová Godfreeová 6-2, 6-2
1924 Spojené kráľovstvo Kathleen McKaneová Godfreeová USA (1912-1959) Helen Willsová Moodyová 4-6, 6-4, 6-4
1925 Francúzsko Suzanne Lenglenová Spojené kráľovstvo Joan Fryová 6-2, 6-0
1926 Spojené kráľovstvo Kathleen McKaneová Godfreeová Španielsko (1875-1931) Lilí Álvarezová 6-2, 4-6, 6-3
1927 USA (1912-1959) Helen Willsová Moodyová Španielsko (1875-1931) Lilí Álvarezová 6-2, 6-4
1928 USA (1912-1959) Helen Willsová Moodyová Španielsko (1875-1931) Lilí Álvarezová 6-2, 6-3
1929 USA (1912-1959) Helen Willsová Moodyová USA (1912-1959) Helen Jacobsová 6-1, 6-2
1930 USA (1912-1959) Helen Willsová Moodyová USA (1912-1959) Elizabeth Ryanová 6-2, 6-2
1931 Nemecko Cilly Aussemová Nemecko Hilde Sperlingová 6-2, 7-5
1932 USA (1912-1959) Helen Willsová Moodyová USA (1912-1959) Helen Jacobsová 6-3, 6-1
1933 USA (1912-1959) Helen Willsová Moodyová Spojené kráľovstvo Dorothy Roundová Littleová 6-4, 6-8, 6-3
1934 Spojené kráľovstvo Dorothy Roundová Littleová USA (1912-1959) Helen Jacobsová 6-2, 5-7, 6-3
1935 USA (1912-1959) Helen Willsová Moodyová USA (1912-1959) Helen Jacobsová 6-3, 3-6, 7-5
1936 USA (1912-1959) Helen Jacobsová Nacistické Nemecko Hilde Sperlingová 6-2, 4-6, 7-5
1937 Spojené kráľovstvo Dorothy Roundová Littleová Poľsko Jadwiga Jędrzejowská 6-2, 2-6, 7-5
1938 USA (1912-1959) Helen Willsová Moodyová USA (1912-1959) Helen Jacobsová 6-4, 6-0
1939 USA (1912-1959) Alice Marbleová Spojené kráľovstvo Kay Stammersová 6-2, 6-0
1940 druhá svetová vojna
1941
1942
1943
1944
1945
1946 USA (1912-1959) Pauline Betzová USA (1912-1959) Louise Broughová 6-2, 6-4
1947 USA (1912-1959) Margaret Osborneová duPontová USA (1912-1959) Doris Hartová 6-2, 6-4
1948 USA (1912-1959) Louise Broughová USA (1912-1959) Doris Hartová 6-3, 8-6
1949 USA (1912-1959) Louise Broughová USA (1912-1959) Margaret Osborneová duPontová 10-8, 1-6, 10-8
1950 USA (1912-1959) Louise Broughová USA (1912-1959) Margaret Osborneová duPontová 6-1, 3-6, 6-1
1951 USA (1912-1959) Doris Hartová USA (1912-1959) Shirley Fryová 6-1, 6-0
1952 USA (1912-1959) Maureen Connollyová USA (1912-1959) Louise Broughová 6-4, 6-3
1953 USA (1912-1959) Maureen Connollyová USA (1912-1959) Doris Hartová 8-6, 7-5
1954 USA (1912-1959) Maureen Connollyová USA (1912-1959) Louise Broughová 6-2, 7-5
1955 USA (1912-1959) Louise Broughová USA (1912-1959) Beverly Fleitzová 7-5, 8-6
1956 USA (1912-1959) Shirley Fryová USA (1912-1959) Angela Buxtonová 6-3, 6-1
1957 USA (1912-1959) Althea Gibsonová USA (1912-1959) Darlene Hardová 6-3, 6-2
1958 USA (1912-1959) Althea Gibsonová Spojené kráľovstvo Angela Mortimerová 8-6, 6-2
1959 Brazília Maria Buenová USA (1912-1959) Darlene Hardová 6-4 6-3
1960 Brazília Maria Buenová Južná Afrika (1928-1994) Sandra Reynoldsová Priceová 8-6, 6-0
1961 Spojené kráľovstvo Angela Mortimerová Spojené kráľovstvo Christine Trumanová 4-6, 6-4, 7-5
1962 USA Karen Susmanová Československo Věra Pužejová Suková 6-4, 6-4
1963 Austrália Margaret Courtová USA Billie Jean Kingová 6-3, 6-4
1964 Brazília Maria Buenová Austrália Margaret Courtová 6-4, 7-9, 6-3
1965 Austrália Margaret Courtová Brazília Maria Buenová 6-4, 7-5
1966 USA Billie Jean Kingová Brazília Maria Buenová 6-3, 3-6, 6-1
1967 USA Billie Jean Kingová Spojené kráľovstvo Ann Haydonová-Jonesová 6-3, 6-4
Otvorená éra
1968 USA Billie Jean Kingová Austrália Judy Tegartová 9-7, 7-5
1969 Spojené kráľovstvo Ann Haydonová-Jonesová USA Billie Jean Kingová 3-6, 6-3, 6-2
1970 Austrália Margaret Courtová USA Billie Jean Kingová 14-12, 11-9
1971 Austrália Evonne Goolagongová Austrália Margaret Courtová 6-4, 6-1
1972 USA Billie Jean Kingová Austrália Evonne Goolagongová 6-3, 6-3
1973 USA Billie Jean Kingová USA Chris Evertová 6-0, 7-5
1974 USA Chris Evertová Sovietsky zväz Oľga Morozovová 6-0, 6-4
1975 USA Billie Jean Kingová Austrália Evonne Goolagongová 6-0, 6-1
1976 USA Chris Evertová Austrália Evonne Goolagongová 6-3, 4-6, 8-6
1977 Spojené kráľovstvo Virginia Wadeová Holandsko Betty Stoveová 4-6, 6-3, 6-1
1978 Československo Martina Navrátilová USA Chris Evertová 2-6, 6-4, 7-5
1979 Československo Martina Navrátilová USA Chris Evertová 6-4, 6-4
1980 Austrália Evonne Goolagongová USA Chris Evertová 6-1, 7-6
1981 USA Chris Evertová Československo Hana Mandlíková 6-2, 6-2
1982 USA Martina Navrátilová USA Chris Evertová 6-1, 3-6, 6-2
1983 USA Martina Navrátilová USA Andrea Jaegerová 6-0, 6-3
1984 USA Martina Navrátilová USA Chris Evertová 7-6, 6-2
1985 USA Martina Navrátilová USA Chris Evertová 4-6, 6-3, 6-2
1986 USA Martina Navrátilová Československo Hana Mandlíková 7-6, 6-3
1987 USA Martina Navrátilová Nemecko Steffi Grafová 7-5, 6-3
1988 Nemecko Steffi Grafová USA Martina Navrátilová 5-7, 6-2, 6-1
1989 Nemecko Steffi Grafová USA Martina Navrátilová 6-2, 6-7, 6-1
1990 USA Martina Navrátilová USA Zina Garrisonová 6-4, 6-1
1991 Nemecko Steffi Grafová ARG Gabriela Sabatiniová 6-4, 3-6, 8-6
1992 Nemecko Steffi Grafová Juhoslávia (1992-2003) Monika Selešová 6-2, 6-1
1993 Nemecko Steffi Grafová Česko Jana Novotná 7-6, 1-6, 6-4
1994 Španielsko Conchita Martínezová USA Martina Navrátilová 6-4, 3-6, 6-3
1995 Nemecko Steffi Grafová Španielsko Arantxa Sánchezová Vicariová 4-6, 6-1, 7-5
1996 Nemecko Steffi Grafová Španielsko Arantxa Sánchezová Vicariová 6-3, 7-5
1997 Švajčiarsko Martina Hingisová Česko Jana Novotná 2-6, 6-3, 6-3
1998 Česko Jana Novotná Francúzsko Nathalie Tauziatová 6-4, 7-6(2)
1999 USA Lindsay Davenportová Nemecko Steffi Grafová 6-4, 7-5
2000 USA Venus Williamsová USA Lindsay Davenportová 6-3, 7-6(3)
2001 USA Venus Williamsová Belgicko Justine Heninová 6-1, 3-6, 6-0
2002 USA Serena Williamsová USA Venus Williamsová 7-6(4), 6-3
2003 USA Serena Williamsová USA Venus Williamsová 4-6, 6-4, 6-2
2004 Rusko Maria Šarapovová USA Serena Williamsová 6-1, 6-4
2005 USA Venus Williamsová USA Lindsay Davenportová 4-6, 7-6(4), 9-7
2006 Francúzsko Amélie Mauresmová Belgicko Justine Heninová 2-6, 6-3, 6-4
2007 USA Venus Williamsová Francúzsko Marion Bartoliová 6-4, 6-1
2008 USA Venus Williamsová USA Serena Williamsová 7-5, 6-4
2009 USA Serena Williamsová USA Venus Williamsová 7-6(3), 6-2
2010 USA Serena Williamsová Rusko Vera Zvonarevová 6-3, 6-2
2011 Česko Petra Kvitová Rusko Marija Šarapovová 6-3, 6-4
2012 USA Serena Williamsová Poľsko Agnieszka Radwańská 6-1, 5-7, 6-2
2013 Francúzsko Marion Bartoliová Nemecko Sabine Lisická 6-1, 6-4

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam vítězek ženské dvouhry ve Wimbledonu na českej Wikipédii.