Účastnícke vedenie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Účastnícke vedenie alebo lokálna slučka je v telefónii fyzické vedenie z miestnej ústredne do miesta telefónnej prípojky. Je zakončené telefónnou zásuvkou umožňujúcou pripojenie telefónneho prístroja alebo iného koncového zariadenia.

Technická realizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Najobvyklejšia podoba účastníckeho vedenia je elektrický obvod tvorený krúteným párom medených vodičov s priemerom 0,4, 0,6 alebo 0,8 mm podľa dĺžky vedenia. V súčasnosti sa pre jedného účastníka používajú 2 páry, v minulosti iba 1 pár. V minulosti existovali podvojné a skupinové linky, kde jedno vedenie slúžilo pre viacero účastníkov; ak jeden z účastníkov telefonoval, ostatní nemohli telefón používať. Tieto linky boli pre dátovú komunikáciu alebo pre pripojenie k Internetu nevhodné.

V niektorých krajinách využívajú účastnícke vedenia systém Digital Loop Carrier (DLC) alebo sú budované z optických vlákien (prenosový systém nazývaný fiber-in-the-loop).

Účastnícke vedenie môže slúžiť k poskytovaniu nasledujúcich služieb:

ADSL sa môže prevádzkovať súčasne s telefónnou prípojkou alebo s ISDN prípojkou euroISDN2 (BRI0). Maximálna dĺžka účastníckeho vedenia pre ADSL je 5000 metrov, pre VDSL 1600 metrov.

Mnoho vlastníkov účastníckych vedení sú pôvodne štátne firmy, ktoré majú prirodzený monopol v prístupu k užívateľským vedeniam. Aby sa zabránilo monopolizácii nadväzujúcich služieb, v mnoho krajinách boli schválené zákony o sprístupnení lokálnej slučky (local loop unbundling), ktoré dovoľuje, aby využívanie účastníckeho vedenia alebo jeho nadhovorového pásma mohli poskytovať ďalšie firmy.

Účastnícke vedenie tak môže skončiť u alternatívneho operátora.

Termín „lokálna slučka“ sa niekedy používa pre ľubovoľnú realizáciu poslednej míle pripojenia zákazníka k Internetu bez ohľadu na používanú technológiu. Pripojenie môže byť realizované:

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Účastnické vedení na českej Wikipédii.