İdil Eser

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

İdil Eser (* 1963, Istanbul, Turecko) je turecká obrankyňa ľudských práv a riaditeľka Amnesty International v Turecku.[1]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

İdil Eser navštevovala Americké gymnázium Üsküdar a neskôr študovala bakalárske štúdium na Istanbulskej univerzite. V Amerike absolvovala magisterské štúdium medzinárodných vzťahov na Kolumbijskej univerzite. Počas písania svojej dizertácie o ruských dejinách sa vrátila z rodinných dôvodov naspäť do Turecka. Tu pracovala ako prekladateľka na voľnej nohe a ako spolupracovníčka rôznych neziskových organizácií alebo nadácií. Napríklad s nadáciou TEMA, ktorá sa venuje ochrane prírody alebo Helsinským občianskym zhromaždením (HCA) so zameraním na ľudské práva. 2. mája 2016 sa İdil Eser stala riaditeľkou tureckej Amnesty International.

Eser je zároveň autorkou prekladu knihy od Renee Prendergast, ktorá nesie v turečtine názov Küresel Kalkınma ve Piyasa Güçleri.

Zatknutie a vyšetrovacia väzba[upraviť | upraviť zdroj]

5. júla 2017 bola Eser zadržaná za údajnú podporu Gülenovho hnutia.

K zatknutiu došlo počas workshopu Amnesty International s názvom „Digitálna bezpečnosť a informačný manažment“ na ostrove Büyükada. Spolu bolo zadržaných desať obrancov ľudských práv, medzi nimi aj nemecký spolupracovník Amnesty International, Peter Steudtner.[2] Štyria z nich boli prepustení na kauciu: İlknur Üstün (Women's Coalition), Şeyhmus Özbekli (Rights Initiative), Nejat Taştan (Equal Rights Watch Association) a Nalan Erkem (Citizens’ Assembly).

18. júla 2017 skončilo šesť aktivistov za ľudské práva vo vyšetrovacej väzbe. Boli obvinení z „podpory ozbrojenej teroristickej organizácie“. Pre rovnaké obvinenie bol predtým zadržaný Taner Kılıç z tureckej Amnesty International. Podľa tureckého prezidenta R.T. Erdoğana sa mali zadržaní zúčastniť stretnutia, na ktorom sa uvažovalo o pokračovaní zmareného puča z roku 2016. Médiá verné vláde šírili správy o údajnom „pláne chaosu“, ktorý mali zosnovať zadržaní. Podľa novín Star, ktoré sú blízke vláde, mali agenti CIA a MI6 riadiť na ostrove Büyükada viaceré zhromaždenia s cieľom zorganizovať protest, akým bol aj ten v parku Gezi v Istanbule z roku 2013. Iné turecké médiá informovali o dôkazoch prepojenia na kurdské a ľavicové skupiny.[3][4][5]

Po viac ako 100 dňoch vo vyšetrovacej väzbe bola Eser 26. októbra 2017 spolu s ďalšími siedmimi aktivistami za ľudské práva (medzi nimi bol Nemec Peter Steudtner a Švéd Ali Gharavi) prepustená.[6]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. İdil Eser | Amnesty International [online]. www.amnesty.de, [cit. 2018-05-20]. Dostupné online. (po nemecky)
  2. Amnesty-Direktorin festgenommen. sueddeutsche.de, 2017-07-06. Dostupné online [cit. 2018-05-20]. ISSN 0174-4917. (po nemecky)
  3. Recep Tayyip Erdoğan: Türkisches Gericht nimmt Menschenrechtler in Untersuchungshaft. ZEIT ONLINE. Dostupné online [cit. 2018-05-20]. (po nemecky)
  4. GÜSTEN, Susanne. Menschenrechtler unter Generalverdacht. Der Tagesspiegel Online, 2017-07-19. Dostupné online [cit. 2018-05-20]. ISSN 1865-2263. (po nemecky)
  5. İşte Büyükada'daki kaos planının perde arkası. takvim.com.tr. Dostupné online [cit. 2018-05-20].
  6. TAGESSCHAU.DE. Entlassung aus türkischer Haft: Steudtner "dankbar und erleichtert" [online]. tagesschau.de, [cit. 2018-05-20]. Dostupné online. (po nemecky)

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]