Ľudovít Benický (politik)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ľudovít Benický
Ľudovít Benický
Narodenie30.máj 1813
Banská Bystrica-Dolná Mičiná, Uhorsko (dnes Slovensko
Úmrtie16. júl 1868 (55 rokov)
Budapešť, Uhorsko (dnes Maďarsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ľudovít Benický

Ľudovít Benický (maď. Beniczky Lajos prídomky de Benicz et Micsinye; * 30. máj 1813, Banská Bystrica-Dolná Mičiná - † 16. júl 1868, Budapešť) bol uhorský verejný činiteľ a úradník.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho otec bol Ľudovít Benický (?-1836), jeho matka Agneša rod. Puchnerová. Študoval na gymnáziu v Banskej Bystrici, na Baníckej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici a právo na univerzite v Pešti. Banícke a právnické štúdium nedokončil. Vládny komisár stredoslovenských banských miest. Začiatkom 40. rokov sa začlenil do reformného hnutia uhorskej šľachty vedeného Lajosom Kossutom. Hlavný organizátor vojenských akcií proti slovenským dobrovoľníkom počas slovenských dobrovoľníckych výprav, počas ktorých bol porazený slovenskými dobrovoľníkmi a cisárskym vojskom v známej bitke pri Budatíne.

Ako krajinský sudca vydal zatykač na Jozefa Miloslava Hurbana, Michala Miloslava Hodžu a Ľudovíta Štúra s tým, že „kto nadzmínených buričov lapí a prislúchajúcej vrchnosti odevzdá, dostane 100 zl. v striebre“.[1]

Roku 1861 poslanec uhorského snemu za Zvolenskú župu za Rezolučnú stranu. Za účasť na tzv. Almášiho sprisahaní 1864 odsúdený, 1867 amnestovaný. Autor spomienok na revolučné roky 1848-1849, historických a sociologicko-politických úvah.

16. júla 1868 zmizol a v ten deň bolo jeho telo vylovené z Dunaja.Pravdepodobne zomrel násilnou smrťou, avšak okolnosti smrti nikdy neboli osvetlené.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://historia.studentske.eu/2008/10/slovensk-povstanie-proti-maarskej-vlde.html