Šablóna:Astronómia/Odporúčaný článok/13 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Galaxie existujú v troch základných typoch: eliptické, špirálové a nepravidelné. Trochu rozsiahlejší popis typov galaxií poskytuje Hubbleova postupnosť. Naša vlastná galaxia, Mliečna cesta (niekedy tiež označovaná ako Galaxia s veľkým písmenom) je rozsiahla špirálová galaxia s priemerom 100 000 svetelných rokov a šírkou 3 000 svetelných rokov. Obsahuje okolo 300 miliárd hviezd a jej celková hmotnosť dosahuje zhruba hmotnosť bilióna Sĺnk (1 bilión = 1 000 000 000 000).

V špirálových galaxiách sú špirálové ramená približne tvaru logaritmickej špirály. Teoreticky sa dá ukázať, že tento vzor vznikol narušením jednotne rotujúcej hviezdnej hmoty.

Tak ako hviezdy, aj špirálové ramená rotujú okolo stredu, ale robia tak s konštantnou uhlovou rýchlosťou. To znamená, že hviezdy vstupujú a vystupujú do/z špirálových ramien. Predpokladá sa, že špirálové ramená sú oblasti s vysokou hustotou alebo s vlnami hustoty. Keď sa hviezda pohybuje smerom do ramena, spomalí sa a tým ešte zýši hustotu; toto je podobné vlne spomalení, ktorá sa pohybuje pozdĺž dialnice preplnenej vozidlami.