Shariif Sheekh Axmed

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Šaríf Šajch Ahmad)
Shariif Sheekh Axmed
somálsky prezident
somálsky prezident
Narodenie25. júl 1964 (59 rokov)
región Shabeellaha Dhexe, Somálsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Shariif Sheekh Axmed

(Sheekh) Shariif Sheekh Axmed (-po somálsky; po arabsky (aš-Šajch) Šaríf Šajch Ahmad- الشيخ شريف شيخ أحمد; v médiách uvádzaný ako Šaríf Ahmed; * 25. júl 1964, región Shabeellaha Dhexe, Somálsko) je od 31. januára 2009 prezident Somálska. Predtým patril medzi vedúce osobnosti Zväzu islamských súdov (ICU) a neskôr Aliancie za znovuoslobodenie Somálska.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádza z klanu Hawiye, podklanu Abgal. Svoje vzdelávanie zahájil v Egypte na Sheikh Sufi Institute - ten bol zlúčený s Al-Azhar University. Od roku 1992 pokračoval na Kordofánskej univerzite v Sudáne v meste Aldalanj v odboroch arabský jazyk a geografia. V roku 1994 bola univerzita premenovaná na "Dalanj University". V rokoch 1994-98 študoval právo na univerzite v meste Tripolis v Líbii.

V roku 1998 sa vrátil späť do Somálska, kde od roku 1991 prebiehala občianska vojna. Vďaka svojmu vzdelaniu sa stal duchovným vodcom súfijskej sekty Idriseeyah v Somálsku.

Pracoval v Mogadiši ako učiteľ arabčiny, zemepisu a religionistiky.

Keď v roku 2003 miestny gang uniesol 12-ročného žiaka a od jeho rodiny žiadal vysoké výkupné, Sharif Sheikh Ahmed sa obrátil na islamské hnutie, aby v spolupráci s obyvateľstvom zriadilo miestny súd podľa šaríje, pričom bol zvolený za jeho predsedu. Súd dosiahol prepustenie chlapca a ďalších unesených, ako aj vrátenie ukradnutých áut. Spojením tohto súdu so štyrmi podobnými inštitúciami v Mogadiši vznikla Únia islamských súdov (Islamic Courts Union, ICU), ktorej sa stal predsedom.

Po porážke armády ICU koncom roka 2006 a ďalších vojenských porážkach odišiel najprv do Kene a potom do Jemenu. Tam odporcovia dočasnej somálskej vlády založili Alianciu pre znovuoslobodenie Somálska (ARS).

V októbri 2008 bola podpísaná dohoda o prímerí. V januári 2009 sa konali prezidentské voľby, v ktorých zvíťazil.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sharif_Sheikh_Ahmed na anglickej Wikipédii.