Otaku: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Jonesy (diskusia | príspevky)
Revízia 2981497 používateľa 217.75.87.6 (diskusia) bola vrátená - ujo Translator v akcii :-
Riadok 2: Riadok 2:




{{Výhonok}}
Etymológia
Časť série na
Anime a Manga
Anime
História firmy •
Fansub • Fandub
Najdlhšia séria
Manga
História • Vydavatelia
Scanlation • Dōjinshi
Medzinárodný trh
Najdlhšia séria
Mangaka (Zoznam)
Demografických skupín
Detské
Shonen • Shoji
Seinen • Jose
Žánre
Hare • Magická dievča • Mecha
Sentai • yaoi • Yuri
Čarovný priateľky
Vybrané biografií
Shotaro Ishinomori
Rakuten Kitazawa
Kōichi Mashimo
Katsumi Matsumoto
Leiji Matsumoto
Hayao Miyazaki
Prejsť Nagai
Toshio Suzuki
Osamu Tezuka
Rok 24 Skupina
Fandomu
Dohovorov • Kluby • Cosplay
Anime music video • Otaku
Yaoi fandomu
Obyčajný
Omak • Terminológia
Anime a Manga portál
v • d • e
[Editovať] Ako honorific sekunda-osoba zámeno
Otaku je odvodený od japonského termínu pre cudzie dom alebo rodinu (お 宅, Otaku), ktorý je tiež používaný ako honorific sekunda-osoba zámeno. Moderný slang formulár, ktorý ich odlišuje od starších používania tým, že písomnú iba v Hiragana (お たく) alebo katakana (オタク alebo menej často, ヲタク), alebo zriedkavo v Roma, objavil v roku 1980. V anime Macross, najprv vysielal v roku 1982, termín bol používaný Lynn Minmay ako honorific termín. [3] [4] Zdá sa, že boli vytvorení humorista a esejista Akio Nakamori v jeho 1983 rad vyšetrovanie "Otaku "(『 お たく 』の 研究," Otaku "no Kenkyū?), tlačené v časopise lolicon Manga Burikko. Animátori ako Haruhiko Mikimoto a Shoji Kawamori používal termín medzi sebou ako honorific sekunda-osoba zámeno od konca 1970 [4].


[[Kategória:Anime]]
[Editovať] Z diela autora sci-fi Motoko Arai
[[Kategória:Kultúra v Japonsku]]
Ďalším zdrojom pre termín pochádza z diela autora sci-fi Motoko Arai. V jeho knihe Wrong o Japonsku, Peter Carey rozhovory spisovateľ, umelec a kronikár Gundam Yuka Minakawa. Ona ukazuje, že Arai používané slovo v jej románoch ako sekunda-osoba zámeno, a čitatelia prijal termín pre seba.
[[Kategória:Manga]]
[[Kategória:Manga a anime]]


[[ast:Otaku]]
[Editovať] V Japonsku
[[ca:Otaku]]
Táto sekcia môže obsahovať pôvodný výskum. Prosím vylepšiť tým, že overí tvrdenia a pridávanie odkazov. Vyhlásenie pozostávajúci iba z pôvodného výskumu môžu byť odstránené. Bližšie informácie môžu byť k dispozícii na diskusnej stránke. (December 2008)
[[cs:Otaku]]

[[da:Otaku]]
V modernom japonskom slangu Otaku termín sa odvoláva na fanúšikom žiadne konkrétnu tému, tému, alebo hobby. Spoločné použitie sú anime Otaku (fanúšik anime), cosplay Otaku a manga Otaku (fanúšik japonských komiksov), pasokon Otaku (osobné počítačových mágov), GEMÜ Otaku (hranie videohier), a wota (vyslovovať 'OTA', skôr len "idol Otaku"), ktoré sú extrémne fanúšikov idolov, silne podporovaná spevom dievčat. Existujú tiež tetsudō Otaku alebo denshamania (railfans) alebo Ġunju Otaku (vojenskí nadšenci).
[[de:Otaku]]

[[el:Otaku]]
Kým tieto sú najčastejšie použitie, slovo použiť na čokoľvek (hudobné Otaku, Otaku bojových umení, varenie Otaku, atď).
[[en:Otaku]]

[[eo:Otaku]]
Pôžičku-slová maniakku alebo mánia (z anglického "maniak" a "mánia") sa niekedy používa vo vzťahu k odbornej koníčky a záujmy. Môžu uviesť niekoho s Otaku sklonmi. Napríklad by Gundam Mania popisovať osobu, ktorá je veľmi zaujíma anime sérii Gundam). Môžu tiež popísať zameranie týchto záujmov (maniakku GEMÜ by obzvlášť v podzemí alebo výstredné hru lákavý predovšetkým pre Otaku). Nuance maniakku v japončine, je mäkšia a menej pravdepodobne spôsobí trestný čin, než Otaku.
[[es:Otaku]]

[[eu:Otaku]]
Niektorí Otaku Japonsko používať termín, aby opisoval seba a svojich priateľov polořadovka-komicky, prijímať ich postavenie ako fanúšikovia, a niektorí dokonca používajú termín hrdo, pokúšať sa žiadať od svojich negatívnych konotáciu. Všeobecne hovorovej reči však väčšina japonských by považoval za nežiaduce, aby boli popísané vážne módy ako "Otaku", mnohí dokonca zvažujú to byť skutočnou urážku.
[[fa:اتاکو]]

[[fi:Otaku]]
Zaujímavý moderný vzhľad v Otaku kultúre sa vynorilo sa údajne pravdivý príbeh plôch na najväčšom internetového bulletinu 2channel: "Denshi Opuch" alebo "Train Man", milostný príbeh o geek a krásna žena, ktorí spĺňajú na vlak. Príbeh sa teší kompiláciu nová forma, niekoľko komixových úprav, film prepustený v júni 2005, téma piesne Love Parade pre tento film v populárnej japonskej kapely s názvom Orange Range, a televízny seriál, ktorý vysielal na Fuji TV od júna do septembra 2005. Dráma sa stalo ďalším horúcim témou v Japonsku, a román, film a televízny seriál poskytnúť bližší pohľad na Otaku kultúru. V Japonsku jeho popularita a pozitívny obraz hlavného hrdinu prispelo k zníženiu negatívnych stereotypov o Otaku, a zvýšiť prijateľnosť niektorých Otaku koníčky.
[[fr:Otaku]]

[[he:אוטאקו]]
Bývalý ministerský predseda Japonska, Taro Aso tiež tvrdil sám byť Otaku, pomocou tejto subkultúry na podporu Japonska v zahraničných záležitostiach. [5]
[[id:Otaku]]

[[is:Otaku]]
Podmnožina Otaku sú Akiba-kei, muži, ktorí trávia veľa času v Akihabara v Tokiu, a ktoré sú prevažne obsedantní o anime, idoly a hry. Niekedy termín je používaný popisovať niečo, vzťahujúce sa k subkultúre, ktorá obklopuje anime, idoly a hry v Japonsku. Táto subkultúra kladie dôraz na niektoré služby (pozri fanservice) a má svoj vlastný systém na rozsudok z anime, dátumové údaje simulácie a / alebo role-hrať hry a niektorí manga (často dōjinshi) Na základe vyššie fanservice v práci. Ďalšie populárne kritérium - ako ideálny žena protagonista show je - je často charakterizovaný úrovne štylizované roztomilosť a dieťa-ako správanie (pozri MŽP). Okrem toho táto subkultúra kladie veľký dôraz na znalosť jednotlivých kľúčových animátori a režiséri a drobné detaily v rámci stavebných prác. Medzinárodná subkultúra je ovplyvnená japonskej, ale líšia sa v mnohých oblastiach, často založené na región. (Pozri tiež: superplochou, Hiroki Azuma.)
[[it:Otaku]]

[[ja:おたく]]
K tejto záležitosti, v posledných rokoch "idol Otaku" sú vymenovať seba jednoducho ako Wota (ヲタ?) Ako spôsob, ako odlíšiť od tradičných Otaku. Slovo bolo odvodené, že vypúšťa posledná Mora, takže OTA (オタ?) A následne zámenou o (オ?) S rovnako znejúci znak ka (ヲ?), Pričom výslovnosť bez zmeny [6].
[[ko:오타쿠]]

[[ms:Otaku]]
V Japonsku, anime nie je tak široko prijímaný a tradičné ako manga. Z tohto dôvodu Otaku subculture má veľký vplyv na hlavný prúd anime priemyslu v Japonsku. Oblasť, kde Otaku mať najväčší vplyv v manga inklinuje byť s dōjinshi. Manga zverejnené v Spojených štátoch sú viac ovplyvnené ich Otaku subculture ako v Japonsku. To je preto, že väčšina ľudí, ktorí čítajú manga nejaké väzby na subculture v USA, kým v Japonsku je čítanie manga viac rozšírené. [Editovať]
[[nl:Otaku]]

[[no:Otaku]]
Keď sú študované Otaku, Otaku sú ženy veľmi ignoruje [7]. Ręki-jo sú ženy Otaku záujem v japonskej histórii.
[[pl:Otaku]]

[[pt:Otaku]]
[Editovať] V angličtine
[[ru:Отаку]]
Termín je loanword z japonského jazyka. V angličtine, to je zvyčajne používaný sa odkazovať na posadnutý fanúšik anime / manga a / alebo japonskú kultúru všeobecne, a v menšej miere japonský video hry.
[[simple:Otaku]]

[[sv:Otaku]]
Termín slúži ako štítok ako Trekkie alebo fanboy / fangirl. Avšak, používanie environmentálnej značky môže byť zdrojom sváru medzi niektorými fanúšikmi anime, zvlášť tých, ktorí sú si vedomí negatívnych konotáciu termín má v Japonsku. Nepríjemné stereotypy o Otaku prednosť v celom svete fanouškovských komunít, a niektoré anime fanúšikov vyjadrujú znepokojenie nad účinkami týchto extrémnejšie fanúšikovia môžu mať na povesť ich hobby (nie na rozdiel od citov v komické knihy a fandomů sci-fi) [8].
[[th:โอะตะกุ]]

[[uk:Отаку]]
Zatiaľ čo osoba, ktorá môže byť spoločensky nepríjemný, ale ktorý je zároveň inteligentný a môže byť docela "normálne", stranou od ich záujmu v niektorých typicky 'geekish' prenasledovania (video hry, komiksy, počítače atď), Otaku je bližšie v konotáciu na Angličtina Nerd, ale najbližšie anglický-jazyk analógového na Otaku je pravdepodobne britskej angličtiny termín bunda. Oba tieto angličtiny-jazykové výrazy dôraznejšie negatívne konotácie chudobných sociálnych zručností a posadnutý záujem o tému, ktorá sa zdá divné, výklenok alebo vŕtanie pre ostatných.
[[vi:Otaku]]

[[zh:御宅族]]
Kým Otaku v anglicky hovoriacej kontextoch je všeobecne znamená geek či dokonca ventilátor, toto použitie nie je široko známy v Japonsku a tým príležitostné použitie termínu môže miasť alebo urážať pôvodného japonského reproduktory, ak sú použité k nim, a self-identifikácia ako Otaku môže zdať divné.

O tom, že jeden je hovoriť o japonskej definície skôr ako angličtina loanword, je hláskovanie wotaku (ヲタク) niekedy používaný. Na japonských fórach, ako je 2channel, sú však Otaku (オタク) a wotaku (ヲタク) používajú zameniteľne, v závislosti na nálade a osobný štýl z plagátu.

Termín bol propagovaný v roku 1996 román Williama Gibsona időre, ktoré má niekoľko odkazov na Otaku.

"Otaku, vášnivý obsedantní, informačný vek je stelesnením znalca, viac o akumuláciu dát, ako na predmety, sa zdá prirodzené crossover postava v dnešnom rozhraní britských a japonských kultúr. Vidím to v očiach obchodníkov Portobello, a v očiach japonských zberateľov: dokonale pokojný vlak-pozorovateľ šialenstvo, vražedné a vznešené. Pochopenie Otaku-kapucne, myslím, že je jedným z kľúčov k pochopeniu kultúry web. Existuje niečo, čo hlboko post-národný o tom, extra-Geographic. Všetci sme kurátorov, v post-moderný svet, či chceme byť, alebo nie [9]. "
- Spooky krajiny, apríl 2001 vydanie Observer

[Editovať] negativitu
V Japonsku došlo k nejakej negativity smerom k Otaku a Otaku kultúru, incidenty vrátane Akihabara masakry a Osaka školské masaker, len niekoľko trestných činov súvisiacich s "Otaku nenávisti" alebo "posadnutosť". Ďalším príkladom je Tsutomu Miyazaki, ktorý sa stal známy ako "Otaku vrah" v roku 1989. Jeho bizarné vraždy fueled morálne panika proti Otaku. Avšak, japonský novinár Akihiro Ōtani podozrenie, že zločiny boli spáchané VRIEC postava MŽP, čiastka a miera sociálnej nepriateľstva proti Otaku Zdalo sa, že zvýšenie znateľne na chvíľu, ako to navrhol zvýšiť zameranie na Otaku vymáhanie práva ako možných podozrivých, pre sexuálne zločiny, rovnako ako volanie z mnohých osôb v miestnej samosprávy na prísnejšie zákony ovládanie zobrazenie erotiky v materiáloch, ktoré obstarával Otaku, napríklad v erotickom manga a erotické videohier. Nobuto Hosaka kritizoval veľa reklamných trikov. [Pôvodný výskum?]

[Editovať] Otakon
Pomenovaná po label Otaku, "Otakon" (krátky pre "Otaku dohovor") je konvencie známe zameraním na anime, manga, východnej ázijskú kultúru a jeho fandom. Druhý najväčší dohodu tohto druhu v USA a najväčšie na východnom pobreží, to začalo v State College, Pennsylvania, v roku 1994 a bolo konštatované v Baltimore, Maryland od roku 1999. V roku 2008, Otakon bol najväčší konvencie svojho druhu v USA. Konami, bola spoločnosť, ktorá vytvorila Metal Gear séria videohry, keďže povolenie od Otakorp, Inc používať slovo "Otacon" (prijaté kódové označenie pre vedcov a self-hlási Otaku Hal Emmerich), v každom názve série. [ 10]

[Editovať] V populárnej kultúre
Tento "V populárnej kultúre" sekcia môže obsahovať malý alebo triviálne odkazy. Prosím, reorganizovať tento obsah vysvetliť subjektu vplyv na populárnu kultúru, skôr ako obyčajný zoznam vystúpení, a odstrániť triviálne odkazy. (Máj 2010)

Ako Otaku tvoria dobrú časť tvorivých síl stojacich za anime a manga, je len prirodzené, že niekoľko diel, manga a anime na Otaku kultúre sa objavili, často ako veselý pastiche. Niektoré tie viac slávnej práce obsahujú:

Akihabara @ DEEP: Strana, Box, Akira, Taiko, daruma a Izumi šesť Otaku, každý s jeho vlastné problémy, ktorí hľadajú pomoc prostredníctvom internetovej stránky s názvom "Lifeguard Yui je." Keď vlastník lokality Yui umrie záhadné úmrtia, šesť, ktorí sú každý odborníkmi vo svojich oboroch, zhromaždiť tvoriť "Akihabara @ DEEP", "Riešenie problémov" skupinu, ktorá sľubuje chrániť Akihabara a riešiť problémy jeho obyvateľov.
Battle Programátor Shiras: Tento príbeh sa točí okolo "na voľnej nohe programátor" menom Akira Shiras. Je to veľmi talentovaný, ale tajomný počítačový programátor. Pretože jeho neuveriteľné schopnosti, to on kontaktoval niekoľko jednotlivcov robiť najrôznejšie podivné počítač-súvisiace hacking / zabezpečenia pracovných miest. Je to veľmi tichý chlapec, ktorý žije sám v malom byte neďaleko jeho neter domu. Akira má láska k AV časopisy Idol a semi-zastarané počítačový hardware, a to ako nákupy v obchodoch v Akihabara. On je považovaný za Otaku veľa, ale ocenil a prijal preto, že jeho programovanie / hackerské schopnosti.
Chaos, riaditeľ: Pôvodne vizuálny román potom anime, to kroniky života Taku Nishijō, ktorý je anime a hra Otaku, nevedomky prechádzky do scéna hroznej vraždy na ceste domov. Ďalšie tajomné javy začína deje potom ako ďalší hroznej vraždy sa vyskytujú v oblasti. Taku sa snažia vyrovnať s realitou a ilúzie, že skúsenosti, ako sa snaží, aby sa predišlo zachytený páchateľ za reťaz vrážd.
Comic Party: Pôvodne sériu datovania Sims, ktorý bol potom upravený do rôznych anime a manga séria, Comic strana takto odmietol umenie študent, ako on je nadšene vrazil do dōjinshi scény šialený Otaku priateľa. On potom vytvorí niekoľko jeho vlastných dōjinshi pracuje, zatiaľ čo interakciu s inými umelcami a zaoberá sa svojou priateľkou, ktorá je v prvej skupine menej ako nadšený z jeho novej vášne.
Denshi Opuchy: Denshi Opuchy (电车 男, doslova "Train Man") je údajne pravdivý príbeh z japonského geek v jeho ranom 20s, ktorý zachráni krásnu ženu ("úrad lady"),-kódovým označením Hermès, ktoré geek vo svojom online chaty, z opité groper na vlak, a potom zaznamená jeho následné dáta so ženou a žiadostí o pomoc na japonskom mega-BBS 2channel (v TV seriáli podľa a prestavaný do polo-fiktívne "Aladdin Channel"). Označiť McLelland ide Denshi Opuch ako 'rehabilitáciu' Otaku osobnosť cez jeho roztomilosť a neobratnosť v jeho vzťahu [11].
Genshiken: manga, neskôr adaptovaný do anime série, ktorá sa riadi "catch-all" Otaku univerzitnú klub a rôznych činností, ktoré vykonávajú. Veľká časť príbehu je vyrozprávaný z perspektívy dva znaky: v prvaku, ktorý rastie do svojej Otaku identite, a "normálne" priateľka iného člena, ktorý nesúhlasí s vášňou jej atraktívne Otaku priateľa.
Hot trik: Subaru je vášnivý fanúšik Gundam a dostane z legrace, že sú Otaku na niekoľkokrát Akan, ktorý sa neskôr vyvinie zamilovanosť do neho cez jeho lásku k Gundam a čítanie manga celý deň.
Inubaka: Predstavený vo zväzku 2, znak Hiroshi Akiba je "teen idol Otaku otočil pes Otaku." Na začiatku grafický román, interiér svojho bytu, je zobrazený ako bytia pokryté plagáty, výrezy, a miniatúrne figuruined svojho obľúbeného idolov. Avšak, potom, čo nakupuje Zidaine, jeho francúzsky buldoček, on stane sa posadnutý psami rovnakým spôsobom.
I, Otaku: boja v Akihabara: manga o skriňa Otaku, a majiteľ obchodu sa snažia prinútiť ho, aby vyšiel o jeho závislosti na Anime.
Lucky Star: hlavný hrdina, konať Izumi je veľmi vášnivý fanúšik anime, manga, hranie hier a cosplaying. Po celú show tam by hračku alebo vtipy o iných anime a ďalších Otaku koníčky. Lucky Star tiež ukazuje veľa o živote každodenné Otaku v Japonsku.
MegaTokyo: webcomic Fred Gallagher predstavovať americký Otaku, Piro, a jeho priateľ Largo, spolu s ženských postáv Erika a Kimiko, ktorí sú Seijo pre japonské dátumové údaje sim hier. Toto komické rysy obsadenie mnohých ďalších postáv, vrátane magických dievčat a Ninjas.
Metal Gear Solid: Jedným z hlavných postáv série, Dr Hal Emmerich, je self-vyhlásil Otaku a prijíma jeho prezývka, Otacon, z Otaku dohovoru Otakon. On vytvoril Metal Gear REX kvôli obrie roboti bežne vyskytujú v anime.
Nogizaka Haruka č Himitsu: hlavná postava, Nogizaka Haruka, je anime a manga Otaku, čo sa snažia udržať v tajnosti od zvyšku školy.
No More Heroes: video hry Suda 51, ktoré hviezdy Otaku menom Travis Touchdown, ktorý vyhrá lúč katana v online aukcii a rozhodne sa stať sa najvyššie pozície vraha v Spojených štátoch.
Otaku č Musume-san: Hlavnou postavou Morisaki kút, ktorý je Otaku žije v mieste bydliska bytu Higansou. Keď náhle a 9 rok-stará dievča prístupy ho a vyhlasoval, že je jeho dcéra.
Otaku č Video: pár filmov, ktoré sa riadia mladý študent, keď sa zavádza do sveta Otaku na vysokej škole priateľa a čoskoro strávi najbližších niekoľko rokov snaží, aby sa stal najväčším Otaku, Otaking. Práca tiež slúži ako polořadovka-autobiografický účet tvorby Gainax, a je mimo-cut niekoľko live-action makety rozhovorov s rôznymi typmi Otaku.
Sundome: manga o klub pre Otaku sa snaží zachrániť svoje virginities, a to napriek úsiliu dvoch žien, ktoré sa záujem o ne a ich klub.
Vitajte v NHK: román, ktorý bol prispôsobený do manga a anime série neskôr, Vitajte v NHK! je čierna komédia, ktorá nasleduje klamné Hikikomori, dievča, ktorá si želá, aby mu pomohla, a Otaku suseda, ktorý je tiež starý priateľ vysoké školy (z rozumu). Séria paroduje veľa Otaku tém, ako sú lolicon, MŽP, a dojin soft.

Verzia z 17:11, 8. jún 2010

Otaku je japonský výraz vo svete všeobecne používaný pre priaznivca japonských fenoménov manga a anime, v Japonsku samotnom je však tento pojem používaný na označenie šialenca, blázna, pomätenca a podobne.