Apoptóza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Verzia z 06:10, 26. apríl 2006, ktorú vytvoril PalicaBOT (diskusia | príspevky) (robot Pridal: cs, da, de, es, fi, fr, he, hu, io, it, ja, lt, nl, no, pl, pt, ru, sl, su, sv, zh)

Apoptóza je programovaná bunková smrť. Na bunku pôsobia signály, ktoré postupne vedú k tomu, že bunka sama rozloží svoje vlastné proteíny, postupne sa jej penetruje plazmatická membrána, bunka zomiera a zbytky v extracelulárnom prostredí sú pohltené okolnými bunkami. Je to opak nekrózy, kedy je bunka zničená "násilne" a jej obsah vytečie do okolia ostatných buniek a môže ich svojím obsahom neadekvátne ohroziť výlevom mediátorov ktoré malá vo vnútrobunkovom prostredí.

Apoptóza je veľmi dôležitá v embryonálnom vývoji (prsty na rukách sa zakladajú aj s blanami medzi prstami a neskôr odumrú apoptózou), i pri raste organizmu a jeho jednotlivých častí. Veľký význam takisto pri rozpoznávaní nekontrolovateľne sa množiacich buniek. Organizmus má ochranné mechanizmy, ktoré dokážu takýmto bunkám príslušnou signalizácou "vnútiť" apoptózu.