Železničná trať Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm
Stanica vo Valašskom Meziříčí
Stanica vo Valašskom Meziříčí
Základné informácie
Číslo trate281
PrevádzkovateľSŽDC
Dĺžka13,2 km
Parametre trate
Rozchod1 435
Počet koľají1
Traťová triedaC3
Napájacia sústavaneelektrizovaná trať
Max. sklon12 ‰
Max. rýchlosť60 km/h
Priebeh trate
Station on track
0,000 Valašské Meziříčí
Unknown route-map component "ABZgl"
trať do Hranic na Moravě
Unknown route-map component "ABZgl" Unknown route-map component "STR+r"
Unknown route-map component "SBRÜCKEa" Unknown route-map component "SBRÜCKEe"
Cesta I/35
Straight track One way leftward
trať do Ostravy
Stop on track
2,113 Krhová
Stop on track
3,254 Hrachovec
Stop on track
6,227 Zašová
Station on track
7,865 Střítež nad Bečvou
Stop on track
10,115 Zubří
Station on track
13,052 Rožnov pod Radhoštěm
Unknown route-map component "ENDEe"
13,249 Rožnov pod Radhoštěm

Železničná trať Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm (v cestovnom poriadku pre cestujúcich označená číslom 281) je jednokoľajová regionálna trať o dĺžke 13,2 km. Prevádzka na trati bola zahájená v roku 1892.

V roku 2010 došlo v niekoľkých etapách k ťažkej strednej obnove v úseku Hrachovec - Zašová, z dôvodu poškodenia pri povodniach a rekonštrukcii dopravne Střítež nad Bečvou. Boli vyrúbané porasty v okolí trate, bola postavené nové nástupištia v obciach Zašová a Střítež nad Bečvou. V týchto zastávkach bolo tiež vykonané opravenie koľajového zvršku. Z hľadiska stavieb boli zbúrané domčeky slúžiace ako zastávka v Zašovej a v Střítež nad Bečvou a boli nahradené plechovými búdami. V roku 2011 došlo k ďalším opravám po povodniach a rekonštrukcii nz. Zubří.

Vlečky[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá vlečka odbočovala pred zastávkou v Krhovej do areálu oznamovacích a zabezpečovacích dielní ČSD, dnes firmy Ponast. Dnes je už zrušená. V Krhovej odbočovala vlečka do areálu Schott (bývalý STV Glass) a do bývalého podniku Osvětlovací sklo. Tento celý vlečkový areál je už od roku 2006 bez prevádzky. Časť medzi bránou a odbočnou výhybkou S1 v traťovej koľaji je v zlom stave, dokonca pri oprave hlavnej cesty došlo k zaasfaltovaniu žliabkov prejazdu, čo spôsobilo nezjazdnosť vlečky. Na jar roku 2014 došlo k celkovej likvidácii vlečky Schott (STV Glass). Z rozsiahlej vlečky sklární tak zostala len časť v bývalom závode Osvětlovací sklo, avšak zjazdná je len krátka časť za bránou podniku.

Ďalšia vlečka je v Hrachovci do areálu Arpeta Group Hrachovec (bývalá tehelňa, nachádzala sa tam aj priemyselná drážka o rozchode 600 mm), ktorá bola používaná ku šrotácii nákladných vozňov a odvozu šrotu, na trati sa ďalej nachádzajú vlečky do píly (Lesnícko-drevárska firma) vo Stříteži nad Bečvou (obsluha pravidelne), do Gumárni Zubří (od roku 2010 bez sporadickej prevádzky, dnes je zlikvidované napojenie vlečky na sieť SŽDC) a do areálu Energoaqua Rožnov pod Radhoštěm (bývalá Tesla), kam je niekoľkokrát do roka navážaný mazut pre tepláreň.

Ako zaujímavosť možno spomenúť bývalú vlečku do drevoskladu v Rožnove pod Radhoštěm, ktorá stála na úrovni dnešného supermarketu Lidl. Pri pozornej prehliadke možno nájsť funkčnú výhybku, zhruba 20 metrov koľajového zvršku (dnes silne zarasteného vegetáciou), výkoľajku a dve osvetľovacie lampy. Drevosklad ukončil prevádzku v roku 2000

Jedna z rožnovských vlečiek dokonca prekonala samotný koniec trate, a to vlečka uhoľných skladov, vedúca zo stanice pozdĺž výhrevne, cez dnešnú svetelnú križovatku, kde kúsok pred poľnohospodárskou školou končila.

Prevádzka[upraviť | upraviť zdroj]

Osobnú dopravu na trati dnes zaisťujú motorové jednotky radu 814 z DKV Olomouc, PJ Valašské Meziříčí, sporadicky nahradzované starými motorovými vozňami radu 810. Dňa 7. októbra 2012 na trať prvýkrát vyšli dvojdielne motorové jednotky radu 844, zvané RegioShark. Tmavomodré vlaky v modernom dizajne, ktoré získali prezývku "žralok", ponúkajú cestujúcim vyšší komfort. Rožnovská trať bola v Zlínskom kraji vôbec prvá, na ktorej sa mohli týmto typom vlaku zviezť.[1]

Nákladnú dopravu (manipulačné vlaky jazdiace v nedeľu, utorok a štvrtok v noci) zaisťujú lokomotívy radu 742 ČD Cargo SOKV Ostrava, Pj Olomouc, PP Valašské Meziříčí.

Nadväzujúca trate[upraviť | upraviť zdroj]

Valašské Meziříčí[upraviť | upraviť zdroj]

  • Trať 280 Hranice na Moravě - Valašské Meziříčí - Odbočka Bečva - Horní Lideč - Horní Lideč st. hr. (Lúky pod Makytou ŽSR)
  • Trať 303 Kojetín - Kroměříž - Hulín - Holešov - Bystřice pod Hostýnem - Valašské Meziříčí
  • Trať 323 Valašské Meziříčí - Hostašovice - Veřovice - Frýdlant nad Ostravicí - Frýdek-Místek - Ostrava-Kunčice - Ostrava hl. n.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Trať z Rožnova pod Radhoštěm do Valašského Meziříčí brouzdá žralok, regionycr.cz, 8. 10. 2012

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]