A Reminiscence of Dr. Samuel Johnson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Spomínanie na Dr. Samuela Johnsona
A Reminiscence of Dr. Samuel Johnson

Autor Howard Phillips Lovecraft
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Dátum 1. vydania originálu v septembri 1917 v United Amatur
Literárny druh poviedka
Slovenské vydania knihy

A Reminiscence of Dr. Samuel Johnson (doslovne Spomínanie na Dr. Samuela Johnsona, vyšlo v češtine ako Vzpomínání na Dr. Samuela Johnsona) je poviedka amerického spisovateľa Howarda Phillipsa Lovecrafta, napísaná v roku 1917. Prvýkrát bola publikovaná toho istého roku v septembrovom čísle United Amateur, pod pseudonymom Humphrey Littlewit, Esq. V slovenskom jazyku doteraz (2/2012) nevyšla.

Príbeh je akousi paródiou na Lovecraftovu fascináciu všetkým starobylým. Jeho rozprávač Humphrey Littlewit sa narodil 20. augusta 1690 – 200 rokov pred narodením Lovecrafta. Kritik Daniel Harms píše: „Hoci sa nejedná o jeho najinšpiratívnejšie dielo, prinajmenšom ukazuje, že H. P. Lovecraft svoju neskromnú túžbu... byť starším, kultúrnym džentlmenom minulej éry, bol schopný brať s humorom.“ [1]

Lovecraft väčšinu obsahu prevzal z biografie Dr. Samuela Johnsona od Jamesa Boswella (Boswell: Life of Samuel Johnson).[1]

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh je rozprávaný starobylou formou jazyka ctihodným pánom Humphreyom Littlewitom. Prezrádza v ňom, že hoci sa oficiálne narodil v roku 1890 v Amerike, jeho skutočný vek je oveľa vyšší – prišiel na svet v rodinnom sídle v Devonshire, Anglicko 20. augusta 1690 a v čase rozprávania príbehu má teda 228 rokov. Krátko po narodení prišiel do Londýna, kde poznal viacero vtedajších osobností.
Podstatou jeho rozprávania je jeho známosť s doktorom Samuelom Johnsonom, o ktorom po prvýkrát počul v roku 1738 a osobne sa s ním stretol v roku 1763. Vtedy i následne viedli časté a priateľské rozhovory s ďalšími známymi v Literárnom klube; priateľské i napriek značne odlišným názorom. V ďalších odstavcoch stručne opisuje ďalších členov klubu a ich vzájomné vzťahy. Po doktorovej smrti sa Littlewit stal vykonávateľom jeho poslednej vôle. Poviedka nemá žiadnu zjavnú pointu a pôsobí nedokončeným dojmom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b HARMS, Daniel. The Shadow over Usenet [online]. [Cit. 2012-02-12]. Dostupné online. Archivované 2001-06-29 z originálu. (anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje a externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • LOVECRAFT, Howard Phillips. A Reminiscence of Dr. Samuel Johnson [online]. Miskatonic University Press, 1917, [cit. 2012-02-07]. Dostupné online. (anglicky)
  • LOVECRAFT, Howard Phillips. Hrobka. Praha : nakladatelství Plus, 2010. ISBN 978-80-259-0051-2. Kapitola Vzpomínání na Dr. Samuela Johnsona, s. 29-35. (česky)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku A Reminiscence of Dr. Samuel Johnson na anglickej Wikipédii.