Abúsír

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Abú Sír)
Archeologické nálezisko Abúsír

Abúsír (gr. Busiris) je archeologické nálezisko v Egypte. Nachádza sa na brehu rieky Níl, 25 km od hlavného mesta Káhira.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Abúsír je rozsiahle pohrebisko Starej ríše, kde prvé rozsiahlejšie prieskumy realizovali na začiatku 20. storočia nemeckí archeológovia. Je jedným z najvýznamnejších archeologických lokalít starovekého Egypta, na ktorého výskume sa podieľal a dodnes podieľa Český (v minulosti Československý) egyptologický ústav Univerzity Karlovy v Prahe. Na výskumoch v Abúsíre sa podieľajú aj slovenskí egyptológovia Kveta Smoláriková, Katarína Arias Kytnarová a Martin Odler, v minulosti tiež Dušan Magdolen.[1]

Na severnom okraji náleziska sa rozkladá Veserkafov slnečný chrám (5. dynastia). Ďalej sa tu nachádzajú pyramídy viacerých faraónov Egypta: Neferirkareho, Niuserreho a Sahureho, všetky z 5. dynastie. Južne od Neferirkareho pyramídy leží pyramída jeho manželky Chentkaus II. a nedokončená Raneferefova pyramída. Juhozápadne od tejto pyramídy boli objavené šachtové hroby z neskoršieho obdobia (26.-27. dynastia). V okolí sú početné hrobky členov kráľovských rodín a vysokých hodnostárov. Mastaby pokračujú až k hranici so Sakkárou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pracovníci | Český egyptologický ústav [online]. cegu.ff.cuni.cz, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Abúsír

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]