Abalone

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Abalone

Abalone
Základné informácie
AutorLaurent Levi a Michel Lalet
Počet hráčov2 – 4
Rok vydania1987

Abalone je abstraktná dosková hra s jednoduchými pravidlami, určená pre pre dvoch, troch alebo štyroch hráčov, vytvorená v roku 1987.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Abalone vytvorili v roku 1987 dvaja autori: Laurent Levi a Michel Lalet. Od roku 1997 sa hrá na turnaji Mind Sport Olympiad.

Štartovacia pozícia

Pravidlá[upraviť | upraviť zdroj]

Hracia doska sa skladá zo 61 kruhových polí umiestnených do tvaru šesťhranu. Na každej strane šesťhranu sa nachádza 5 polí. Každý z hráčov má k dispozícii 14 kameňov v tvare gule, ktoré sa pred začatím hry umiestnia na štartovacie pozície.

Hráči sa striedajú v jednotlivých ťahoch, pričom začína čierny. V každom ťahu môže hráč presunúť jeden, dva alebo tri kamene o jednu pozíciu, pričom všetky kamene musí presunúť v tom istom smere. Presunúť 4 a viac kameňov nie je dovolené.

Hráč môže pohybom svojich kameňov odtláčať súperove kamene vtedy, ak tlačiaca rada kameňov má väčší počet kameňov ako tlačená rada. Odtláčanie kameňov je možné vykonať len v smere v ktorom kamene ležia v rade. Za tlačenou radou kameňov sa musí nachádzať voľné miesto.

Súperove kamene je možné vytlačiť z hracej dosky, pretlačením cez okraj hracej dosky. Víťazom hry je ten hráč, ktorý prvý vytlačí z hracej dosky 6 súperových kameňov.

Stratégia[upraviť | upraviť zdroj]

Hráčská komunita abalone zhrnula tieto základné zásady správnej stratégie:

  • Udržovať svoje kamene v centre hracej dosky a donútiť súpera presunúť jeho kamene na okraje hracej dosky.
  • Udržovať svoje kamene spolu, predovšetkým v šesťuholníkovom tvare, ktorý umožňuje tlačenie aj obranu vo všetkých smeroch.
  • Vytlačenie súperovho kameňa z dosky nie je správne pri oslabení vlastnej geometrie kameňov.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]