Alex Paterson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alex Paterson
Alex vo Walt Disney Concert Hall (2006)
Alex vo Walt Disney Concert Hall (2006)
Osobné informácie
Vlastné menoDuncan Alexander Robert Paterson
Dátum narodenia15. október 1959 (64 rokov)
Miesto narodeniaBattersea, Londýn, Anglicko
Tvorba
ČinnosťDJ
ŠtýlElectronica, ambient house, dub, trip hop, IDM, breakbeat
Aktívny1988-súčasnosť
Súvisiace článkyThe Orb, Transit Kings, FFWD, Youth
Webstránkatheorb.com

Alex Paterson, vlastným menom Duncan Alexander Robert Paterson (* 15. október 1959, Battersea, Londýn), známy aj ako Dr Alex Paterson, je anglický hudobník a spoluzakladateľ ambient house skupiny The Orb. Je zároveň jediným členom tohto zoskupenia, ktorý v ňom účinkuje od jeho vzniku nepretržite.

Paterson v rokoch 1970-1979 navštevoval v Oxfordshire Kingham Hill School. Spolu s ním bol na škole aj Martin "Youth" Glover, ktorý bol producentom kapely Killing Joke. V 80. rokoch sa Alex stal tzv. „roadie“ (členom technického personálu), niekedy aj DJ, na koncertných turné kapely Killing Joke.

Neskôr bol Paterson zamestnaný ako člen divízie A&R hudobného vydavateľstva EG Records. Koncom 80. rokov bol diskdžokejom a spolu s členom zoskupenia The KLF, Jimmym Cautym, začali pod názvom The Orb s nahrávkami experimentovať v štýle ambientnej hudby a dub music. Paterson značku „The Orb“ udržiava aj po Cautyho odchode. V The Orb sa s ním dodnes na viacerých projektoch vystriedalo mnoho ďalších hudobníkov.

S Cautym Alex Paterson neskôr vystupoval v ďalšom spoločnom projekte s názvom Transit Kings. Spolu s Krisom Westonom, Robertom Frippom a Thomasom Fehlmannom zas Paterson hral v skupine, ktorá si hovorila FFWD.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Alex Paterson na anglickej Wikipédii.