Americká šiška

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Americká šiška
Americká šiška
Donut
Pôvod
Alternatívne názvydonut, doughnut
Miesto pôvoduHolandsko Holandsko

Americká šiška[1] (po angl. donut, doughnut) je druh pečiva z kysnutého cesta v tvare splošteného prstenca, veľmi podobný stredoeurópskej šiške, na rozdiel od ktorej má však uprostred otvor. Tepelne sa upravuje pražením vo vysokej vrstve oleja do tmavo zlatej farby. Na rozdiel od stredoeurópskej šišky sa však nedáva sladká náplň dovnútra, ale na hornú stranu, ktorá sa môže posypať prakticky akýmkoľvek sladkým dochucovadlom od orechov, pudingu až napr. po škoricu. Existujú však varianty, pri ktorých je stred šišky plnený – vanilkovým či čokoládovým krémom, pudingom, marmeládou a podobne. Americké šišky sa rozšírili do rôznych krajín sveta, v ktorých sa dnes vyskytujú rôzne verzie produktu.

História a etymológia[upraviť | upraviť zdroj]

Anglické pomenovanie pravdepodobne pochádza zo slovného spojenia doughknots = „zauzlované cesto“, prípadne doughnuts = „cesto s orieškami“.[2]

Podľa niektorých zdrojov pochádza tento typ šišky z Holandska 19. stor., podľa iných už zo 17. storočia, pričom do Ameriky mal byť privezený v súvislosti s jej osídlovaním. Americký odborník na židovskú kuchyňu Gil Marks uvádza, že americkej šiške vzdialene podobná sladkosť sa nachádza už v prvej tlačenej kuchárke z roku 1485.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://jazykovaporadna.sme.sk/q/9495/
  2. a b HRABICA, Pavel. Donuty, „americké koblihy“. Původně zřejmě americké vůbec nebyly.... Rozhlas.cz, 2015-07-31. Dostupné online [cit. 2018-10-20].

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Americká kobliha na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).