Análna fisúra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Análna fisúra

Análna fisúra (alebo fissura ani, análna trhlina, trhlina konečníka) je bolestivý vred v sliznici konečníka. Trhliny konečníka patria k najčastejším ochoreniam konečníka.[1] Vyskytuje sa v rovnakej frekvencii u mužov aj žien[2]. Väčšina ľudí si mýli análnu fisuru s hemoroidmi[3]. Trhliny konečníka delíme na akútne a chronické.

Príznaky a symptómy[upraviť | upraviť zdroj]

Základným príznakom análnej fisúry je silná bolesť v konečníku hneď po defekácii. Bolesť pacienti popisujú ako „vyprázdňovanie črepín skla“.[1] Navyše bolesť môže pretrvávať aj hodiny. Okrem bolesti, je análna trhlina v mnohých prípadoch sprevádzaná krvácaním z konečníka. Krvácanie je zvyčajne mierne, pri utieraní (viditeľné na toaletnom papieri). Análna fisúra významne zhoršuje kvalitu života pacienta.

Akútna a chronická análna trhlina[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa priebehu ochorenia fisúry sa delia na akútne a chronické. Akútna fisúra sa prejavuje ako porezanie sliznice konečníka a vyhojí sa sama do 6 týždňov.[1] Pri akútnych fisúrach je spodina červená, okraje sú ostré. Je typická rezavá bolesť. Chronická análna fisúra perzistuje dlhšie ako 6 týždňov a bez liečby sa nevyhojí.[4] Je širšia a hlbšia, na jej báze možno vidieť odhalené vlákna vnútorného análneho zvierača a granulácie.[1] Okraje chronickej fisúry sú navalité. Tvorí sa kožný výčnelok a hypertrofická papila. Pri chronickej análnej fisúre býva bolesť len mierna, ale vnútorný zvierač spazmuje a môže narušiť proces defekácie. Spazmus a hypertonus vnútorného análneho zvierača, vedú k zvýšeniu pokojového tlaku a zníženie krvného zásobenia v oblasti trhliny. Dochádza ku vzniku ischémie, ktorá zhoršuje podmienky na hojenie. Chronická fisúra sa zriedka zahojí bez liečby.[1]

Liečba análnej fisúry[upraviť | upraviť zdroj]

Vo väčšine prípadov sa dáva prednosť konzervatívnej liečbe. Základom domácej liečby sú dietetické opatrenia na zabezpečenie pravidelnej mäkkej stolice. Režimové opatrenia vyžadujú zvýšený prísun tekutín a vlákniny. Priaznivý je aj účinok sedacích kúpeľov s teplou vodou.

V posledných rokoch sa špecialisti sústredia na medikačný prístup k liečbe análnych trhlín.[1] Používa sa rad medikamentov s cieľom znížiť vysoký tonus análneho zvierača, a to lokálnou, orálnou alebo injekčnou aplikáciou. Na konzervatívnu terapiu sa používajú najčastejšie topické nitráty (glyceroltrinitrát) vo forme masti.[1] Bola popísaná aj aplikácia masti z blokátorov kalciového kanála (primárne diltiazem hydrochloridum). Na základe vedeckej literatúry účinnosť je až 70 %.[5] Ďalšia možnosť liečby je aj aplikácia botulotoxínu (Botox) do vnútorného análneho zvierača. Lokálna liečba sa pri chronickej análnej fisúre stala pre svoju vysokú účinnosť liečbou prvej voľby.

Chirurgická liečba[upraviť | upraviť zdroj]

Chirurgické zákroky sa vykonávajú len pre ošetrenie chronickej análnej fisúry. Chirurgické techniky zahŕňajú manuálnu dilatáciu konečníka, laterálnu sfinkterotómiu a fisurektómiu. Všetky chirurgické techniky sú spojené s potenciálnym rizikom postoperačnej inkontinencie (neschopnosť udržať plyny či stolicu).[1]

Laterálna sfinkterotómia je zlatým štandardom liečby chronickej análnej fisúry.[4] Predstavuje čiastočné prerušenie vnútorného zvierača v dĺžke fisúry. Býva vykonávaná dvoma spôsobmi – otvorenou sfinkterotómiou a laterálnou sfinkterotómiou. Pri sfinkterotómii sa uvoľní spazmus análneho zvierača, čím sa umožní prítok krvi do postihnutej oblasti a fisúra sa môže zahojiť. Úspešnosť laterálnej sfinkterotómie sa odhaduje až na 95%.[6] Ku komplikáciám patrí trvalá inkontinencia, krvácanie, prolaps hemoroidov. Percento poškodenia kontinencie varíruje podľa rôznych autorov od 0 až do 30%.[4][7]

Fisurektómia sa dnes pri liečbe análnej fisúry používa ako doplnok k laterálnej sfinkterotómii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e f g h PINĎÁK, Daniel. MANAŽMENT ANÁLNEJ FISÚRY. Ambulantná terapia (Bratislava), 3.2008, roč. 6, s. 169 – 170.
  2. Liečba trhliny konečníka | Chirurgia [online]. www.chirurgia.name, [cit. 2019-07-05]. Dostupné online.
  3. Anohealth - Análna fisúra liečba [online]. www.ano-health.eu, [cit. 2019-07-05]. Dostupné online. Archivované 2019-07-05 z originálu.
  4. a b c MADALINSKI, Mariusz H. Identifying the best therapy for chronic anal fissure [online]. 06.04.2011, [cit. 2019-07-05]. Dostupné online.
  5. HASHMI, F.. Diltiazem (2%) versus glyceryl trinitrate cream (0.2%) in the management of chronic anal fissure. [online]. 19.12.2009, [cit. 2019-07-05]. Dostupné online.
  6. CADEDDU, F.; SELVAGGIO, I.; MUZI, MG. Complications and results of lateral internal sphincterotomy for chronic anal fissure. BMC Geriatrics, 2009-04-01, roč. 9, čís. 1, s. A91. Dostupné online [cit. 2019-07-05]. ISSN 1471-2318. DOI10.1186/1471-2318-9-S1-A91.
  7. SAM BEATY, Jennifer. Anal Fissure [online]. 29.03.2016, [cit. 2019-07-05]. Dostupné online.