Anastasios II. (Byzantská ríša)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Solidus Anastasia II.

Anastasios II. (varianty mena pozri v článku Anastáz II.;* † 721), pôvodným menom Artemios, bol byzantský cisár, ktorý vládol v rokoch 713715.

Anastasios bol pred svojou cisárskou proklamáciou vysokým štátnym úradníkom (protoasekretom), zbehlým predovšetkým vo finančnej správe. Na trón ho vyniesla všeobecná nespokojnosť s vládou Filippika Bardana, za ktorej ríša utrpela porážky na východe aj západe (dobytie Amaseie a Mistheie Arabmi, vpád Bulharov do Trácie), a ktorému sa vytýkala márnotratnosť. Nový cisár podnikol síce niektoré kroky, ktoré mali ríšu ochrániť pred Arabmi (poslal napríklad na východ vojsko pod vedením vojvodcu Konona, neskoršieho cisára Leva III.), ale nedokázal zabrániť strate Herakleie ani vyplieneniu Galatie emirom Maslamom. Keď sa roku 715 rozchýrilo, že Arabi pripravujú loďstvo na napadnutie samotného Konštantínopolu, sústredil Anastasios byzantskú flotilu na ostrove Rodos, vojaci však proti nemu čoskoro revoltovali, vyhlásili za cisára bývalého výbercu daní Theodosia III. a dosiahli jeho uznanie v celej ríši.

Zosadeného cisára, ktorý počas svojej vlády zrušil nariadenie Filipika Bardana o obnove monoteletizmu a vrátil sa k ortodoxnej forme kresťanstva, poslali noví vládcovia Konštantínopola do kláštora, kde strávil niekoľko rokov. Neskôr ho za pokus o vzburu proti Theodosiovmu nástupcovi Levovi III. popravili.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Anastasiova biografia (po anglicky)


Anastasios II.
Vladárske tituly
Predchodca
Filippikos
cisár
713715
Nástupca
Theodosios III.