Anti-Defamation League

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anti-Defamation League
Základné informácie
Vznik1913
Typmimovládna organizácia
MiestoNew York, Spojené štáty
Ďalšie informácie
Webstránkaadl.org/

Anti-Defamation League skratka ADL (doslova „Liga proti hanobeniu“, „Liga proti ohováraniu“ alebo „Liga proti nactiutŕhaniu“) je mimovládna organizácia založená v roku 1913 v Spojených štátoch amerických. ADL bojuje proti antisemitizmu a jeho vyhrotených formách a okrem záujmov Židov chráni aj záujmy ostatných ľudí. ADL rovnako háji bezpečnosť Izraela po celom svete.[1][2]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Organizácia bola založená v roku 1913 vďaka Židovskej charitatívnej organizácii The Independent Order of B’nai B’rith, ktorej pôvodným cieľom bolo zastaviť diskrimináciu Židov pomocou všetkých demokratických prostriedkov. Ďalším cieľom bolo zachovať mier a hlavne spravodlivé zaobchádzanie s ľuďmi.[1]

Organizáciu od roku 2015 vedie Jonathan Greenblatt.

Charta[upraviť | upraviť zdroj]

The immediate object of the League is to stop, by appeals to reason and conscience and, if necessary, by appeals to law, the defamation of the Jewish people. Its ultimate purpose is to secure justice and fair treatment to all citizens alike and to put an end forever to unjust and unfair discrimination against and ridicule of any sect or body of citizens.
– Charta ADL[1]

Preklad:

Bezprostredným účelom Ligy je zastaviť difamáciu židovského národa dovolávaním sa rozumu a svedomia, a ak je to nutné i práva. Konečným cieľom je zaistiť spravodlivosť a slušné zachádzanie pre všetkých občanov bez rozdielu a navždy skoncovať s nespravodlivou diskrimináciou a zosmiešňovaním ktorejkoľvek náboženskej alebo inej skupiny občanov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c About ADL [online]. ADL, 2012-00-0, rev. 2011-11-30, [cit. 2012-10-29]. Dostupné online. Archivované 2008-04-13 z originálu. (po anglicky)
  2. http://www.adl.org/about_more.asp

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]