Aranyvirág

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Aranyvirág (dalo by sa preložiť ako "Zlatý kvet", ale ide o meno hlavnej postavy) je opereta, ktorú skomponoval Jenő Huszka. Premiéra sa konala 6. novembra 1903 v Budapešti, pri príležitosti otvorenia nového divadla "Király Színház" (tvz. "Kráľovské divadlo", bolo súkromným divadlom - názov dostalo podľa ulice na ktorej stálo). Libreto napísal Ferenc Martos. Opereta bola úspešná a pre nové divadlo znamenala skvelý začiatok.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

I. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Do do neapolského prístavu prichádzajú turisti, medzi nimi sú aj mladí a bohatí americkí snúbenci Ellen a Harry. Na ich prijatie sa chystajú aj Aranyvirág a Beppo. Aranyvirág hosťom zatancuje. Potom sa zoznámi s Ellen a dohodnú sa, že si na jeden deň vymenia úlohy. Tak sa z Aranyvirág stane miliardárkou a Ellen prezlečená a takto príde za Beppom. Ten samozrejme vidí, že to nie je skutočná Aranyvirág, ale táto hra mu nie je proti srsti.

II. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Aranyvirág sa stala stredobodom záujmu na večierku v medzinárodnom hoteli. Najviac zaujme skrachovaného aristokrata, ktorému by dobre padlo bohaté veno.

Beppo s prezlečenou Ellen sa skvele zabávajú na miestnej námorníckej zábave na pobreží. Keď si to všimne Aranyvirág, hneď ju prestane baviť rola miliardárky a chce sa vrátiť v Beppovi. Beppo ju však odmietne a ona, nešťastná chce ujsť. Zastaví ju Harry a vyzná jej lásku.

III. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Harry sa chce vrátiť do Ameriky a vziať so sebou Aranyvirág. Takisto Ellen si chce vziať Beppa so sebou. Všetci štyria sa stretnú na pobreží, kde si Aranyvirág dokáže získať Beppove srdce späť.