Automatická závlaha

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Automatická závlaha alebo Automatické závlahové systémy je automatický systém na zavlažovanie určitej plochy. Slúži k zavlažovaniu rodinných záhrad, firemných areálov, parkov, verejných plôch, športovísk. Využíva sa, kde je žiaduce udržovať vitálnu zeleň, napríklad na trávnikoch či záhonoch. Zavlažujú sa kríky alebo zeleň v záhonoch alebo kvetináčoch. Pokiaľ je trávnik pravidelne polievaný tak, aby bol vitálny a pekný spotrebovaná voda je cca 20 litrov na meter štvorcový.

Technický princíp[upraviť | upraviť zdroj]

Centrom automatickej závlahy je riadiaca jednotka, ktorá zabezpečuje automatickú prevádzku celého systému. Vysiela elektrické impulzy elektroventilom, aby sa otvorili. Riadiacou jednotkou sa ovláda časový interval, čas spustenia a doba zavlažovania [1]. Voda sa rozvádza do jednotlivých odberných miest, ktoré sú umiestnené pod zemou. Na odberných miestach sú zavlažovače alebo postrekovače ktoré sa po spustení zavlažovania vysunú a rozprašujú vodu na trávnik. Po vypnutí zavlažovania sa opäť stiahnu pod úroveň terénu, aby neboli viditeľné a neprekážali napr. pri kosení. Na trhu je k dispozícii množstvo druhov a typov riadiacich jednotiek od viacerých výrobcov. Riadiaca jednotka môže byť okrem záhrady umiestnená v dome, garáži, na terase.

Elektroventily sa umiestňujú do rozvodnej skriny, šachty. Šachta je hlavným rozvodom celej závlahy. Šácht sa vyrába niekoľko druhov, pričom sa jednotlivé typy líšia svojou veľkosťou.

Na zavlažovanie záhonov a kríkov sa môže použiť aj kvapková závlaha. Ide o perforované hadice ukryté pod mulčovacou kôrou alebo štrkom, ktoré pomaly kvapkajú a vsakujú sa do pôdy smerom k rastlinám.

Zavlažovací systém môže byť pripojený aj k dažďovému senzoru, ktorý vyhodnocuje celkové množstvo zrážok a pri dostatočnom množstve zrážok (vopred nastavené množstvo zrážok) vypne celý zavlažovací systém, aby sa zabránilo plytvaniu vodou a zamokreniu trávnika. Systém je možné pripojiť aj k snímaču vlhkosti pôdy, ktorý zastaví zavlažovanie, ak je pôda príliš vlhká. Zavlažovací systém je ideálne nainštalovať počas budovania záhrady, najneskôr pred založením trávnika. Zavlažovanie možno nainštalovať aj v existujúcej záhrade, ale toto riešenie je zvyčajne zložitejšie a nákladnejšie.

Automatické závlahy sa pri realizácii umiestňujú do hĺbky 25 - 35 cm.

Spotreba[upraviť | upraviť zdroj]

Denná spotreba vody a interval závaly je v závislosti od najvyššej dennej teploty [2].

Nejvyššia denná teplota (°C) Spotreba vody za den (l.m-2) Interval závlahy
> 30 > 5 4
25 – 30 3 – 4 5 – 7
20 – 25 2 – 3 7 – 10
< 20 < 2 > 10

Údržba automatickej závlahy[upraviť | upraviť zdroj]

Aby boli automatické závlahy chránené pred mrazmi je nutné na zimu ich zazimovať [3][4]. Pred spustením systému na jar je dôležité skontrolovať a prečistiť všetky trysky .

Výhody a nevýhody[upraviť | upraviť zdroj]

Predovšetkým ide o praktické riešenie, ktoré šetrí čas. Postačí, že systém sa nastaví a automatická závlaha odvedie všetku prácu. Nie je potrebné pri tom stáť, trávnik strážiť, počítať každú kvapku. Zavlažovať sa môže napr. v noci, počas dovolenky. Kvalitná automatická závlaha šetrí nielen čas, ale aj vodu. Ak je postrekovanie správne nastavené, trávnik kropí rovnomerne a cielene. Nedochádza tak k zbytočne nadbytočnej spotrebe vody.

Najväčšou nevýhodou automatických závlah je počiatočná investícia. Cena celého systému nie je práve najnižšia, ale návratnosť je veľmi vysoká. Navyše vybudovaný systém nie je prenosný, čo komplikuje neskoršie stavebné úpravy záhrady, zmenu jej usporiadania a využitia. Každá automatická závlaha sa po čase zúročí, nehovoriac o tom, že ušetrí kvantum času.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Závlaha trávnika – bez nej sa veru nezaobídete, čo všetko zahŕňa? [online]. DoDomácnosti.sk, 2020-05-24, rev. 2020-08-28. Dostupné online.
  2. RNDr. Tomáš Litschmann, Ing. Marie Straková, PhD., Ing. Pavel Přidal. Praktické zkušenosti s kapkovou závlahou trávníku [online]. AMET - sdružení Litschmann & Suchý. Dostupné online. (cz)
  3. Michal Toma. Zazimovanie závlahového systému – aký je postup? [online]. Topbyvanie.sk. Dostupné online.
  4. Zazimujte zavlažovací systém důkladně, ušetříte si starosti [online]. Kutil.cz. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Automatický závlahový systém na českej Wikipédii.