Awangarda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Galéria Awangarda
Awangarda
Odvetviegaléria
Založená1962
SídloVroclav, Poľsko
PôvodPoľsko
VedenieMarek Puchała (riaditeľ)
VlastníkBiuro Wystaw Artystycznych
vo Vroclave
Vchod do galérie Awangarda

Awangarda (Avantgarda) je umelecká galéria v meste Vroclav v Poľsku.

Galéria bola založená v roku 1962 a je súčasťou zoskupenia piatich galérií súčasného umenia vo Vroclave, ktoré sú činné pod hlavičkou BWA - Biuro Wystaw Artysticznych. Nachádza sa v centre mesta Vroclav na ulici Wita Stwosza 32 a má viac ako 1000 m² výstavnej plochy. Galéria vznikla na mieste bývalého paláca Hatzfeld a jej nová podoba vznikla z vypracovaných plánov zohľadňujúcich pozostalé časti zrúcaniny niekdajšieho mestského paláca. Súčasťou vstupu do galérie sú dochované starožitné stĺpy získaných z predchádzajúceho Piastovského veliteľstva, pôvodné sú aj časti suterénu s dochovanými historickými klenbami.

Galéria Awangarda sa zameriava na prezentáciu súčasného poľského, ale aj svetového umenia. Od roku 1968 sa v priestoroch galérie pravidelne organizuje Medzinárodné trienále kresby z iniciatívy Andrzeja Willa. Na tomto podujatí vystavovalo viacero svetovo uznávaných umelcov: Christo, Milan Knížák, Hermann Nitsch, Zbigniew Dłubak.

Ako jediná galéria v Poľsku Awangarda vystavuje unikátne umelecké sklo a keramiku, ako zo študentskej tak profesionálnej produkcie, najmä v spolupráci s Akadémiou umení vo Vroclave. V spolupráci s Akadémiou výtvarných umení vo Vroclave (ASP) Awangarda pravidelne organizuje aj Národnú Výstavu Mladých Eugenia Gepperta (Krajowa Wystawa Młodych im. Eugeniusza Gepperta), tiež autorské výstavy a výstavy absolventov a študentov Vroclavskej akadémie.

V galérii Awangarda sa organizujú aj výstavy ktoré sa venujú konkrétnej problematike, napríklad výstava: Poľská analitická abstrakcia, historické Vroclavský plagát 1968 - 1993, V kruhu galérie pod Monou Lisou, tiež organizuje cykly prednášok o umení a vizuálnej kultúre vo Vroclave a fotografické výstavy (Fotografowie z Pragi / Pražskí fotografi).

Od roku 1999 pri galérii pôsobí otvorené štúdio Studio BWA. Spolu s ďalšími inštitúciami - Národné múzeum a Nadácia WRO usporadúva výstavy klasikov umeleckého sveta, medzi inými sa tu objavili diela Lucia Fontany, Guntera Ueckera, Erica Andersena.

Galéria Awangarda sa zaoberá aj publikačnou činnosťou a vzdelávacími aktivitami.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Awangarda (galeria sztuki) na poľskej Wikipédii.