Bel Ami (verejný dom)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vstupné priestransvo a lounge

Bel Ami je nočný lokál a verejný dom v Berlíne. Tento établissement, ktorý sa nachádza v bývalej vile v blízkosti Olympijského štadiónu v berlínskej mestskej časti Westend. Bel Ami sa stal nadregionálne známi ako "Najušlachtilejší klub Nemecka" (Playboy) a je medzičasom uznávaný ako "berlínska inštitúcia". Od konca 1970-tich rokov sa Bel Ami prevádzkuje ako verejný dom, čím sa naviazalo na predošlú prevádzku nevestinca, ktorý existoval na rovnakom mieste už od konca druhej svetovej vojny. Na základe mimosúdnej dohody s príslušným stavebným úradom, ktorá bola inicializovaná dôsledkom rozporov okolo žiadosti na prevádzku koncom roka 2007, sa prevádzkovanie verejného domu na konci mesiaca marec v roku 2011 skončí.

1945 - 1970[upraviť | upraviť zdroj]

V budove, v bývalej vile jedného fabrikanta z roku 1920, v ktorej dnes sídli nočný klub a verejný dom sa po vojne zaviedla a začala prevádzka verejného domu, v ktorom zo začiatku frekventovali vojaci spojeneckých vojsk. Či sa predtým v tejto budove nachádzal aj verejný dom slúžiaci v mene nacistického režimu a pre dôstojníkov SS, sa nedá doložiť. Keď dôsledkom redukcie spojeneckých vojsk v Západnom Berlíne klesol dopyt, bol podnik vedený ďalej ako "verejný dom pre požiadavky na vyššej úrovni".

1970 - 2009[upraviť | upraviť zdroj]

3. októbra 1979 prevzal prevádzku établissementu Detlef Uhlmann, ktorý premenoval podnik na Bel Ami a etabloval a rozvinul luxusný koncept prevádzkovania. Pod Uhlmannovou réžiou nasledovali viaceré rozsiahle prestavby a zmeny interiéru a zariadenia. Viaceré časopisy a medzinárodné denníky spomínajú klub Bel ami ako odporúčanú berlínsku adresu. Bel Ami portrétovalo viacero známich fotografov (Helmut Newton, Nan Goldin) a ich fotky boli použité na titulných stránkach magazínov, a aj na rôznych renomovaných výstavách s témou prostitúcia.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bel Ami (Berlin) na nemeckej Wikipédii.