Bernský salašnícky pes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bernský salašnícky pes

Krajina pôvodu Švajčiarsko Švajčiarsko
FCI kód 2/3/45
Výška 58-66 cm (suky)
64-70 cm (psy)
Hmotnosť 45-65 kg
Pôvodné určenie stráženie a pasenie dobytka
Terajšie určenie pracovný a rodinný pes
Názov v krajine pôvodu Berner Sennenhund
Zoznam psích plemien
Psí portál


Bernský salašnícky pes je psie plemeno uznané v FCI v skupine 2 pod číslom 45.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Bernský salašnícky pes je veľké, dlhosrsté, trojfarebné, harmonické a vyrovnané plemeno. Meno má podľa názvu osady Dürrbach a pôvodne bol používaný ako strážny a ťažný pes na sedliackych dvoroch a v špeciálnom postroji ťahal malé dvojkolesové káry. Podobne ako Bernardýn vie vyhľadávať ľudí v lavínach a závejoch.

Podľa klasifikácie FCI patrí medzi švajčiarske salašnícke psy bez pracovnej skúšky. Pomer výšky v kohútiku k dĺžke tela je asi 9:10. Telo má skôr zavalité s výškou v kohútiku u psa 65-70 cm, feny 58-66 cm, a s hmotnosťou medzi 45 až 65 kg. Plemeno je ľahko rozpoznateľné vďaka trojfarebným znakom (čierne, hnedočervené pálenie a biele). Väčšina tela je čierna, líca, nohy a škvrna okolo oka má hnedočierne pálenie. Hruď, prsty, ňufák, špička chvosta a lysina medzi očami je bielej farby.

Oči sú tmavohnedé, uši trojuholníkové, jemne zaoblené, vysoko posadené. Chvost je bohato osrstený čierny a na konci biely, v pokoji zvesený, v pohybe vznášajúci sa na úrovni chrbta. Bernský salašnícky pes je povahou istý, pozorný, bdelý, dobromyseľný a prítulný, trpezlivý, hravý a hlavne má rád deti.

Vhodným miestom pre chov tohto veľkého plemena je rodinný dom so záhradou. Proti chovu v byte hovorí aj jeho prirodzená vrodená potreba po voľnom pohybe, ktorá je typická pre bernského salašníckeho psa. S radosťou sa zúčastňuje na dlhých prechádzkach. Kto nechce tohto psa chovať ako strážneho psa, nájde v ňom aj príjemného rodinného psa, ktorý s potešením postráži bezpečnosť celej rodiny. Deti si môžu získať pevné miesto v jeho veľkom psiom srdci. Vychádza s nimi veľmi dobre a priateľsky.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bernský salašnický pes na českej Wikipédii.