Bitka pri Graníku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri Graníku

Bitka pri Graníku bola bitka, ktorá sa odohrala v máji roku 334 pred Kr. medzi gréckymi vojskami Alexandra Veľkého a Peržanmi. Odohrala sa pri rieke Graníkos (dnes Biga) neďaleko Tróje a znamenala prvé výraznejšie víťazstvo Alexandra po jeho nástupe na trón.

Bitka[upraviť | upraviť zdroj]

Proti sebe stála 30 - 35 tisícová grécka a 25 - 33 tisícová perzská armáda, ktorú však neviedol kráľ Dareios III. ale satrapovia (velitelia). Poloha bojiska na brehoch rieky s močaristým okolím sťažovala stratégiu, no i tu sa prejavili schopnosti strategického umenia Alexandra Veľkého, ktorý bol navyše ešte podceňovaný perzskými veliteľmi. Počas boja bol Alexander omráčený sekerou, no zachránil ho Kleitos, ktorý útočníka zneškodnil. Perzské formácie sa pod organizovaným tlakom Macedóncov rozpadali a napokon dali na útek.

Následky bitky[upraviť | upraviť zdroj]

Celkové straty Macedóncov sa rátali na 100 - 200 mužov (čo je ale dnes spochybňované), na strane Peržanov to bolo 4 000 mŕtvych (väčšina pri úteku) a 2 000 zajatých. Perzský kráľ Dareios III. po tejto bitke pochopil, že macedónske vojsko je silným protivníkom a Alexandra Veľkého bude treba brať vážne. Dôsledkom macedónskeho víťazstva bolo oslobodenie gréckych obcí v Malej Ázii, čím si vojvodca zabezpečil predmostie pre svoje ďalšie ťaženie na východ.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bitva u Gráníku na českej Wikipédii.