Biuro Festiwalowe Impart 2016

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad na kanceláriu Impartu
Pohľad na pútač Wroclaw 2016

Biuro Festiwalowe Impart 2016 (Impart 2016) je vroclavská kultúrna inštitúcia, ktorá v meste Vroclav v Poľsku organizuje rôzne druhy kultúrnych podujatí od festivalov, cez koncerty až po výstavy, divadlo a podporu literárnej činnosti.

Vznik inštitúcie[upraviť | upraviť zdroj]

Inštitúcia vznikla v roku 1990 zlúčením staršej Spoločnosti pre umelecké podujatia Impart (Przedsiębiorstwo Imprez Artystycznych IMPART) s Domom kultúry Dolnosliezského vojvodstva (Wojewódzki Dom Kultury). Spoločnosť, ktorá organizovala kultúrne podujatia pod názvom Przedsiębiorstwo Imprez Artystycznych IMPART však v meste Vroclav fungovala už v roku 1970, kedy boli zlúčené v jednu inštitúciu predchádzajúce dve kultúrne kancelárie: Estrada Dolnośląska a Wrocławskie Przedsiębiorstwo Imprez Artystycznych „Hala Ludowa“ (niekdajší názov pre Halu Stulecia). Zlúčením niekoľkých kultúrnych kancelárii tak vzniklo Centrum umenia Impart. Pod názvom Centrum Umenia Impart (Centrum Sztuki Impart) kancelária fungovala až do roku 2012, kedy bola premenovaná na Biuro Festiwalowe Impart 2016 – Festivalová kancelária Impart 2016. Vznik novej inštitúcie podnietila nominácia Vroclavu na Európske hlavné mesto kultúry 2016. Odvtedy sa kancelária Impart 2016 podieľa na príprave projektu Európskeho hlavného mesta kultúry vo Vroclave a okrem kultúrnych podujatí, propaguje a pripravuje realizáciu projektu EHMK Vroclav 2016.

Činnosť kancelárie Impart 2016[upraviť | upraviť zdroj]

Jednou z hlavných činností kancelárie Imaprt je organizácia podujatí, ktoré súvisia so získaním titulu Európske hlavné mesto kultúry zo strany Magistrátu mesta Wroclaw, s prírpavami na samotný projekt aj jeho obhájením počas roka 2016.

Festivalová kancelária Impart 2016 (Biuro Festiwalowe Impart 2016) sa zameriava na činnosť v oblasti divadla, hudby, výstav a iných kultúrnych činností ako napríklad podpora kreatívnej infraštruktúry v meste, propagácia projektu Európskeho hlavného mesta kultúry Vroclav 2016 a festivaly (Jazz nad Odrou, BASK, Non Sola Scripta, Medzinárodný festival divadiel pre deti, Wroclawský Sound a i.). Kancelária Impart tiež organizovala veľké koncerty populárnych hudobníkov ako napríklad Nick Cave, Leonard Cohen a Manu Chao.

V rokoch 1996 – 2005 kancelária Impart organizovala populárnu show Przegląd Piosenki Aktorskiej, v ktorej známi poľskí herci spievali interpetácie populárnej hudby.

Od roku 2005, Impart prevádzkuje Divadlo piesne (Teatr Piosenki). Jeho prvým riaditeľom bol Roman Kolakowski, potom sa stal riaditeľom Mariusz Kiljan, pozdejšie divadlo viedla Urszula Orłowska. Divadelné predstavenia sa konajú v duchu konvencií predošlej show Piosenki Arktorskiej preto sa v divadle najčastejšie spieva.

Impart pripravuje aj kultúrne aktivity pre deti a mládež: hudobné divadelné workshopy a predstavenia vytvorené v spolupráci s oddelením bábkového divadla ako súčasť festivalu Medzinárodný festival divadla pre deti (Międzynarodowy Festiwal Teatrów dla Dzieci).

Organizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasným generálnym riaditeľom kancelárie Impart 2016 je Krysztof Maj. Impart propaguje činnosť v rámci projektu Wrocławi 2016 a teda organizácia je úzko prepojená s oddelením deviatich kurátorov, ktorí sa starajú o naplnenie kultúrneho programu v rámci jednotlivých umeleckých a kultúrnych oddelení v rámci inštitúcie.

Kancelária Imaprt sídli vo Vroclave na ulici Komuny Paryskiej 39 – 41. V budove na ul. Mazowieckiej 17 sa konajú divadelné predstavenia, výstavy, koncerty a festivaly.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Centrum Sztuki Impart na poľskej Wikipédii.