Budova Print Media Academy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Budova Print Media Academy je situovaná v centre nemeckého mesta Heidelberg, oproti hlavnej železničnej stanici. Je sídlom firmy Heidelberger Druckmaschinen AG.

budova Print Media Academy

Heidelberger Druckmaschinen AG[upraviť | upraviť zdroj]

Nemecká tlačiarenská firma z dlhoročnou tradíciou bola založená v roku 1850. Poskytuje riešenia technologických procesov grafického odvetvia.

Budova Print Media Academy[upraviť | upraviť zdroj]

Objekt bol realizovaný v rokoch 1998-2000 ako projekt autora Hensel-Bechtloff-Partner, Hamburg, v spolupráci s H.J. Schröder, Architect BDA/Partner H.P. Stichs, Heidelberg. Budova Print Media Academy slúži okrem iného ako medzinárodné školiace centrum v oblasti inovácií v tlači a marketingového vedenia tlačiarne. Okrem administratívnych priestorov obsahuje aj prednáškové priestory, laboratóriá, kaviareň, a výstavné priestory. Vo svojom návrhu nesie budova mnohé metafory spojené s remeslom tlače. Komplexné materiálové riešenie pozostáva najmä zo skla a oceľových materiálov. Budova má jednoduchý, 50m vysoký tvar kvádra. Pôdorysné rozmery objektu sú 37x37 metrov. Obsahuje átrium, orientované na juhozápad, ktoré je jednoducho zasklené a zabezpečuje kumuláciu teplého vzduchu.

Dvojitá transparentná fasáda[upraviť | upraviť zdroj]

Administratívne priestory a laboratóriá sú oddelené od vonkajšieho prostredia tzv. elementovým (kazetovým) fasádnym plášťom. Jednotlivé kazety zabezpečujú prevetrávanie medzipriestoru, ktorý má na šírku 46cm a je prechodný. Vonkajšia fasáda je vyhotovená s jednoduchým zasklením. Pre kontrolu tepelných ziskov je v medzipriestore fasády inštalovaný hliníkový tieniaci systém, ktorý sa prispôsobuje intenzite a uhlu slnečného žiarenia.

Socha S-Printing Horse[upraviť | upraviť zdroj]

V priestore pred budovou Print Media Academy sa nachádza skulptúra autora Jürgena Goertza. Socha koňa je 13 metrov vysoká a bola realizovaná v rokoch 1998-2000. Poukazuje na postavu koňa Pegasa z gréckej mytológie a tým predstavuje symbiotický vzťah myslenia a tlače. Okrídlený kôň predstavuje poetické myslenie, pričom jeho technické prevedenie z nerezu pripomína tlačiarenské stroje a samotný proces tlačenia. Socha váži 90 metrických ton.

Použitá literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Bielek, B.: Dvojité transparentné fasády budov, I.diel. Bratislava, Coreal 2002. ISBN 80-968846-0-3. 206 s.
Print Media Academy in Heidelberg, Glas 2, 2001, s.27-33.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

http://www.architecture.uwaterloo.ca/faculty_projects/terri/ds/PMA.pdf
http://www.location.print-media-academy.com/www/html/en/content/articles/architecture/overview Archivované 2009-11-07 na Wayback Machine