Business Garden Štefánikova

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
BGS fasáda
BGS nadhľad
BGS interiér
BGS vjazd

Administratívne centrum Business Garden Štefánikova je situované v bratislavskej štvrti Staré Mesto na Štefánikovej ulici, oproti prezidentskej záhrade. BGS poskytuje nájomcom 4 840 m² kancelárskej plochy, jednu strešnú, a dve zelené terasy na streche garáží vo vnútrobloku.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Zámerom rekonštrukcie pôvodných budov bolo moderné biznis centrum v štandarde novostavby. Budova bola rozšírená smerom do dvora, kde získala súčasnú fasádu, ktorá sa bez zmeny výrazu šikmo zalamuje podľa svetlotechniky, čím vznikla prvá šikmá omietaná fasáda na Slovensku.

Zároveň je budova prvá rekonštrukcia architektúry kontroverzného obdobia socialistického realizmu so snahou o zachovanie pôvodného výrazu (zachovanie ducha doby). Táto vrstva histórie postupne mizne z našich miest alebo je často prekrytá inou vrstvou.

Rekonštruované boli dve pôvodné budovy (č.13 a č.15) postavené v 50.tych a 70.tych rokoch minulého storočia. Obe boli v minulosti prepojené a fungovali prevádzkovo ako jedna budova. Charakteristické znaky oboch budov boli ich „dobové“ uličné fasády (známe aj ako budovy Železničného Staviteľstva).

Pre nevyhovujúci technický stav, a nedostatočnú adaptabilnosť konštrukčného riešenia, bola časť budovy zbúraná. Polovica uličnej fasády je preto replikou. Pôvodné časti boli repasované v maximálnej možnej miere, napríklad travertínový obklad parteru alebo mozaiková fasáda, zábradlia, nápis so šifrou pôvodného názvu, ktorá mala v médiách ohlas a inšpirovala na viaceré alternatívne vysvetlenia. Ďaľšími zaujímavými momentmi sú aj nový podhľad vjazdu garáže, a dobovo ladená recepcia.

V dvorovej časti je parkovisko prekryté 2-úrovňovou terasou s pavilónovým rozšírením budovy. Strecha pavilónu a terasa nad parkoviskom sú zazelenené extenzívnou zeleňou a stromami v masívnych gabiónových kvetináčoch, dopĺňajúcich vzrastlé stromy vnútrobloku.

Budova má 9 nadzemných a 3 podzemné podlažia a 65 parkovacích miest. Vjazd je po rampe, ktorá v suteréne pokračuje po oblúkovej rampe do ďalších 2 podzemných podlaží. Na prízemí sú okrem centrálneho vstupu s recepciou aj dva obchodné priestory s výkladmi orientovanými do Štefánikovej ulice. Zadnú dvorovú časť prízemia tvorí prekryté parkovisko prístupné z Floglovej ulice.

Priestory[upraviť | upraviť zdroj]

Priestory BGS sú v najvyššom štandarde, ktorého súčasťou sú tepelné čerpadlá, zdvojené podlahy, kamerový systém či odhlučnené okná pre zabezpečenie zvýšeného akustického komfortu. Parkovací pomer 1:50 je dvakrát vyšší oproti štandardu v centre mesta.

Kancelárska časť je priestor s možnosťou variabilného dispozičného delenia na časti podľa požiadaviek vlastníkov. Na najvyššom deviatom poschodí je terasa s výhľadom ponad strechy domov na Slavín , Bratislavský hrad či prezidentskú záhradu. Na streche je umiestnená fajčiarska terasa a technológie.

Vďaka inovatívnym ekologickým technológiám je stavba zaradená medzi zelené budovy. Budova, už v rámci predcertifikácie, spĺňa tie najprísnejšie štandardy kvality podľa medzinárodnej metódy BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method)[1]. Kúrenie a chladenie zabezpečujú tepelné čerpadlá. Ekologické zameranie naznačujú aj rozšírené opatrenia pre cyklistov: garážová plošina so stojanmi na bicykle, sprchy a prezliekareň.

Projekt bol skolaudovaný v roku 2014.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BREEAM [1]