Camauro

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pápež Benedikt XVI. v camauru

Camauro je pokrývka hlavy pápežov. Slovo pochádza z latinského camelaucum, alebo gréckeho kamelauchion a znamená: čiapka z ťavej kože. Pôvodne sa vyrábalo z ťavej srsti. Postupne sa z neho stala červená zamatová čiapka s hustým kožúškom vnútri a bielym lemom.

Historický vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Do pápežského šatníka patrí od 12. storočia, ale až do roku 1464 bolo camauro používané tiež kardinálmi, avšak bez hermelínového lemovania. Od roku 1464 sa camauro stalo výlučne pápežským odevom a kardináli dostali namiesto neho od pápeža šarlátový biret. Vo veľkonočnom období používali pápeži camauro bielej farby. Camauro bolo používané prakticky nepretržite až do roku 1963. Naposledy ho použil ešte Ján XXIII., ktorý v ňom bol, ako aj celá rada jeho predchodcov, aj pochovaný. Tradícia používania camaura bola oživená pri generálnej audiencii 21. a 28. decembra 2005, kedy ho začal používať Benedikt XVI.; a to jednak z praktických dôvodov (pretože bola zima) a tiež, ako sa niektorí domnievajú, zo symbolických dôvodov. U camaura pre pápeža Benedikta XVI. bol na výrobu použitý červený aksamiet s bielym lemovaním.

Symbolický význam[upraviť | upraviť zdroj]

Symbolizuje univerzálny učiteľský úrad (na základe daru vyučovať; lat. munus docendi). Obdobou camaura na symbolickej úrovni sú pokrývky akademických univerzitných hodnostárov, ktoré sa používajú pri promóciách a iných akademických obradoch. Svoj pôvod odvodzuje v akademickom prostredí z praktickej potreby, kedy sa snažili stredovekí vzdelanci, ktorí nosili na hlave tonzúru, chrániť pri písaní teologicko-filozofických spisov prechladnutie hlavy a akademické solideo nebolo dostačujúcou tepelnou ochranou.

Podobnú tepelnou ochranou bývala aj mozetta (golier), ktorá sa nosila spoločne s camaurom. Kým camauro sa v liturgii nepoužíva, mozeta sa používa pri chórovej modlitbe. Camauro pre liturgiu bolo nahradené biretom.

Príklady pápežov v camauru a s mozetou

Použitie svetskými predstaviteľmi[upraviť | upraviť zdroj]

Vzhľadom k tomu, že v stredoveku camauro patrilo k bežnej výbave vzdelancov, používali ho i svetskí predstavitelia, ako to možno vidieť u dóžat benátskej alebo janovskej republiky. V týchto prípadoch camauro slúžilo ako podklad pre Dóžovu korunu. Jedná sa o camauro iného typu než je camauro pápežské.

Príklady svetských camaur

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Camauro

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Camauro na českej Wikipédii.