Carl Clauberg

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Carl Clauberg
nemecký nacistický lekár
Carl Clauberg
Narodenie28. september 1898
Wupperhof/ dnes časť mesta Solingen
Úmrtie9. august 1957 (58 rokov)
Západné Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Carl Clauberg

Carl Clauberg (* 28. september 1898 – † 9. august 1957) bol nemecký doktor medicíny, ktorý počas druhej svetovej vojny vykonával drastické medicínske experimenty na väzňoch v Koncentračnom tábore Auschwitz I, pri poľskom meste Osvienčim.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Carl Clauberg sa narodil 28.septembra 1898 vo Wupperhhoffe (dnes časť mesta Solingen) v remeselníckej rodine. Počas prvej svetovej vojny slúžil v Nemeckej armáde ako člen pechoty. Po skončení vojny roku 1918, začal študovať medicínu a napokon po skončení štúdia dosiahol úroveň vedúceho Univerzity gynekologickej kliniky v nemeckom meste Kiel. Roku 1933 vstúpil do NSDAP a bol menovaný za profesora gynekológie na Könisbergskej Univerzite vo východnom Prusku.

Činnosť v Osvienčime[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1942 nadviazal kontakty s Heinrichom Himmlerom a opýtal sa ho, či mu nedá možnosť podieľať sa na sterilizácií a sterilizačných experimentoch väčšieho množstva žien v koncentračných táboroch. Himmler súhlasil a v decembri 1942 vyslal Clauberga do Koncentračného tábora Auschwit I, pri poľskom meste Osvienčim. Jeho laboratórium sa nachádzalo v Bloku 10. Clauberg hľadal jednoduchý a lacný spôsob sterilizácie žien, ktoré podľa myšlienok nacizmu boli považované za príslušníčky menejcenných rás. Clauberg svoje drastické experimenty a pokusy vykonával na väzeňkyniach koncentračného tábora. Svojim obetiam vstrekoval kyselinu do pohlavných orgánov bez anestetika. Svoje pokusy realizoval zväčša na židovských ženách, ktoré tak trpeli neznesiteľnými bolesťami a ťažkými infekciami. Niektoré ženy umreli už počas experimentov. Viac ako 700 ich tieto experimenty prežilo, ale ostali trvalo sterilizované.

Roky po vojne[upraviť | upraviť zdroj]

Potom ako Červená armáda oslobodila Osvienčim, Clauberg sa presunul do koncentračného tábora Ravensbrück, kde pokračovali jeho experimenty na rómskych väzeňkyniach. V roku 1945 ho tu zatkla sovietska Červená armáda.

V roku 1948 bol postavený pred súd v ZSSR a odsúdený na 25 rokov väzenia. O 7 rokov neskôr bol v rámci výmeny väzňov medzi ZSSR a Západným Nemeckom deportovaný späť do Západného Nemecka, kde sa prezentoval svojimi "vedeckými úspechmi". Roku 1955 na základe hromadných protestov bývalých väzňov koncentračných táborov a verejnosti bol Clauberg zatknutý a postavený pred súd. Zomrel roku 1957 na srdcový infarkt vo svojej cele, skôr ako sa súd začal.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Carl Clauberg na anglickej Wikipédii.