Centrum pre kybernetickú obranu Slovenskej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Centrum pre kybernetickú obranu Slovenskej republiky
Vznik1. apríla 2018
TypOsobitná organizačná zložka VS
SídloCentrum pre kybernetickú obranu Slovenskej republiky

Vojenské spravodajstvo

Ministerstvo obrany Slovenske republiky

Kutuzovova 8 832 47 Bratislava

Slovenská republika
Telefonický kontakt a faxVojenská linka: + 421 960 11 22 33

Centrum: + 421 914 363 817

Fax: + 421 690 314 688
Elektronický kontaktCentrum: cyber@mosr.sk

Média: minister@mod.gov.sk

Vzdelávanie a školenie: training-svk@mosr.sk
Určenie/zameranieKybernetická obrana Slovenskej republiky
Oficiálny webhttps://www.ckosr.sk

Centrum pre kybernetickú obranu Slovenskej republiky (CKO) je osobitnou organizačnou zložkou Vojenského spravodajstva plniacou úlohy na úseku obrany štátu v kybernetickom priestore. Ciele a ambície Slovenskej republiky na úseku obrany štátu v kybernetickom priestore sú zadefinované v dokumente Stratégia kybernetickej obrany Slovenskej republiky, ktorá bola schválená vládou Slovenskej republiky dňa 11. mája 2022.[1]

CKO, ktoré vzniklo dňa 1. apríla 2018 vo vzťahu k obrane štátu plní úlohy národnej autority pre kybernetickú obranu a vo vzťahu k Ministerstvu obrany Slovenskej republiky a Ozbrojeným silám Slovenskej republiky úlohy rezortnej autority pre kybernetickú bezpečnosť.[2]

Súčasťou centra je aj jednotka pre riešenie počítačových bezpečnostných incidentov CSIRT.MIL.SK.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Jednou zo základných úloh štátu je zabezpečovať vlastnú obranu, ktorá predstavuje súhrn opatrení na zachovanie mieru, územnej celistvosti a nedotknuteľnosti hraníc. Štát túto úlohu plní aj v kybernetickom priestore, ktorý bol na samite NATO vo Varšave v roku 2016 uznaný popri zemi, vode, vzduchu a vesmírnemu priestoru za ďalšiu operačnú doménu.[3]

V podmienkach Slovenska v čase mieru, ako aj v čase vojny zohráva kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní obrany národného kybernetického priestoru Ministerstvo obrany Slovenskej republiky prostredníctvom Vojenského spravodajstva.[4]

Za účelom efektívneho plnenia zabezpečenia kybernetickej obrany zo strany Vojenského spravodajstva došlo v roku 2018 k legislatívnym zmenám, ktoré mali zásadný dopad na zabezpečenie obrany národného kybernetického priestoru.

Dňom 1. apríla 2018 nadobudol účinnosť zákon č. 69/2018 Z. z. o kybernetickej bezpečnosti,[5] ktorý komplexne upravuje oblasť kybernetickej a informačnej bezpečnosti, zavádza základné bezpečnostné požiadavky a opatrenia dôležité pre koordinovanú ochranu informačných, komunikačných a riadiacich systémov. Tento zákon zároveň vytvoril pôdu na diferencovanie oblasti kybernetickej bezpečnosti a kybernetickej obrany Slovenska prostredníctvom novelizácie príslušnej národnej legislatívy týkajúcej sa obrany štátu a činností Vojenského spravodajstva.

Z pohľadu zabezpečenia obrany kybernetického priestoru Slovenska sú dôležité najmä ustanovenia zákona č. 319/2002  Z. z. o obrane Slovenskej republiky[6] a zákona č. 500/2022 Z. z. o Vojenskom spravodajstve[7].

Novelizácia zákona č. 319/2002 Z. z. o obrane Slovenskej republiky zadefinovala, že obrana štátu sa zabezpečuje aj v kybernetickom priestore prostredníctvom opatrení zameraných na riešenie závažných kybernetických bezpečnostných incidentov podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti a obranu objektov osobitnej dôležitosti, ďalších dôležitých objektov a prvkov kritickej infraštruktúry pred kybernetickým napadnutím, ktoré v tejto oblasti vykonáva Vojenské spravodajstvo.[8]

Zákon č. 500/2022 Z. z. o Vojenskom spravodajstve stanovuje, že Vojenské spravodajstvo získava, sústreďuje a vyhodnocuje informácie dôležité na zabezpečenie obrany, obranyschopnosti a bezpečnosti Slovenskej republiky na území Slovenska a mimo územia Slovenska zamerané okrem iného aj na škodlivé aktivity a ohrozenia v kybernetickom priestore, ak ohrozujú obranu alebo obranyschopnosť Slovenskej republiky.[9]

Tento zákon určil, že Vojenské spravodajstvo plní úlohy na úseku obrany štátu v kybernetickom priestore a kybernetickej bezpečnosti v rozsahu ustanovenom zákonom o kybernetickej bezpečnosti prostredníctvom CKO, ktoré je osobitnou organizačnou zložkou Vojenského spravodajstva.

Úlohy[upraviť | upraviť zdroj]

CKO na úseku obrany kybernetického priestoru Slovenskej republiky plní v čase mieru:


1.     úlohy národnej autority pre kybernetickú obranu v rozsahu ustanovení §7 Zákona č. 500/2022 Z. z. o Vojenskom spravodajstve.

Ide o široké spektrum úloh spravodajského a obranného charakteru. Medzi úlohy spravodajského charakteru primárne patrí získavanie, sústreďovanie, analýza a vyhodnocovanie informácii dôležitých na zabezpečenie kybernetickej obrany štátu. Informovanie dotknutých subjektov o dôležitých skutočnostiach, poskytnutie im potrebnej súčinnosti a návrh vhodných opatrení predstavuje ďalší typ úloh, ktoré sú predpokladom na zabezpečenie kybernetickej obrany štátu, ako aj kybernetickej bezpečnosti rezortnej informačnej a komunikačnej infraštruktúry.  

Medzi kľúčové úlohy obranného charakteru patrí  riadenie, koordinovanie a vykonávanie kybernetických operácií zameraných na obranu štátu. Tie sa vykonávajú prostredníctvom činnosti zameranej na podporu obrannej informačnej a komunikačnej infraštruktúry, pasívnu obranu a aktívnu obranu v kybernetickom priestore alebo prostredníctvom kybernetického priestoru.  Kompetencie CKO na úseku kybernetickej obrany sa týkajú aj medzinárodnej spolupráce, ktorá sa uskutočňuje na základe medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná a úlohy z dohôd a záväzkov vojenskej povahy. Táto spolupráca zahŕňa aj organizovanie a participáciu na cvičeniach kybernetickej obrany.


2.     úlohy rezortnej autority pre kybernetickú bezpečnosť v rozsahu organizačného poriadku MO SR

CKO zabezpečuje kybernetickú bezpečnosť informačnej a komunikačnej infraštruktúry prevádzkovanej v podmienkach MO SR, OS SR, ako aj inštitúcií a organizácií zradených v pôsobnosti  MO SR.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. S-EPI. Stratégia kybernetickej obrany Slovenskej republiky | Aktuálne znenie [online]. Zákony pre ľudí, [cit. 2020-01-30]. Dostupné online.
  2. S-EPI. 500/2002 Z. z. Zákon o Vojenskom spravodajstve | Aktuálne znenie [online]. Zákony pre ľudí, [cit. 2020-01-30]. Dostupné online.
  3. NATO. Cyber defence [online]. NATO, [cit. 2020-01-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. S-EPI. 319/2002 Z. z. Zákon o obrane SR | Aktuálne znenie [online]. Zákony pre ľudí, [cit. 2020-01-30]. Dostupné online.
  5. SLOV-LEX. 69/2018 Z.z. - Zákon o kybernetickej bezpečnosti a... [online]. Slov-lex, [cit. 2020-01-30]. Dostupné online.
  6. SLOV-LEX. 319/2002 Z.z. - Zákon o obrane Slovenskej republiky [online]. Slov-lex, [cit. 2020-01-30]. Dostupné online.
  7. S-EPI. 500/2002 Z. z. Zákon o Vojenskom spravodajstve | Aktuálne znenie [online]. Slovlex, [cit. 2020-01-30]. Dostupné online.
  8. S-EPI. 319/2002 Z. z. Zákon o obrane SR | Aktuálne znenie [online]. Zákony pre ľudí, [cit. 2020-01-30]. Dostupné online.
  9. S-EPI. ods. 5, bod 1, písm. h) Zákona č. 500/2002 Z. z. o Vojenskom spravodajstve | Aktuálne znenie [online]. Zákony pre ľudí, [cit. 2020-01-30]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]