Cheryl Haninová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Cheryl Haninová vydatá Cheryl Bentovová alebo Cheryl Ben Tovová (Haninová je jej dievčenské meno, ktoré používa v súčasnosti) (* 1960) bola agentka izraelského Mosadu, ktorá v roku 1986 pod krycím menom Cindy vylákala izraelského nukleárneho technika Mordechaja Vanunu do Ríma, odkiaľ ho uniesli do Izraela, kde ho odsúdili na 18 rokov väzenia za to, že zverejnil podrobnosti o izraelskom jadrovom programe.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Haninová sa narodila v USA, do Izraela sa presťahovala až ako dospievajúca. Detstvo prežila v Pensylvánii a v Orlande na Floride v židovskej rodine. V Orlande študovala Edgewaterovu strednú školu a navštevovala židovské kluby. Aby sa spamätala z rozvodu rodičov, na radu rabína sa vydala na na tri mesiace do Izraela študovať hebrejčinu. Izrael sa jej natoľko zapáčil, že sa rozhodla ostať v ňom žiť. Po dokončení školy nastúpila v roku 1978 do izraelskej armády, do jednotiek Nahal. Zároveň pracovala v kibuci Jad-Hana, kde sa zoznámila s Oferom Ben Tovom, s ktorým sa v roku 1985 sa zosobášili.

Služba v Mosade[upraviť | upraviť zdroj]

Pred rokom 1986 vstúpila do Mosadu a absolvovala výcvik. Skutočnosť, že je žena, sa stala jej prednosťou. Po ukončení výcviku začala pracovať v jednom z tímov Mosadu. Obvykle plnila úlohy ako manželka alebo priateľka niektorého agenta. V roku 1986 sa zúčastnila na únose Mordechaja Vanunu, svojej najväčšej a zároveň poslednej akcii. Jej aktívnu kariéru v spravodajskej službe ukončila nepozornosť Vanunovej stráže. Pri transporte na súd si napísal Vanunu okolnosti svojho únosu na dlaň a pritlačil ju na okienko auta, keď prechádzali okolo novinárov.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Cheryl Haninová na českej Wikipédii.