Codemasters

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Codemasters
Právna formadcérska spoločnosť Reliance Entertainment
Odvetvievideo herný priemysel
Založená1986
SídloSoutham, Warwickshire, Anglicko
VedenieRichard Darling, David Darling, Jim Darling, Anil Ambani
Prevádzkový príjem£104,9 mil. (2008)
Člen skupinyReliance Entertainment 60.41%

Codemasters (predtým Code Masters) je britská softvérová spoločnosť, založená v roku 1986 Richardom Darlingom, jeho bratom Davidom Darlingom a ich otcom Jimom Darlingom. Od mája roku 2005 je výkonným riaditeľom Rod Cousens. Vyrába počítačové hry.

Vývoj spoločnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Už od roku 1982 vlastnila Darlingova rodina spoločnosť Galactic Software, ktorá ale nezaznamenala taký úspech ako Codemasters. V úplných začiatkoch po roku 1986 spoločnosť Codemasters vyvíjala hry pre osembitové počítače ZX Spectrum. Jedným z výrobkov Codemasters pre túto platformu bola aj obľúbená séria Dizzy.

Od roku 1992 Darlingovci obmedzili predaj ich lacných hier v prospech drahších, ale tiež kvalitnejších projektov. S vymiznutím trhu hier pre osembitové počítače sa spoločnosť začala sústrediť na hry pre konzoly a tiež 16-bitové počítače. Darlingovci ukončili sériu ich lacných (budgetových) hier Dizzy a zažili úspech zo sériou Micro Machines, ktorej zatiaľ posledný diel, veľmi sa líšiaci od prvého, vyšiel roku 2006, a tiež s tenisovou hrou Pete Sampras Tennis.

Od roku 1997 až do súčasnosti tvoria a vydávajú Codemasters pravidelne na niekoľkých platformách (PC, PlayStation 3 a Xbox 360) ich sériu pretekárskych simulátorov Race Driver, ktorá v súčasnosti s najnovším TOCA Race Driver 3: The Ultimate Racing Simulator má 6 dielov, navyše v lete roku 2008 pribudol ďalší, a to Race Driver: GRID. Ďalším realistickým závodným simulátorom, tentoraz špecializovaným na rally, je séria Colin McRae Rally (6 dielov), najnovším je Colin McRae: DiRT 3, ktorý obsahuje cez milión možných zvukových kombinácií, a tým ponúka najviac zvukov v závodných hrách vôbec. Codemasters boli tiež vydavateľom FPS hry od českej spoločnosti Bohemia Interactive Studio Operation Flashpoint, ale tiež vyvíja FPS, napríklad Turning point: Fall of liberty.

V súčasnosti Codemasters pracujú prevažne na projektoch pre PC a hracie konzoly (PS2...) ako sú napríklad Race Driver: GRID a Operation Flashpoint 2 (ktorý už však nebude kvôli právnym sporom dielom Bohemia Interactive Studio) a pokračovanie úspešnej série Dirt: Showdown.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Codemasters na českej Wikipédii.