Cult Movies

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cult Movies
Cult Movies

Autor Danny Peary
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania Spojené štáty
Nakladateľstvo originálneho vydania Delta Books
Dátum 1. vydania originálu 1981
ISBN 1. vydania originálu ISBN 0-440-51647-1

Cult Movies (sl. Kultové filmy) je kniha, ktorú v roku 1981 vydal americký filmový kritik a športový novinár Danny Peary. Kniha obsahuje sériu autorových esejí zaoberajúcich sa úvahami o 100 najreprezentatívneších príkladoch fenoménu kultových filmov. Filmy sú prezentované v abecednom poradí, každá kapitola obsahuje stručný príbeh vzťahujúci sa k popisovanému dielu, jeho výrobe, detailom pri jeho uvádzaní do kín a súhrnným výberom reakcií dobových kritík.

V predslove autor knihy podotýka, že „z tisícok nakrútených filmov iba extrémne malé množstvo vyvolalo prudkú vášeň u návštevníkov kín dlhšiu dobu od ich prvého uvedenia“. Kultové filmy sú Pearym definované ako „špeciálne filmy, ktoré sa z nejakých dôvodov zachovali v srdciach častí návštevníkov kín, zotrvali v ich vedomí a sú nimi nadšení“. Dodáva, že typické hollywoodske produkty nikdy nedospejú k statusu kultových filmov kým všetci diváci vnímajú tieto priemerné diela vo viacerých alebo menších rovnakých smeroch bez reálnej zhody v jeho kvalite. Kultové filmy sa rodia v kontroverziách argumentov o ich kvalite, téme a iných aspektoch. Kultoví fanúšikovia veria že sú uprostred hŕstky požehnaných, ktorí objavili v detailoch niečo, čo čo priemerní návštevníci kina a kritika nepostrehli, niečo, čo robí film výnimočným.[1]

Po prvom vydaní vyšli doplnené reedície tohto diela, najnovšia v roku 1998 od vydavateľstva Gramercy Books (ISBN 0-517-20185-2). Po prvom dieli boli publikované ďalšie dve časti tejto knihy s názvami Cult Movies 2[2] (1983, Dell, ISBN 0-440-51632-3) a Cult Movies 3[3] (1988, Fireside, ISBN 0-671-64810-1), v každej z nich je 50 kapitol o ďalších kultových filmoch.

Kultové filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]