Rozvod OHC

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z DOHC)
Rez hlavou valca s rozvodom 2xOHC.

Rozvod OHC je typ ventilového rozvodu piestového spaľovacieho motora, pri ktorom je okrem ventilu v hlave valcov umiestnený aj vačkový hriadeľ. Označenie rozvodu pochádza z anglického názvu Overhead Camshaft.

Medzi vačkou a ventilom je zvyčajne vložené iba zdvíhadlo valcovitého tvaru. Rozvod tak obsahuje malý počet súčiastok vhodného tvaru čo zabezpečuje jeho vysokú tuhosť. Zároveň v porovnaní s rozvodom OHV menší počet súčiastok a zároveň menšia hmota vykonáva nepriaznivý vratný pohyb, ktorý sa prejavuje zotrvačnými silami. Nevýhodou rozvodu je komplikovanejšia konštrukcia hlavy valcov. Výhody OHC rozvodov však prevažujú a preto je v súčasnosti typický pre moderné spaľovacie motory určené pre pohon automobilov.

Pohon rozvodu[upraviť | upraviť zdroj]

Pohon rozvodu môže byť riešený:

Pohon musí byť riešený tak, aby umožnil presné nastavenie vzájomnej pozície kľukového a vačkového hriadeľa a aby sa počas prevádzky motora toto nastavenie nezmenilo. Preto musí byť riešený prevodom s tvarovým stykom. V žiadnom prípade by nemohol byť na pohon použitý napr. klinový remeň!

Pretože sa rozvod OHC používa najmä u štvortaktných motorov, prevodový pomer pohonu je 2:1. Vačkový hriadeľ sa otáča 2x pomalšie ako kľukový, pretože štvortaktný motor vykoná jeden pracovný cyklus za dve otáčky kľukového hriadeľa.

Pohon ozubeným prevodom je zriedkavý, pretože pri uvedenom prevodovom pomere, a vzdialenosti osí oboch hriadeľov musí byť prevod riešený vloženými ozubenými kolesami, ktoré zvyšujú hmotnosť rozvodu.

V súčasnosti je najčastejšie volená alternatíva s ozubeným rozvodovým remeňom, ktorý má nízku hmotnosť, pričom vývoj nových materiálov zabezpečuje jeho vysokú životnosť.

OHC verzus DOHC (2xOHC)[upraviť | upraviť zdroj]

Základný koncept rozvodu OHC je jeden vačkový hriadeľ na hlavu valcov (Pri vidlicových motoroch sú hlavy dve a teda aj dva vačkové hriadele). Ventily, ktoré sú minimálne dva na jeden valec sú umiestnené v rade, nad ktorý sa umiestni vačkový hriadeľ.

V prípade iného umiestnenia ventilov je možné použiť vložené vahadlá, alebo umiestniť ventily do dvoch radov a použiť dva vačkové hriadele. V prípade väčšieho počtu ventilov na jeden valec (3, 4, 5) je použitie druhého vačkového hriadeľa nevyhnutné. Takéto riešenie sa potom označuje DOHC, alebo 2xOHC t. j. dva vačkové hriadele v hlave valca.