Diskusia:Účinnosť právneho predpisu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Účinnosť[upraviť zdroj]

Pokiaľ ja viem, ak v zákone nie je uvedený dátum, nadobúda účinnosť uverejnením v Zbierke zákonov a nie až o 15 dní.--Jano spoza mláky 22:38, 26 február 2006 (UTC)

P.S. je to tak, overil som si to.--Jano spoza mláky 22:55, 26 február 2006 (UTC)



zákon č. 1/1993 o zbierke zákonov, §2 ods. 1 a 2:

(1) Všeobecne záväzné právne predpisy a rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky nadobúdajú platnosť dňom ich vyhlásenia v Zbierke zákonov.

(2) Všeobecne záväzné právne predpisy nadobúdajú účinnosť pätnástym dňom po ich vyhlásení v Zbierke zákonov, ak nie je v nich ustanovený neskorší deň nadobudnutia účinnosti. Ak je to odôvodnené naliehavým všeobecným záujmom, môže sa v právnom predpise výnimočne ustanoviť skorší začiatok jeho účinnosti, najskôr však dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.

--matros 23:06, 26 február 2006 (UTC)

  • Máš pravdu, pomýlil som sa. Treba to zakomponovať do textu. --Jano spoza mláky 23:11, 26 február 2006 (UTC)

Norma vs Predpis[upraviť zdroj]

Názov Účinnosť právnej normy to nesie v text písanom nejakým Dr. docentom etc., ak si myslíš, že to vieš lepšie, prosím, nie som odborník. Presúvať by sa to nemalo, lebo ľudia hľadajú čo je to "účinnosť" a nie že budú ešte aj hádať, či to majú hľadať pod zákon, norma, predpis alebo či to tu vôbec máme. Bronto 23:18, 26 február 2006 (UTC)

Nie netvrdím že to viem lepšie ako nejaký Dr. docent etc:) ale veď sa pozri na ten citát zo zákona - Všeobecne záväzné právne predpisy je tam napísané. V skratke rozdiel medzi právnou normou a právnym predpisom - právny predpis je napr zákon 1/1993, ktory som tu pouzil, právna norma je len ten jeden odsek napríklad. V zásade sa dá hovorit pohode aj o účinnosti a platnosti právnych noriem (pretože ked nadobudne účinnosť/platnosť právny predpis tak automaticky aj právne normy ktoré obsahuje), ale takto sa mi to zdá vhodnejšie, pretože tento pojem používa aj náš právny poriadok... --matros 23:27, 26 február 2006 (UTC)

Ide o to, že právna norma je širší pojem a nie je dôvod to zužovať na užší pojem. To by sa dalo urobiť jednoducho v texte článku a "problém" je vyriešený. Bronto 23:38, 26 február 2006 (UTC)

Pozri keď to chces premiestnit na povodny nazov, tak prosim, mne je to v zasade jedno, aj tak si 90% ludi tieto pojmy zamiena, ale neviem ako si prisiel na to ze pravna norma je sirsi pojem?
Právna norma je najširší pojem pre predpisy. Právna norma je buď jeden odsek, alebo celý zákon, alebo proste "všeobecne záväzné pravidlo ľudského správania vyjadrené" v určitej forme. Bronto 23:53, 26 február 2006 (UTC)
V prvom rade chcem povedat, ze neni mojim zamerom tu dokazovat ze som mudrejsi ako niekto iny, alebo nieco podobne, ale myslim si by sme sa mali nejak zjednotit, ktory pojem budeme pouzivat. Definicia ktoru si uvidol je spravna ale (podla mna dost) extenzivna, a mohlo by to zmiast ludi ktory sa chcu trebars dozvediet aky je v tom rozdiel, ked budeme mat v kazdom clanku ine pojmy. A preto som za to aby sme na vseobecne zavazne pravne prepisy (ako su ustava, zakon atd..) pouzivali pojem pravny predpis a na pravidla v nich obsiahnute pojem pravna norma. Je pravda ze tieto dva pojmy sa aj v odbornej lireture dost casto zamienaju, ale aj napriek tomu si myslim ze bude lepsie ked sa zjednotime na nejakom pravidle... je to nieco podobne, ako pred kristom alebo p.n.l. - oba su spravne, ale dohodlo sa ze budeme jednotne pouzivat pred kristom, aby v tom bol nejaky system, a tak by to malo byt aj v tomto pripade... Ale musim priznat ze aj v knihe z ktorej som cerpal napr. pri clanku delba moci sa hovori o platnosti a ucinnosti pravnych noriem, takze nechavam na tvojom zvazeni ci clanok prehodis na povodny nazov, ale urcite by som zachoval aspon presmerovanie. V clankoch pravna norma, pravny predpis a pravny akt sa pokusim nejako zrozumitelne sformulovat rozdiel medzi tymito pojmami --matros 23:11, 27 február 2006 (UTC)
Naozaj ste tu niekedy odhlasovali, že sa tu bude používať pred Kristom a nie p.n.l. ? --Otm 00:49, 28 február 2006 (UTC)
Neodhlasovali, ale pouziva sa to tak, pozri Wikipédia:Konvencie_pre_názvoslovie#Roky:_Pred_Kristom_.28pred_Kr..29. Aj ja som sa uz na to pytal, pozri Diskusia_k_Wikipédii:Konvencie_pre_názvoslovie#Konvencia pisania rokov pred rokom 1. helix84 21:40, 6 marec 2006 (UTC)