Diskusia:Červeník

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dovoľujem si uviesť niekoľko opráv k nepravdivým tvrdeniam o dejinách obce: "pôvodný názov bol Verešvár nad Váhom." Pôvodný názov obce bol Verešvár. Verešvár nad Váhom (resp. Vágvörösvár) bol spresňujúci názov, ktorý začala rakúsko-uhorská administratíva používať na začiatku 20. storočia na odlíšenie od iných obcí s názvom Verešvár (Verešvár, dnes Červený Hrádok, okr. Zlaté Moravce). Pôvodný názov obce bol pravdepodobne Ben alebo Bin (1113 Bin, 1208-9 Ben), odvodzuje sa z domáckej podoby mena Benedikt (Beno). Na pôvodný názov obce upozorňuje aj názov lokality Binovské v smere na Veľké Kostoľany. V starom Verešvári mal postavený hrádok uhorský feudál Abrahám Rufus (lat. rufus, maď. vörös = červenkavý), ten však neskôr vyhorel (1295 Rufum castrum - teda *Rufusov hrad, čomu významovo zodpovedá aj maďarský názov Vörösvár).

"Pôvodne ležala pri Leopoldovskom cintoríne ale po požiari v roku 1662 ju obyvatelia presťahovali na jej súčasnú polohu." Pôvodný Verešvár sa nachádzal pri cintoríne v Leopoldove, ako to dokumentujú staršie archeologické prieskumy, no v roku 1662 ešte nejestvovala ani pevnosť Leopoldov, ani Mestečko (dnešný Leopoldov). Starý Verešvár bol zničený až pri požiari pevnosti v roku 1683 spolu so starým Beregsegom (Šulekovo), ako to dokladajú aj mapy pevnosti Leopoldov s okolím. Obidve obce sa "presťahovali" na súčasné miesta až po roku 1683. J. Hladký.

Dobrý deň, pán Hladký, ďakujeme za upozornenie, smelo to opravte priamo v článku a doplňte prosím aj zdroj týchto informácií. --Kelovy (diskusia) 14:56, 19. august 2014 (UTC)[odpovedať]

Dobrý deň, vykonal som úpravy. Všetko dobré, J. Hladký.