Diskusia:Antiamerikanizmus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Štatistiky zo sociologických výskumov[upraviť zdroj]

Redaktor Bronto označil túto stránku dvoma šablónami: na revíziu a o nestrannosti. Stalo sa tak potom ako sme sa nezhodli (dvojité vrátenie) na jednej z mojich revízií. Myslím, že je teda na mieste, aby som uviedol argumenty v prospech mojej revízie. Išlo vlastne o päť revízií medzi dátumami 2007-12-03 a 2007-12-16, ale kontroverzná je asi len tá posledná, v ktorej som odstránil citáciu detailných štatistík a preštylizoval som text tak, aby bol kratší. Takže moje argumenty:

  • Pôvodný text tej časti článku som písal ja sám a nepovažujem za potrebné byť pri úpravách vlastného textu taký opatrný ako pri úpravách textov od iných redaktorov.
  • Komentár "menej nudných čísiel" je síce neformálny, ale určite nie je posmešný. Tým komentárom som myslel zlepšenie čitateľnosti.
  • Je v súlade s politikou Wikipédie nerobiť z článkov telefónne zoznamy, čiže nezahlcovať ich zbytočnými detailami.
  • Bežný čitateľ Wikipédie nevidí rozdiel medzi číslami 56%, 63% a 72%. Stačí mu kvalitatívne hodnotenie o väčšine, menšine, či drvivej väčšine.
  • Súhrnné kvalitatívne hodnotenie sa číta podstatne ľahšie ako hora kvantitatívnych údajov.
  • Čitatelia, ktorí potrebujú presné čísla (napríklad pre porovnanie s vlastným výskumom), si tak či tak objednajú pôvodný zdroj, z ktorého tieto údaje pochádzajú.
  • Pôvodný zdroj je nadpriemerne dobre citovaný aj s ISBN a číslami strán, kde sa dá nájsť dôkaz pre tvrdenia v článku.
  • Citovanie nadmerných detailov je neetické voči autorom citovaných zdrojov, keďže im to berie príjmy z predaja a v prípade vedeckých prác to tiež znižuje citovanosť.
  • V originálnom zdroji sa uvádza aj kopec iných detailov ako napríklad presné znenie otázky, dátum zberu dát, veľkosť a charakteristika vzorky populácie, súvisiace výskumy a interpretácia výsledkov podľa autorov tejto publikácie. Tieto údaje tiež nie sú citované v článku.
  • Ak by sa predsalen mali kvantitatívne detaily pridať do Wikipédie, malo by sa tak urobiť na oddelenej stránke, kde by boli len kvantitatívne údaje a iné detailné fakty o konkrétnom výskume.

Nie som posadnutý ochranou "mojich" stránok. V minulosti som korekcie aj vrátenia akceptoval, aj keď som s nimi úplne nesúhlasil. Ak niekto vie poskytnúť dobré protiargumenty, nechám sa presvedčiť aj v tomto prípade. Nateraz mám za to, že moja revízia mala prevažne pozitívnu hodnotu.

Ferd 15:31, 23. december 2007 (UTC)[odpovedať]

Príjemné sviatky a trocha rozumu do budúcnosti želám. Bronto 17:14, 23. december 2007 (UTC)[odpovedať]