Diskusia:Biologická evolúcia

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Makro- Mikro- evolucia; Ano, ten odstavec som vymazal schvalne. Bol napisany velmi nestastne. Tieto pojmy sa sice v evolucnej biologii obcas pouzivaju, ale ani zdaleka nejde o nejake "zakladne typy evolucie". Drviva vacsina biologov uznava len jediny mechanizmus evolucie, ktory vsak moze mat rozne formy (ale vzdy je to ten isty darwinovsky princip). Teda nejake nejake striktne delenie na makro- a mikro- evoluciu nema prilis zmysel, laickeho citatela to skor zmatie, nez by mu poskytovalo nejaky uzitocnu informaciu. Ovela uzitocnejsie je ak si zafixuje, ze evolucia je len jedna!!! K doplnenie tohoto clanku na vyprovokovalo prave to, ze ten clanok sa mi vobec nepacil. Napisal som to zatial "z fleku", nemam momentalne po ruke nejaky vhodny zdroj. Ak budem mat cas, niekedy v buducnosti to este mozno doplnim o nejake presne data. A prepac, mal som dlhsie tu stranku na monitore, a teda som nezaregistroval, ze medzitym si zacal na stranke pracovat. --Lehar 12:34, 8 november 2005 (UTC)

Evolucna teoria sa nezaoberá vznikom zivota[upraviť zdroj]

Evolucia funguje vtedy, ak existuju systemy, ktore sa mozu replikovat tak, aby zachovali svoje vlastnosti. V pripade zivota na Zemi to znamena pritomnost DNA, alebo RNA. Proces vzniku zivota z abiotickych foriem po zaciatok replikacie RNA (neskor aj DNA) lezi uplne mimo oblast evolucnej teorie. --Lehar 10:48, 10 november 2005 (UTC)

  • Ale áno, práve preto rozlišujeme mikroevolúciu a makroevolúciu, aj keď majú rovnakú podstatu. Až neodarwinovská syntéza nám ukázala, že speciácia (makroevolúcia) je založená na procesoch na molekulárnej (mikroevolučnej) úrovni (tzv. molecular drive), spojených s environmentálnymi faktormi (selekčný tlak, reproduktívna izolácia, atď.). Mikroevolučná teória však musí vysvetliť aj vývoj molekulárnych mechanizmov, a to od samého počiatku, veď tu zatiaľ existuje najväčšia výzva evolučnej biológie - preklenúť medzeru medzi Millerovým experimentom, teóriou RNA-sveta, experimentami s pyritovými templátmi až po evolúciu proteosyntetických mechanizmov, enzymatickej katalýzy a na štrukturálnej úrovni vznik kompartmentalizácie a cellulácie, až po najbližší „pevný bod“, Margulisovu endosymbiotickú teóriu. --AtonX 11:14, 10 november 2005 (UTC)
    • Narazal som na to, ze veta:"V užšom zmysle sa pod pojmom evolúcia myslí proces vzniku života na Zemi jeho postupný vývoj do dnešnej podoby." - je úplne pomýlená. Evolúcia je vývoj organizmov zo spoločného predka - ale aj ten predok už bol živý !!! A už vôbec nemôže "v užšom zmysle" zahrnovat vznik života !!! Evolucia je v podstate IBA vyvoj replikujucich sa objektov (a evolucna teoria plati IBA pre taketo objekty). Neodarwinisticke zakony "mikroevolucie" sa tiez tykaju replikujucich sa DNA a RNA objektov. Teória o vzniku života je čosi iné ako Evolučná teoria (pod ktorou sa v podstate chápe Neodarwinizmus, prípade jeho nejaké upravené formy). Teda evolúcia je od prvej RNA, nie skôr. Pretým je to biochemický vznik organických látok, vznik membran a podobne veci. Jednoducho aj ked vznik zivota suvisi z evoluciou (a preto sa evolucna biologia zaobera aj otazkou vzniku zivota), vznik zivota nie je evolucia !!!--Lehar 14:51, 10 november 2005 (UTC) P.S. Upravil som to tak, aby to bolo správne. Navrhujem zvlast clanok pre "vznik zivota", lebo je to samostatna a velmi komplexna problematika. Avsak napisat clanok o evolucii a vzniku zivota na vysokej urovni je narocna uloha a ja mam zatial co robit, na operetach.
      • Vrátil som to naspäť, než dospejeme ku konsenzu. Aj tak si tam tým editom vyrobil nejaké nezmyselné vety. --AtonX 15:41, 10 november 2005 (UTC)
        • To len ako som kopiroval a premiestnoval iste casti vety, tak jeden zabudnuty koniec vety mi tam nedopatrenim ostal. Ale inak ten prvy odstavec, tak ako som to napisal bol podstatne lepsi. Evolucia je skutocne spolocny povod vsetkych foriem zivota a ich vyvin do dnesnej podoby. ("Spolocny povod" znamena z jedneho predka - teda ciste teoreticky by mohlo byt aj viac predkov, ale to je na zaklade nasich znalosti velmi nepravdepodobne)--Lehar 13:43, 16 november 2005 (UTC)