Diskusia:Borievka obyčajná

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Poddruhy[upraviť zdroj]

Nehodlám se hádat, moje literatura a zdroje (Klíč ke Květeně České republiky, anglická wikipedie i biolib, abych vyjmenoval ty hlavní) tvrdí něco jiného, leč toto slovenská wikipedie a já na ní nehodlám vést spory. Koneckonců, pokud slovenští vědci přestrkují Juniperus communis alpina někam jinam, je to jejich věc a právo. Jak se říká: Taxonomických systémů je minimálně tolik, kolik je na světě biologů, kteří se jimi zabývají. U Jalovců to není jiné. Cinik 5 júl 2005 05:51 (UTC)

Ja som sa rozhodol, že tú knihu budem na tieto otázky používať ako štandard, pretože, keď si ju pozriem, tak na nej spolupracovalo dobrých 50 ľudí (snáď všetci, čo na Slovensku v tejto oblasti niečo znamenajú), explicitne tam uvádzajú, že iné knihy museli opravovať, sú tam aj baktérie a pod. a mimochodom ju recenzoval aj nejaký Čech (aspoň podľa mena), a robené je to vlastne spolu s a pre Rakúšanov...Podľa mňa to bude ešte dobrých dvadsať rokov štandard. Bronto 6 júl 2005 04:33 (UTC)

Klasifikace[upraviť zdroj]

Zdrojem změny byl zřejmě jiný náhled na taxonomický systém. V současné době bohužel neexistuje žádný obecně uznávaný taxonomický systém (prakticky na žádné úrovni - ironicky se říká, že jediný nekomplikovaný rostlinný taxon je rod Ginkgo), jakkoliv by byl prospěšný. Ten kdo to změnil, avidentně upřednostňuje jiný náhled na systém než původní autor. Každopádně se zde v takovémto sporu nehodlám angažovat. Cinik 5 júl 2005 06:00 (UTC)

(1) Všeobecná poznámka: Tak to vždy dopadne, keď sa ľudia snažia napchať multiparametrický problém do jedno/dvojparametrickej schémy (ktorou biologická klasifikácia vlastne je) - čím viac sa bude vedieť, tým viac klasifikácií bude, a nakoniec sa "pre istotu" skončí tak, že bude skoro milión samostatných skupín - aspoň ja mám ten dojem. (2) Otázka na Adriana: odkiaľ je vlastne tá pôvodná klasifikácia? Bronto 6 júl 2005 04:33 (UTC)

Pôvodný zdroj [1] Adrian@diskprís 6 júl 2005 04:48 (UTC)