Diskusia:Bostonské pitie čaju

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

East India Company je nazov spolocnosti, preto sa nepreklada, podobne ako neprekladame IBM International Business Machines...

Ale nepovedz. Videl si už niekedy aspoň zdiaľky nejaký historický text? To by nám diskusiu uľahčilo, lebo toto je základná škola. Bronto 19:52, 11 december 2005 (UTC)

Zopár historických textov som si už prečítal... a aj pár jazykovedných, práve ma napadá, že sa Jazykovedný ústav Ľ.Štúra snažil poslovenčiť klavír a vznikol z toho rukonohočinkoklap. Nepochybujem, že pár ľuďom by sa to páčilo, ale ja medzi nich nepatrím :-))) ale dobre, ked inak nedáš, nech sa East India Company volá Vychodoindická spoločnosť a nech si napíšeme namiesto IBM radšej MOS...:-Q

Zrejme si ich nečítal dosť, lebo Východindická spoločnosť, podobne ako všetky podobné kolonistické spoločnostim nie je len tak nejaká spoločnosť, ale veľmi dôležitý historický pojem, a učí sa to už na základnej škole. Keď si to dáš do googlu, tak to majú ako heslo aj napríklad vo filite. Chcel som to okopírovať, ale nefunguje im server, či čo. Bronto 20:22, 11 december 2005 (UTC)

OK, tak vážne: používanie medzinárodných pojmov v tomto a podobných prípadoch má v dnešnej dobe obrovskú výhodu: pri googlovaní okrem odkazu na filit nájdeš obrovské množstvo ďalších informácií. Dejepisné texty vznikali najmä v dobe, keď informácie neboli tak ľahko katalogizovateľné a globálne prístupné. V tom čase malo prekladanie významnejších historických pojmov iný zmysel ako dnes. --Rado Bahna 20:35, 11 december 2005 (UTC)

To je úplne absurdné tvrdenie nech sa na to pozriem akokoľvek. Sú jednoducho isté dôležité objekty, ktoré sa do slovenčiny, podobne ako do každého iného jazyka, prekladajú a hotovo. Iné, ktoré nie sú také dôležité alebo z iných dôvodov, sa zas neprekladajú. Či sa dá niečo katalogizovať alebo nie a podobne s týmto celým "problémom" nemá vôbec nič spoločné. A podľa tvojho argumentu sa teda asi v čase, keď sa veci nedali "tak ľahko katalogizovať", prekladali všetky cudzie názvy spoločností alebo čo? A už ani nehovorím o tom, že my tu nie sme na to, aby sme zavádzali nejaké nové prístupy. Bronto 20:43, 11 december 2005 (UTC)

Si ochotny vyrovnat sa s mojou poslednou upravou?--Rado Bahna 20:48, 11 december 2005 (UTC)

Prečo by som nemal? Ja som len absolútne šokovaný, že ten názov nepoznáš, netušil som, že slovenské školstvo je na tom tak, zle, že -aj keby si nevedel čo to je- ti aspoň ten výraz "Východoindická spoločnosť" ako odborný termín, automaticky neznie v ušiach. Bronto 21:00, 11 december 2005 (UTC)

OK, to som rád. Šokovaný nie si, to si trochu prehnal. A slovenské školstvo s tým nemá nič spoločné (tu by som zase ja odpinkol loptičku nazad: ako to, že človek, čo má toľko naštudované (pokiaľ sa nejedná o techniku, IT a podobne, tak tvoje reakcie sú celkom adekvátne - ako som si ťa extra prečítal, lebo som chcel pochopiť, čo stojí za tým, čo píšeš.), sa tak ľahko uchýli k takejto hrubej paušalizácii...). Ale v poriadku, som rád, že sme si vyšli v ústrety.--Rado Bahna 21:11, 11 december 2005 (UTC)

Ale som šokovaný a školstvo s tým má veľa spoločné, lebo to sa preberá aj na základnej aj na strednej škole a je to naozaj úplne základný pojem (Americká revolúcia a zámorské objavy sa preberajú všade). A povinná školská dochádzka snáď už existuje dosť dlho. Ja osobne si zo základnej školy, keď už nič iné, tak aspoň názvy a označenia ako také pamätám. Bronto 21:15, 11 december 2005 (UTC)

Bronto, Bronto, to tvoje meno je, zdá sa naozaj priliehavé... je mi jasné, že zo školy sme si vzali každý niečo iné. Keď tak rozmýšľam, že koľko áut Porsche Boxter behá práve na cestách s mojim operačným systémom pre riadenie podvozku, tak si myslím, že až také zlé to slovenské školstvo nebude, keďže dokázalo vyprodukovať relatívne schopného inžiniera :-) OK, myslím, že medzi nami je rozdiel v selekcii informácií: ja na tých drevených bedničkách od čaju, čo padajú do mora, proste stále nevidím nič iné ako East India Company - pekne pretreté farbou... :-0 --Rado Bahna 21:42, 11 december 2005 (UTC)

Ja len že podvozky nie sú práve základné učivo, takže to asi nie je dobrý príklad na hodnotenie školstva :))) Bronto 21:48, 11 december 2005 (UTC)