Diskusia:Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nie je náhodou názov nespprávny? Nemalo by byť správne Evanjelická cirkev augsburgského vyznaniaLacoR@diskprís 16:24, 12 október 2005 (UTC) Dakujem za upozornenie - "g" je na zlom mieste - spravne ma byt :Evanjelická cirkev augsburského vyznania - vid ich web stranka (link v clanku)- poprosim niekoho o presmerovanie...--Lucia M. 19:58, 12 október 2005 (UTC)

Jozef II.[upraviť zdroj]

Nesúhlasím s tým, že Jozef II. je spomínaný v texte ako "uhorský cisár". On bol v skutočnosti "cisár rímskonemecký" a v vzťahu k uhorskému kráľovstvu bol iba jeho "kráľom" presne tak ako bol kráľom aj iných kráľovstiev z ktorých sa vtedajšie Rakúsko (nie Rakúsko-Uhorsko - to bolo až o storočie neskôr) skladalo v podstate na princípe personálnej únie (i keď práve po reformách Márie Terézie a Jozefa II. tento princíp strácal na význame a krajina bola prebudovaná do mocnej, byrokraticky centrálne riadenej ríše). Neviem teraz presne, či bol Jozef II. vo všetkých kráľovstvách (teda uhorskom, českom, rakúskom a i.) aj naozaj korunovaný, či to za svoj krátky život stihol? Nebolo to totiž vždy pravidlom, často vládli aj nekorunovaní králi, ktorých dedičné nároky na vládu nad územím síce boli, ale z takých či onakých politických príčin sa s ich korunováciuo otáľalo, niekedy aj do ich smrti. Korunovácia totiž nebola vzdy automatická a táto ceremónia sa mohla uskutočniť až po súhlase stavov na snemoch teda akýchsi parlamentov) v jednotlivých častiach ríše. Hlavne české stavy bývali v tomto dosť vážnym protivníkom "nechceného" panovníka.

Správny postreh, len treba ešte zisťiť, či bol korunovaný aj z auhorského kráľa. Kľudne to možeš upraviť na rímskeho cisára. --Kresadlo 07:21, 24. apríl 2007 (UTC)

Jozef II. doplním[upraviť zdroj]

Veď nakoniec v samotnej wikipedii to je napísané, citujem:

Jozef II., po nemecky Joseph II., (* 13. marec 1741, Viedeň – † 20. február 1790, Viedeň) bol od roku 1764 kráľ resp. od roku 1765 (čiže po otcovej smrti) cisár Svätej rímskej ríše nemeckého národa, od roku 1765 spoluvládca Márie Terézie v Rakúskej monarchii, od roku 1780 (čiže po matkinej smrti) samostatný vládca Rakúskej monarchie (arcivojvoda Rakúska, uhorský kráľ, český kráľ). Bol najstarším synom Márie Terézie a Františka Lotrinského.

Roku 1780 sa za českého ani uhorského kráľa nedal formálne korunovať ako jeho predchodcovia, aby nebol viazaný pri centralizácii monarchie

v texte je vela vecných chýb[upraviť zdroj]

Azda najväčšia je vznik evanjelickej cirkvi na Slovensku. Bolo to v roku 1610 na Zilinskej synode!!!! Rok 1681 je úplný nezmysel.

Ten zoznam evanjelikov, neviem. Podľa mňa nemusí byť v článku takýto rozsiahly.--Pelex 13:19, 6. január 2010 (UTC)[odpovedať]