Diskusia:Hnedý trpaslík

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Niesom si istý, či aj Jupiter nie je hnedým trpazlíkom. Konie-koncov, vyžaruje viac žiarenia, ako prijíma zo slnka. --Simel 14:13, 14 júl 2006 (UTC)

Pokiaľ viem, tak nie, myslím že hnedí trpaslíci (nie trpazlicí) sú niekoľkonásobne hmotnejší. Mám pocit, že keby bol Jupiter tak 50x hmotnejší, stal by sa hviezdou. --Wizzard 14:16, 14 júl 2006 (UTC)

Asi nie, aj keď je fakt, že IAU ešte neprijala definíciu planéty. Ak ju konečne niekedy prijme, môže sa stať, že Jupiter sa zmení na hnedého trpaslíka alebo Pluto na asteroid. Ale zdá sa mi (aj keď si nie som istá), že na to, aby sa teleso stalo oficiálne hnedým trpaslíkom musí vyžarovať aj viditeľné svetlo. --Eryn Blaireová 14:18, 14 júl 2006 (UTC)

Tiež si myslím, že z Jupitera hviezda nebude. Pri iných hviezdach boli objavené planéty niekoľkokrát hmotnejšie ako Jupiter a nie sú to hviezdy. A s Plutom sa asi už nič robiť nebude, skôr si myslím, že pribudne nová planéta 2003 UB313, ak ešte nebola uznaná za planétu :D. --Wizzard 14:23, 14 júl 2006 (UTC)

No čo sa týka učebníc, tak to nekomentujem, ale medzi astronómmi sa už bežne hovorí o Plute nie ako planéte, ale len ako členovi Kuiperovho pásu. Aspoň pokiaľ viem... --Simel 14:28, 14 júl 2006 (UTC)

Je to otazka. Podobna tomu ako rozlisit kometu od asteroidu, ked daleko od Slnka nemaju chvost... Pokial by sa prijala napr. definicia, ze teleso musi byt vlastnou silou gravitacne "upravene" do gule (alebo pod) planetou by sa mohol stat aj Ceres :) A mozno by to nebola zla definicia ;) To by dokonca mozno Pluto-Charon bolo prvou znamou dvojplanetou :) Liso@diskprís 14:36, 14 júl 2006 (UTC)

v tomto ohlade je aj nas mesiac sformovany do gule. to by znamenalo, ze aj zem-mesiac je dvojplaneta. aj ked je pravda, ze charon mak plutu velkostou ovela blizsie, ako mesiac k zemi. no mozno sa niekedy dockame nejakej rozumnej definicie --Simel 18:51, 20 júl 2006 (UTC)

Ale veď sústava Zem - Mesiac predsa je dvojplanéta, či nie? Mesiac sústavne spomaľuje rotáciu Zeme, má viazanú rotáciu a spôsobuje rad ďalších efektov. --Wizzard 19:18, 20 júl 2006 (UTC)

pockaj.. to myslis vazne?? viem, ze mesiac ovplyvnuje drahu zeme ale pokial viem, tak mesiac je satelit zeme.. este nikdy som nepocul spojenie zem-mesiac-dvojplaneta --Simel 21:06, 20 júl 2006 (UTC)

Ide o to čo považuješ za dvojplanétu. Žiadna obežnica v slnečnej sústave nie je oproti svojej planéte taká veľká, s výnimkou Chárona. Sústavu Zem - Mesiac preto niekto môže považovať za planétu a obežnicu, alebo za dvojplanétu.

hmmmm... zaujimave.. pocujem to prvy krat... ale zaujimavy pohlad na vec... inac ako by si nazval sustavu Jupiter-mesiace? --Simel 21:20, 20 júl 2006 (UTC)

Ja som už síce počula, že sústava Zem-Mesiac sa môže považovať za dvojplanétu, ale ja osobne si myslím (pozor, toto nie je žiadna oficiálna definícia!), že za dvojplanéty by sa mali považovať len tie telesá, ktorých ťažisko obehu leží mimo oboch telies. Napríklad sústava Pluto-Cháron. Takže na rozdiel od Pluta, Zem s Mesiacom podľa mňa nie sú dvojplanéta. --Eryn Blaireová 18:00, 3 august 2006 (UTC)