Diskusia:Július Gábriš

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Posledná veta mi celkom nesedí. Gábriš nikdy nebol arcibiskupom. In pectore sa menujú len kardináli - toto menovanie ale zaniká smrťou "menovaného", resp. smrťou pápeža. Mám pocit, že okolo tohoto vznikajú rôzne legendy a nikdy som nepočul nič, čo by sa mi zdalo dosť uveriteľné. Pokiaľ viem, tak celé to vzniklo v nejakom liste z Vatikánu, kde sa spomína arcibiskup Gábriš. IMHO sa jednalo o obyčajnú chybu pri koncipovaní kondolenčného listu, z čoho vznikli najrozličnejšie úvahy a špekulácie. Dokonca sa hovorilo o arcibiskupovi in memoriam, čo je už úplne mimo reality.
--LacoR 11:57, 29 máj 2005 (UTC)

  • Čerpal som zo Svedectva [1]. Inde overené to nemám. Ak máš pochybnosti o správnosti, tak tú vetu jednoducho vyhoď. Lepšie mať o jednu pochybnú informáciu menej ako o jednu nesprávnu informáciu viac. --Jano spoza mláky 14:50, 29 máj 2005 (UTC)


RNDr. Július Gábriš je arcibiskupom Pri pohrebných obradoch arcibiskup a neskorší kardinál Achille Silvestríni to povedal, mám to na video tlmočil to John Bukovský. Gábriš bol menovaný arcibiskupom in personan, ale za komunizmu sa to nedalo zverejniť. Sám Dr. Gábriš vedel, že je arcibiskupom za života malej skupinke kňazov to povedal a želal si to napísať i na náhrobný kameň. Sám nepočítal, že sa to niekedy zverejní. Laca srdečne pozdravujem.


Dr. Gábriš bol naozaj aricibiskupom ale kvôli komunistickému režime sa to zverejniť nedalo. Sám mi to povedal. Vedel o tom a aj užíval insígnie arcibiskupa, aj erb mal ako ostatní arcibikupi. Dokonca bol navrhnutí aj na hodnosť kardinála ale to už vôbec režim nechcel alebo lepšie povedané nemohol vedieť. S pozdravom kňaz --87.197.40.185 (diskusia) sa nepodpísal(a)

Július Gábriš[upraviť zdroj]

Július Gábriš, bol druhým kardinálom Tomáškom. Za komunizmu to bol hrdina a mučeník. My čo sme chodili do Šaštína a na trnavskú novénu, vieme, že to bol správny biskup, aký žiaľ nám teraz chýba. Keby teraz žil, tak by sme videli čoby dokázal. Bol to múdry a vzdelaný človek. Jeho kázne boli fundované. My sme si ich opisovali a nahrávali. To dnes nikto nepovie, čo hovoril on. Strhával za sebou masy. Preto komunisti nechceli, aby bol arcibiskupom. Bol to profesor a vzdelanec v prírodných vedách veď bol aj RNDr. Keď prišiel do Šaštína alebo do Topoľčianok, to bol zážitok. Veď, kto sa zaslúžil o Slovenskú cirkevnú provinciu? Vari Tomko? Asi ťažko, vtedy bol úradníčkom, čo vo Vatikáne lepil známky. Pápež Ján Pavol II. dobre poznal Gábrišové kvality, veď sa o tom moho presvedčiť na synode biskupov, ešte ako kardinál Wojtyla, keď po jeho odvážnom prejave v Ríme prišiel k nemu a osobne mu blahoželal k odvahe, s ktorou predniesol hodnotenie situácie v ČSSR. Dr. Karol Kolečánsky, ktorý ho doprevádzal na návšteve ad limina, nám už v roku 1982 povedal: "Máme arcibiskupa!" Keď sa to dozvedeli komunisti mali jednu podmienku, aby sa arcibiskupom stal aj Josef Vrána v Olomouci, ktorý bol známy ko PACISTA. To Rím nesúhlasil a tak sa nemohlo zverejniť, ani Gábrišovo menovanie. Preto Vatikánska diplomacia zvolila riešenie že Dr. Gábriš bol menobaný arcibiskupom ad personam, čo sa oficiálne zverejnilo až po jeho pohrene a to pod tlakom komunistou ako arcibiskup in memoriam, čo v Cirkvi neexistuje. Tak toto je pravda po rokoch. S pozdravom Štefan.


Kde se to zveřejnilo? Např. na Catholic Hierarchy (http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bgabris.html) to není. Což samozřejmě nic neznamená, ale... Takové fámy vznikají běžně, doba pronásledování jim nahrává. Kde je nějaké oficiálnější informace o jeho jmenování arcibiskupem „in personam“? Podotýkám, že nezpocbyňuji, že tento status existuje a může být udělen i tajně, o tom není sporu. --Cinik 10:46, 16. marec 2008 (UTC)[odpovedať]

Bol arcibiskupom[upraviť zdroj]

Tučný text

Srdečne Vás pozdravuje. Máte pochybnosti o arcibiskupskej hodnosti Júliusa Gábriša? Zobuďte sa! Vari by Svätý otec 30. 12. 1977 zriadil trnavskú arcidiecézu a obsadil by ju biskupom? To je hlúposť. To Vatikán nerobí. V deň vyhlásenia novej cirkevnej provincie vymenoval aj Gábriša za arcibiskupa. To je jasné a niektorí kňazi sme o tom vedeli priamo od Gábriša. Ale nemohlo sa to zverejniť, lebo komunisti boli proti a chceli arcibiskupa aj v Čechách, pretože Tomášek im nevyhovoval. Tieto údaje stále neuzreli svetlo sveta a ležia uložené vo Vatikánskych archívoch, ktorý ich otvára až po 50 rokoch. Takže ešte 20 rokov budeme musieť počkať, ale toho sa mi už asi nedožijeme. Ale tí čo tu budú po nás sa dozvedia jasnú pravdu. Veď hoci je už vyše 20 rokov po smrti nájdu sa aj takí, ktorí len ťažko vyslovujú meno "arcibiskup" Gábriš. Nie je to ani na catholic-hierarchy, lebo to nie je odtajnené. Ak Vatikán urobí z diecézy arcidiecézu vymenuje tam aj arcibisupa, či už metropolitu alebo bez metropoly. Veď aj nový trnavský, Bezák, bol ihneď vymenovaný za arcibisupa, lebo je biskupom v arcidiecéze. A aj Sokolovi ponechali po prerozdelení titul "arcibiskup" a nezobrali mu ho. Proste je to tak. A ak sa s tým niekto nevie zmieriť tak mu nepomôže ani písomný dôkaz. My, ktorí sme ho poznali a vieme aký úžaný bol s tým problém nemáme. Veríme, že už sa na nás díva z neba. Čo mu niektorí závidíte? Že ho menovali za arcibiskupa? A vari na to nemal? Mal aj na kardinála a možno by sa dožil aj toho, ale tie bešite komunistické mu zničili zdravie a "psychicky ho utýrali". Mnohí biskupi a kňazi by si z neho mali brať príklad. Ďakujem za porozumenie a verím že pravda sa raz dostane na povrch. Chosé

Text pridaný IP[upraviť zdroj]

Zaujíma ma pôvod textu, ktorý pridal anonymný prispievateľ týmto editom--LacoR (diskusia) 12:56, 3. marec 2016 (UTC)[odpovedať]