Diskusia:Kung-fu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kung-Fu

Obsahuje vnútorné a vonkajšie štýly.

Vonkajšie štýly:

Chin Na:


Chin Na - má svoje korene v starom zápase Tien hsueh - útoky na citlivé miesta. Vyvinulo sa okolo roku 1600, keď vládni úradníci hľadali miernejšie metódy na prekonanie zločincov. Išlo o systém zneškodnenie - zadržanie ( Chin znamená chytiť, Na znamená držať ). Počas vlády dynastie Ching sa táto technika stala súčasťou výcviku čínskej armády a polície. Hlavný dôraz sa kladie na úchopy, krútenie a páky. Používa aj krátke kopy a iné úderové techniky. Neexistujú žiadne " zostavy " ani komplikované techniky.

Tai Chi Chuan:

Tai Chi Chuan - nemôžeme chápať iba ako cvičenie tela, ale aj ako cvičenie, ktoré slúži k predĺženiu života, ako umenie, ktoré učí ovládať myseľ, ovládať vnutornú energiu chi. Základom Tai Chi Chuan je naučiť sa riadiť cirkuláciu vnútornej energie Chi v tele prostredníctvom mysle. Mysel a Chi sú dvoležitou súčasťou tela.Chi je schopná pohybovať sa spolu s krvou.Prostredníctvom krvného obehu je telo spojené v jeden celok. Myseľ a Chi je primárna a telo sekundárne. Okrem zdravotného účinku tkvie prednosť Tai Chi Chuan v tom, že je metódou kultivácie Chi. Preto pri cvičení nechajte svoju myseľ aby viedla Chi a Chi nechajte cirkulovať telom, keď je myseľ aktívna produkuje myšlienky. Pokiaľ sú myšlienky uvedené v činnosť, Chi následuje.To znamená: Keď sa niekam dostane myseľ, dostane sa tam aj Chi.

Vonkajšie štýly:

Hung Gar:


- Sa rozdeľuje na 5 aspektov:

Tyger Had Drak Leopard


Tyger -Tiger je stelesnením nekompromisnosti, odvahy a sily štýlu Hung - Gar. Tigrie techniky sú ukážkou zdrvujúcej sily cvičiteľa Hungovho štýlu slabšieho súpera bez milosti rozdrví a zničí. Tigrova fyzická veľkosť spolu so silnými pazúrmi a prednými labami, ktoré naháňajú strach a hrôzu. Jeho dominantné zbrane sú Fu - Jof /tigrie pazúry/ a používajú sa k zásekom, trhaniu, útoky prstami do očí, chytaniu a úderom. Predlaktia slúžia k prekonaniu a zastaveniu prichádzajúceho útoku. Moc tigra spočíva v kombinácií vonkajšej a vnútornej energie, ktorá je navonok patrná a znalec Hungovho štýlu ju prezentuje hlasným spevnením (výkrikom). Tento výkrik vychádza z Tan - Tienu /nie z krku/. Ako napodobnenie revu tigra. Táto vokalizácia tigrovej sily uvoľňuje explozívny hay - gong / vnútornú energiu/ cvičiaceho.

Had -Pre techniky hada sú charakteristické hladké a plynulé pohyby rúk po kružnici a rýchle vymrštené priame údery prstami na zraniteľné miesta súperovho tela / oči, krk, atď /. Povahou hada je klamanie a pretvárka. Hadie techniky smerujú produkovanou čchi cvičiaceho do úplných končekov prstov a zvyšujú prietok a silu jeho vnútornej energie. Hada možno vidieť v boji používať: hlavu, telo, jazyk, ale aj jedovaté zuby. Hadia technika neslúži len k úderom - Had sa môže tiež okolo súpera obtočiť a použiť : Cuy La Sao a Chin - Na, / techniky pák a držiania/.


Drak -Čínsky drak symbolizuje zem a vodu. Znázorňuje sílu Jang a hlavne zúrodňujúcu silu dažďa. Cung - Drak Je pre Číňanov dobromyseľné zviera na rozdiel od povestí, ktoré má v západnom svete ( v kultúre ). Drak je symbolom prirodzenej mužskej vitality /jang/ a v Hungovom štýle pohyby draka posilujú /čchi/ vnútornú energiu a dych sídliaci v dolnej oblasti brucha, nazývanej " Tan - Tien ". Štýl draka rovnako precvičuje ducha. V Hung - Gar nie sú žiadne skutočné techniky boja ako v Cung - Ying / štýl draka / , ale skôr rada dynamických cik cak pohybov, vykonávaných, ako typický južný štýl čchi gong

'Žeriav -Majestátne techniky žeriava uzatvárajú systém piatich zvierat a dodávajú mu rovnováhu a jemnosť. Aj keď sa žeriav zdá navonok krotký, sú jeho bojové techniky smrtiace. To môže byť dôvod, prečo sa veľmajster Si - Fu Wong Fei Hung rozhodol spojiť tigra a žeriava a stvoril dobre známi " Fu Hok Seon Ying Kuen ", ktorý je súčasťou tradičnej výuky Hung - Gar. Žeriavie techniky rozvíjajú dokonalú presnosť a techniku úhybov, Yau Ching /mäkkú silu/. Je to doplnok hrubej sily, ktorú nachádzame v pohyboch tigra a leoparda. V boji žeriav používa Hok - Jin /zobák/, nohy /kopy/ a Hok Ding /úder hlavou/. Hok Dong má svoje meno podľa jednej časti žeriavovej hlavy - vyčnievajúcej kosti, červenej farby, ktorú starí Číňania považovali za jedovatú. Tiež používa svoje veľké rozpätie krídel na vykrývanie úderov. Žeriavie techniky učia ako zachytiť útok pomocou rovnováhy, rýchlosti a sily a pomocou pohybov podobných švihnutiu biča. Žeriav porazí súpera týmto spôsobom skôr než sa sním vôbec pustí do súboja.


Leopard -Aj keď sú leopard a tiger súčasťou jednej rodiny mačkovitých šeliem ich duševné, fyzické a bojové vlastnosti sa veľmi líšia. Leopard je omnoho menší než tiger a preto sa s ním z hľadiska sily nemôže merať. To leoparda núti spoliehať sa na rýchlosť a agresívne rýchle údery. Leopard nečelí svojmu súperovi tvárou v tvár, ale prekoná ho taktikou a bojovými zbraňami. U leoparda to nie sú, ako u tigra, pazúry. Leopard používa päsť v tvare laby - nazývanej Pow - Choy /úder leoparda/. Okrem úderov labou leopard tiež využíva svižnú prácu nôh, údery predlaktím a lakťom.


.....Dnešný Hung - Gar je zmesou starého štýlu, nazvaného po ňom a technik Siu Lum Pai - techniky zo Shaolinu. Tvorcom tejto syntézy bol Hung Hee Gung, žiak Shaolinského mnícha, od ktorého sa naučil štyl Tigra . Neskôr k tomuto štýlu pridáva Hung Hee Gung, štýl Žeriava a vzniká Hung Gar.Postupným vývojom sa k tomuto štýlu pridali ďalšie zvieratá : Drak , Had , Leopard. A takto je tento štýl zachovaný dodnes.....