Diskusia:Marihuana

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

No mam problem. V clanku mam pouzivat:

  • Konope?
  • Marihuana?
  • Kanabis?
  • Cannabis?

--stefi 17:42, 12 október 2005 (UTC)

  • Slex je za Marihuanu. V uvode mozes spomenut mozes aj ine pouzivane nazvy a vyrobit redirekty. --Maros 18:29, 12 október 2005 (UTC)
Oki douki. Aj tak bude jedna kapitola iba o pomenovani :)--stefi 18:35, 12 október 2005 (UTC)

a kanabis a cannabis ani nie sú slovenské slová (alebo áno?)Bronto 21:55, 12 október 2005 (UTC)

zneužitie[upraviť zdroj]

neviem či je to správny názov, či sa hodí. Ako nazvať kapitolu ktorá je o tom, že sa marihuana využíva ako droga? --stefi 16:39, 15 október 2005 (UTC)

Napíš Marihuana ako droga.Bronto 19:17, 15 október 2005 (UTC)

Co este?[upraviť zdroj]

Co este dodat do tohto clanku??? Ake info, alebo z akej oblasti co sa tyka marihuany by trebalo do tohto clanku doplnit? Na historii pracujem, tu doplnim neskor, ktory usek by trebalo rozsirit, pripadne vymazat?--stefi 20:49, 19 október 2005 (UTC)

Nemusíš to prehánať, čaká ťa ešte kopa iných nenapísaných článkov...Bronto 20:53, 19 október 2005 (UTC)

nj, ale stve ma, ze ked zacnem nejaky clanok, tak nikdy ho nedokoncim na sto percent. Tak chcem aby marihuana bola vynimocna:) a mozno aj perfekt clanok :)--stefi 20:58, 19 október 2005 (UTC)

Nedáme to ako ďalší odporúčaný článok? --Wizzard 18:27, 25. január 2007 (UTC)[odpovedať]

Vlastný názor[upraviť zdroj]

- akoze tu clovek ani nemoze doplnit vlastne nazory, toto je ako v komunizme --195.146.154.168 (diskusia) sa nepodpísal(a)

- tak ok, snazil som sa tam doplnit vseobecne znamu vec, co mi potvrdilo uz vela ludi, to nieje dost encyklopedicke?

Ja neviem, možno máš pravdu, ale ako vravím, treba písať s diakritikou a najlepšie je uviesť nejaký odkaz na dôveryhodný zdroj, ktorý to tvrdí. --Wizzard 13:50, 20. február 2007 (UTC)[odpovedať]

Kanabidiol nemá psychoaktívne účinky..?[upraviť zdroj]

Nemá psychoaktívne účinky, má sedatívne, analgetické a tiež antibiotické vlastnosti.

Kanabinoidy nie sú príliš „moja šálka čaju“, ale tvrdiť, že kanabidiol nemá psychoaktívne (psychotropné) účinky a hneď potom napísať, že má sedatívne vlastnosti... ;)) No, navrhujem to pozmeniť na:

Nemá psychodysleptické účinky, má sedatívne, analgetické a tiež antibiotické vlastnosti.--spiperon 12:08, 5. máj 2007 (UTC)[odpovedať]

Chýba mi tu viac objektívnosti a ďalšie informácie[upraviť zdroj]

Mám pocit, že článok je ladený dosť anti-cannabisovo. V článku je zaradených síce veľa správnych informácii, no často sú vybrané a interpretované tak, ako by sa snažili marihuanu demonizovat. Málo informácií o legálnosti vo svete, súčastnom stave marihuanovej komunity a medicínskych použitiach. Napríklad dávkovanie na zvýšenie apetítu je 3mg THC na den (tesne pod hranicou psychoaktivity) a na chomoterapeutické účeli 5mg THC 3 krát denne.

No a dalej, čo ma napríklad scientologia s cannabisom? Poroz na scientologov, podavaju informácie tak, ako to im vyhovuje... manipuluju ludmi, informácie radšej čerpajte priamo z výskumných centier, ich reportov a zo stránok venujúcich sa sireniu objektivnych informácií (anglické stránky sú na tom 100 lepsie). Dajte scientologov prec z referencii!

Redaktor:Yin

Nemám dojem, že by bol „článok ladený dosť anti-cannabisovo“. Jedine časť, ktorá popisuje dopady užívania konopných drog, je časť "Účinky na organizmus", ktorá vymenúva škodlivé, či potenciálne škodlivé účinky konopných drog (prípadne ich fajčenia) na organizmus. Ale na druhej strane, úprimne -- ktoré z tých údajov sa „snažia marihuanu démonizovať“? Prečítal som si to a platí každý z nich. A ďalej, aké má užívanie resp. zneužívanie konopných drog mimo medicínu pozitívne dôsledky na užívateľa? Dalo by sa polemizovať o, z istého pohľadu, pozitívne účinky na socializáciu, vnímanie hudby, sexu apod., avšak na druhej strane, kto potrebuje na socializáciu, vnímanie hudby či prežívanie sexu drogy (a je úplne jedno, či alkohol, konope, kokaín, LSD alebo alprazolam), nie je celkom v poriadku.
Odstránenie odkazu na Scientológov podporujem, pokiaľ má byť za každú cenu na Wikipédii, tak v článku o Scientológii.
To neznamená, že sa tento článok nedá ďalej vyvíjať a zlepšiť, ale vo svojej kategórii patrí, aspoň zatiaľ, medzi tie lepšie na sk.wiki.--spiperon 15:46, 6. máj 2007 (UTC)[odpovedať]
Respektíve, tvrdenia, že „Viaže sa na mužský pohlavný hormón testosterón a spôsobuje jeho degradáciu...“ a „...spôsobuje spomalenie synaptického prenosu.“ sú nepresné, alebo zle sformulované.--spiperon 15:58, 6. máj 2007 (UTC)[odpovedať]
Po dlhšej dobe nachádzam "Severoafrická marihuana... Je nadrobno nasekaná rastlinná drť, ktorá obsahuje semená a stonkové časti." To rastie taká nasekaná? čo ste fajčili chalani?--Redaktor:Yin

Navrhujem úpravu článku[upraviť zdroj]

Dobrý deň. Poprosil by som aby ste upravili článok. To že marihuana pri fajčení spôsobuje halucinácie je totálny nezmysel. Pri konzumácii (myslím tým jedení a pití) to možné je ale pri fajčení tzv. húlení to je úplne vylúčené. A mali by ste tam pripísať že táto droga je "populárna" hlavne medzi puretiakmi ale aj u dospelých. Ja ako fajčiar by som chcel podotknúť že fajčenie marihuany stlmuje bolesť pomáha pri priberaní a je dobrá aj pre tých ktorí málo pijú.Marihuana totiž spôsobuje sucho v ústach pocit hladu je veľmi výrazní a jedna vec ktorá je dosť dôležitá je že Vám otvára dvere k lepšiemu vnímaniu či už hudby alebo aj ku kresbám. My ako partia si často posielame kresby ktoré po užití tejto drogy nakreslíme. Nevieme ako ale je to niečo čo by sme nenakreslili kebyže nepoužijeme drogu. Myslím že marihuanu by mali zlegalizovať už len kvôli tomu že štátna pokladnica by bola oveľa plnšia a prospieva pri ťažkých chorobách a chronických bolestiach. Ja mám časté bolesti zubov a chémii v liekoch je oveľa viac ako v marihuane. (Možno sa mýlim ale ja si to myslím) Ak si pozriete koľko miliárd ročne vyhodí farmaceutická firma na výrobu liekov a predajú sa za úplne smiešnu sumu je to dosť podozrivé. Už len s toho dvôvodu: Ak by som na výrobu auta minul 200 000€ a predal ho za 10 000 myslím že by som na tom veľa nezískal teda vôbec a myslím že by som to spravil len s tým zámerom niekomu uškodiť. Auto by bolo nekvalitné tak isto ako tieto lieky ktoré sa predávajú v našich lekárnach. Marihuana je myslím niečo ako alternatívna liečba. Plus je dobrá na výrobu papiera na ktorí dnes použivame stromy. Na výrobu oblečenia a tesnení na stavách na ktoré dnes používame umelinu ktorá znečistuje životné prostredie viac ako rastlina ktorú je možné použiť aj ako hnojivo po využití jej vlastností na už spomínané veci. Takže si to zhrnme. Dá sa využiť ako vo farmaceutickom priemysle tak aj v stavebníckom ale aj v textilnom. Rekreační fajčiary alebo ak chcete užívatelia tejto rastliny by naplnili štátnu pokladnicu čo je pre štát veľmi prospešné v tejto dobe.Otvorili by sa nové pracovné miesta ako pestovateľ kvalitár a veľa ďalších firiem či podnikatelov by mohlo začať využívať doposiaľ zakázanú vec pre potreby či už ľudí štátu ale aj firiem produkujúcich výrobky s tejto rastliny.